Sadece Kafada Değil: Depresyonun Fiziksel Etkileri Nelerdir?
Depresyon, sanıldığının aksine yalnızca ruh sağlığını etkilemez. Aynı zamanda fiziksel semptomlar da görülür. Peki, depresyonun fiziksel belirtileri nelerdir? İşte, depresyonun fiziksel belirtileri:

Depresyon, ruh halini derinden etkileyen psikolojik bir durumdur. Üzüntü, ağlama, umutsuzluk gibi duygulara kapılmanıza neden olan depresyon, fiziksel ağrı olarak da kendini gösterebilir. Fiziksel belirtiler, depresif bir dönemin başlamak üzere olduğuna işaret edebilir. Bu yüzden ruhsal belirtiler kadar dikkat edilmesi gerekir. İşte, depresyonun fiziksel belirtileri:


  1. Yorgunluk ve enerji düşüşleri

Yorgunluk, depresyonun en yaygın belirtilerinden biridir. Bazen hepimiz enerjimizin düştüğünü, bir yere gitmek için yataktan kalkmanın çok zor olduğundan şikayetçi olabiliriz. Depresyona bağlı yorgunluk, uzun süre devam ettiğinde konsantrasyon, sinirlilik ve ilgisizlik gibi durumlara da yol açabilir. Yapılan bir araştırmada, depresif bireylerin genelde tam bir gece dinlendikten sonra bile kendini halsiz hissettiğine dikkat çekiyor. 

  1. Ağrı toleransının azalması

Depresyon ve ağrı sıklıkla bir arada bulunur. 2015 yılında yapılan bir araştırmada, depresyonda olan kişilerin ağrı toleransının azaldığı gözlemlenmiştir. Henüz çok net bir sonuç olmasa da, doktorunuz depresyona ek olarak ağrı toleransı için de ilaç verebilir.


  1. Sırt ağrıları

Sabah kendinizi iyi hissederken, işte veya okuldayken bir anda sırtınız ağrımaya başlar. Bu durum genelde kötü duruş ve yaralanmalarla ilişkilendirilse de, aynı zamanda psikolojik sıkıntının belirtisi olabilir. 


  1. Baş ağrısı

Hemen herkeste görülen baş ağrısı, aslında çok yaygın bir durumdur. Stresli bir iş bile, baş ağrısını tetikleyebilir. Dayanılmaz migren ağrılarının aksine, depresyona bağlı baş ağrıları özellikle kaşların çevresinde hafif bir zonklama ile birlikte hissedilebilir. Gerginlik ağrıları olarak da tanımlanır. Genelde düzenli olarak tekrarlar. Depresyonda, baş ağrısına ek olarak sinirlilik, gerginlik ve üzüntü de görülebilir.


  1. Göz sorunları

Depresyon dünyanın daha kasvetli ve gri görünmesine neden olabilirken, 2010 yılında Almanya'da yapılan bir araştırma, bu zihinsel sorunun kişinin görme yeteneğini gerçekten etkileyebileceğini öne sürüyor. 80 kişilik bu çalışmada, depresif bireyler siyah ve beyazdaki farklılıkları görmekte güçlük çekti. 


  1. Mide ağrısı ve huzursuzluk

Midedeki batma hissi, depresyonun en belirgin fiziksel belirtilerindendir. Özellikle stresli olduğunuzda kötüleşen ağrı, zihinsel sağlıkla ilişkili olabilir. Harvard araştırmacılarına göre , depresyon, iltihaplı bağırsak hastalığı veya irritabl bağırsak sendromu gibi hastalıklarla kolayca karıştırılabilen ağrıyla birlikte iltihaplı bir sindirim sistemine neden olabilir. Bununla birlikte midedeki iyi bakterilerde bir dengesizlik varsa, depresyon ve anksiyete belirtileri ortaya çıkabilir.

  1. Sindirim sorunları

İshal, kabızlık gibi sindirim sorunları, üzüntü, endişe ve bunalma gibi duygular sonucunda da görülebilir. 


Ağrı, beynin iletişim kurmasının başka bir yoludur. Depresyondayken yalnızca ruhsal belirtiler değil, fiziksel semptomlar da gözlemlenebilir. Depresyona genetik, çocukluk travmaları ve beyin kimyası gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Depresyonu olan kişiler, iyileşmek için psikoterapi ve ilaç gibi profesyonel yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden hem fiziksel, hem de ruhsal belirtilerinizi görmezden gelmek yerine, bir uzmandan yardım alabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Beyin detoksu nasıl yapılır?
  2. Hamileliğin beyne olan etkileri nelerdir?
  3. Vertigo neden olur?
  4. Enflamasyon nedir?
  5. Stres diyabeti etkiler mi?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk