Dereotu Yerine Kullanabileceğiniz En İyi 9 Alternatif
Dereotu kendine has aroması ile lezzeti tariflerin vazgeçilmezidir. Dereotu kullanmak istemiyorsanız ya da elinizde yoksa neler kullanabileceğinizi sizler için listeledik. İşte, dereotu yerine kullanabileceğiniz en iyi 9 alternatif:

Dereotu kendine has aroması ile lezzeti tariflerin vazgeçilmezidir. Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan dereotunun anavatanı Asya'dır. Dereotunun yaprakları kurutularak baharat olarak kullanılabilir ya da taze olarak kullanılabilir. Ülkemizde ve tariflerde sıklıkla taze versiyonu kullanılır. Ancak dereotunun kendine has aromasını sevmeyenlerde vardır. Sizlere dereotu kullanmak istemiyorsanız ya da elinizde yoksa alternatif olarak neleri kullanabilirsiniz listeledik. İşte, dereotu yerine kullanabileceğiniz en iyi 9 alternatif:


  1. Rezene Yaprakları

Rezene hem aromatik bir sebze hem de bir bitkidir. Soğanlı tabanı tombul, meyankökü benzeri kereviz gibi gevrek ve suludur ve salatalar için çiğ olarak tıraş edilebilir veya garnitür olarak pişirilebilir. Saplarının üstündeki narin yapraklar aynı tada sahiptir ve hem tatlandırıcı hem de garnitür olarak kullanılır.

Bu anason benzeri lezzet notası, rezeneyi dereotu yerine geçecek bir alternatif haline getiren şeylerden biridir, ancak fiziksel benzerliği de yardımcı olur. Dereotu yerine rezene kullanmak, bitmiş yemeklerinizin tam olarak olması gerektiği gibi görüneceği anlamına gelir, çünkü ince yaprakları bir bakışta kolayca dereotu ile karıştırılabilir.

Rezene yaprakları dereotu gibi kurutulmuş formda da mevcuttur. Dereotu kurutulduğunda pek çok hafif, anlaşılması zor lezzetini kaybeder, daha yumuşak ve daha tek boyutlu hale gelir. Aynı şey rezene için de geçerlidir, dolayısıyla kurutulmuş dereotu gerektiren tariflerde, kurutulmuş rezene mükemmel bir alternatife en yakın alternatiftir.

  1. Maydanoz

Maydanoz mükemmel bir yardımcı oyuncudur. Kendine has baskın bir tada sahip değil, sadece hafif, acı bir dünyeviliğe sahip taze, yeşil bir notaya sahip. Ancak tıpkı mantar ve kereviz gibi etrafındaki diğer yiyeceklerin lezzetini artırır.

Maydanoz, dereotunun lezzetinde çok belirgin olan, yakalanması zor çimensi unsuru yakalar ve yıl boyunca kolayca bulunabilme avantajına sahiptir. Dereotunun başrol yerine destekleyici bir rol oynadığı yemeklerde maydanoz mükemmel bir alternatiftir. Pragmatik bir not olarak, büyük demetler halinde satıldığı ancak küçük kaşıklar halinde kullanıldığı için, aynı zamanda muhtemelen elinizde bulunan ve kullanmanız gereken bir bitkidir. Maydanoz harika bir takım oyuncusudur ve daha fazla ilgiyi hak ediyor.

  1. Frenk Maydanozu

Kişniş ve düz yapraklı maydanoz arasındaki farkı görmek genellikle ikinci bir bakış gerektirir. Frenk maydanozu tam olarak budur. Pek çok fırfırlı yaprakla karakterize edilen başka bir bitkiyi, kendiniz yetiştirmediğiniz veya gerçekten iyi bir pazarın yakınında yaşamadığınız sürece bulmak zordur. Frenk maydanozu, kişniş ve kimyonu içeren aynı geniş ailenin bir üyesidir ve bu da benzerliği açıklar. Maydanozdan daha narindir, daha ince yaprakları vardır ve yeşil ve biberimsi tonlarda hafif bir anason aromasına sahiptir ve bunların hepsi dereotu aromalarıyla örtüşür.

Frenk maydanozu genellikle daha zarif ve lezzetli bir maydanoz ikamesi olarak tanımlanır, ancak biz onun genellikle dereotu ile eşleştirilen birçok gıdayla iyi çalıştığını görüyoruz: somon, yoğurt, patates ve yumurta bunlardan sadece birkaçı.


  1. Tarhun

Tarhun, biber ve nane dokunuşlarıyla belirgin bir meyankökü aromasına sahiptir. Tadı tam olarak dereotuna benzemese de tadı da tam olarak dereotuna benzemiyor. Tadı en çok anasona benzer ve dereotundan çok daha güçlüdür; eğer değiştirirseniz çok daha az kullanmanız gerekir. Yine de bu fikri aklınızda tutarsanız, çoğu durumda işe yaradığını göreceksiniz.

  1. Dereotu Tohumları Yerine Başka Tohumlar Kullanın

Bazı tarifler, yapraklar veya kurutulmuş dereotu otu yerine dereotu tohumlarını gerektirir. Bu elementler taze dereotu ile tam olarak aynı tada sahip değildir. Bu listedeki bazı ikameler dereotu tohumunun yerine çalışacak olsa da, diğer tohumların daha iyi bir takas sağladığını görebilirsiniz.

Dereotu tohumlarının tadı, taze otunkine kıyasla anasona doğru daha keskin bir şekilde eğilir. Benzer şekilde rezene ve kimyon gibi meyan kökü aromalı tohumlar en doğrudan ikamelerdir; rezene daha yumuşaktır ve kimyon daha meyan köküne benzer. İtalyan sosisine kendine özgü lezzetini veren rezene tohumu ve çavdar ekmeği ve lahana yemeklerinin temelini oluşturan kimyon ile her birinin mutfak kanonunda kendine ait köklü nişleri vardır.

Diğer tohumlar lezzeti tamamlamaya ve dereotu tohumuna olan benzerliğini artırmaya yardımcı olabilir. Kişniş tohumu, çiçek ve narenciye notalarıyla daha hassastır. Kereviz tohumu, biberli ve ara sıra meyankökü alt tonlarıyla daha fazla "yeşil" kereviz notası ekler. Birlikte, makul bir karışım, dereotu tohumlarındaki tatlarla eşleşmeye yaklaşacaktır.

  1. Nane

Nanenin tadı kesinlikle dereotuna benzemez, ancak bir şekilde aynı yemeklerin çoğunda işe yarar. Bu listedeki diğer şifalı otların çoğu, bir şekilde dereotu aromasını hatırlatan tat bileşikleri içerir, ancak nane cesur bir kontrast oluşturur. Harika, tatlı ve bir o kadar da naneli. Dereotunun keskin, parlak, anason benzeri tadı gibisi yoktur, değil mi? Ancak geleneksel olarak dereotuyla eşleştirilen yiyecekler ile naneyle eşleştirilen yiyecekleri düşünürseniz pek çok örtüşme göreceksiniz. Her ikisi de bitki ağırlıklı salatalarda, yoğurt bazlı yemeklerde ve salatalıkta ortaya çıkıyor.

Bu, dereotu kullanabileceğiniz birçok tarifte kıyılmış nane yapraklarını makul bir şekilde kullanabileceğiniz anlamına gelir. Zaten dereotu seviyorsanız, bu, en sevdiğiniz yemeklere ilginç bir şekilde farklı bir bakış açısı kazandırır ve dereotu düşmanıysanız, aksi halde yemeyeceğiniz yemeklerin tadını çıkarma fırsatı verir. Ayrıca nane için pek çok ferahlatıcı tarif vardır, bu nedenle kalanları kullanmak sorun olmayacaktır.


  1. Kekik, Mercanköşk Veya Zahter

Evet, bunlar dereotunun üç farklı alternatifidir, ancak bunları tek bir şeymiş gibi ele alacak kadar benzerler. Mercanköşk, kekik ve zahter yakından ilişkilidir ve dereotu gibi bunlar da Akdeniz'in dört bir yanından gelir, bu da birçok benzer yemekte kullanıldıkları anlamına gelir. Üçü arasında farklılıklar vardır: Mercanköşk kekikten daha hafif ve tatlıdır; nane ve sıcak baharat notalarına sahip olan zahterde öyle. İkinci durumda, zahter adı verilen ve birçok başka bileşen içeren bitki ve baharat karışımını değil, bitkinin kendisini satın aldığınızdan emin olun.

  1. Kekik

Kekik etraftaki en karmaşık bitkilerden biridir. Tadının pek çok inceliği olduğundan, diğer birçok şifalı bitkinin tamamlayıcısı veya yerine geçebilecek bir mutfak bukalemunudur. Kekik aromatik ve biberlidir ve ayırt edilmesi zor olabilecek bir dizi anlaşılması zor lezzet notalarına sahiptir. Taze dallarla çalışıp minik yaprakları odunsu saplarından sıyırdığınızda ya da sadece bir dalı kullanıp yemeğiniz bittiğinde onu çıkardığınızda en iyi sonucu verir. Kekik ayrıca kurutulduğunda lezzetini çoğu bitkiden daha iyi korur, bu nedenle muhtemelen kilerinizde zaten bulunan bir alternatiftir.

Kurutulmuş kekik, salatalarda ve salata soslarında dereotu yerine ve salatalık, yoğurt, balık, patates gibi dereotu dostu pek çok malzemeyle birlikte kullanılabilir.

  1. Fesleğen

Kişniş gibi fesleğen de birçok yaz gününü hatırlatan parlak, taze bir tada sahiptir. Nane gibi tadı da dereotuna pek benzemiyor. Yine de, diğer her iki bitki gibi fesleğen de pek çok yemekte tuhaf bir şekilde iyi bir dereotu alternatifidir. Fesleğen, dereotundan çok daha aromatik ve iddialıdır, bu nedenle onu idareli kullanmanız gerekir. Ancak birçok tarifte, özellikle de salatalarda ve salata soslarında mükemmel bir değişimdir.

Şunlara da göz atın;

  1. Saksıda dereotu nasıl yetiştirilir?
  2. Dereotu nasıl saklanır?
  3. Dereotunun sağlığa faydaları nelerdir?
  4. Yemeklerde hangisi kullanılmalı: Dereotu mu, dereotu tohumu mu?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Greyfurt Tarifleri: Greyfurtla Yapılan 10 Farklı Tarif
Yılbaşı Hediyeleri: 2025 Yılbaşına Özel 10 Hediye Fikri
Selma Mollaoğlu'ndan Yılbaşına Özel 5 Tarif
Yılbaşı Sofrasında Hangi Yemeklere Yer Verilmeli?
Bingül Mete'den Yılbaşı Tarifleri
Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı