Depremzedeler İçin Psikososyal Destek Planı
MEB, depremzedeler için psikososyal destek eylem planı ve destek programlarını yayımladı. Yayınlanan programa göre psikososyal destek planı, 10 aşamadan gerçekleşiyor.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve sonrasında Elbistan'da gerçekleşen 7.6 büyüklüğünde depremler, 10 ilde büyük yıkımlara neden oldu. Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Adana, Osmaniye, Adıyaman illerinde meydana gelen depremden sonra, MEB Genel Müdürlüğü, Psikososyal destek hizmetleri planını yayınladı. Ulusal Psikososyal Destek Ekibinden iki daire başkanı ve rehber öğretmen/psikolojik danışmanlardan oluşan Psikososyal Destek Müdahale Ekipleri, deprem bölgelerinde ihtiyaçlar doğrultusunda afetin ilk gününden beri sahada çalışmaya başladı. 

Bu hizmetlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde yürütülmesi amacıyla Psikososyal Koordinasyon Birimi tarafından tüm illerde uygulanmak üzere Destek Eylem Planı oluşturuldu. Tüm öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik olan bu plan, aşamalara ayrıldı. 

Deprem Sonrası Psikososyal Destek Planı

  1. 1. aşamada, çalışmalar koordine bir şekilde başlatılacak. Bu kapsamda, Psikolojik ilk yardım desteği sunulacak, destek ekipleri ile toplantı yapılacak, illerdeki kayıp yaşayan öğrenciler tespit edilecek, taziye ziyaretleri düzenlenecek, ihtiyaç halinde, enkaz alanlarında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın çalışmalarına destek verilecektir.
  2. 2. aşamada, öğretmen ve veli oturumları yapılacak. İkinci aşamada 'Yaş gruplarına göre çocuklarda görülebilecek tepkiler, kimler daha çok etkilenir, kendimize ve çocuklara nasıl yardımcı olabiliriz, ne zaman ve nereden destek alabiliriz?' soruları cevaplandırılacak.
  3. 3. aşamada, öğrenci oturumları yapılacak. Deprem sonrası öğrencilerin psikolojik sağlamlıkları güçlendirmek ve toparlanma tekniklerini öğretmek amacıyla öğrencilere destek olunacaktır.
  4. 4. aşamada, 'Kayıp ve Yas' konusu kapsamında öğretmenlere oturum yapılacak. Yas sürecini etkileyen faktörler, çocuklarla ölümü konuşmak, sınıfta profesyonel desteğe ihtiyaç duyan çocukları belirleme konusunda eğitim verilecek.
  5. 5. aşamada, 'Kayıp ve Yas' konusu kapsamında veliler için oturum yapılacak. 
  6. 6. aşamada, ihtiyaç duyan öğrencilere yönelik, 'Yas Psikoeğitim Programı' uygulanacaktır. Kayıp ve yası anlamlandırma, duyguları yönetme, kayıp sonrası yaşam, sosyal destek ve güçlendirme gibi konularda destek verilecek. Bu program, yüz yüze uygulanacaktır. 
  7. 7. aşamada, ihtiyaç halinde illerdeki psikolojik danışman ve rehber öğretmenlere yönelik ileri düzeyde etkilendiği düşünülen öğrencilere, Travma Sonrası Grup Temelli Müdahale Programı eğitimi verilecektir. Bu eğitimde, travmatik olayın belirtileri azaltmak, öğrencilerin travmatik stresle başa çıkmasını geliştirmek, kontrol algısı oluşturmak ve psikolojik sağlamlığı artırmak gibi önemli konulara değinilecek.
  8. 8. aşamada ise, rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlara verilen Travma Sonrası Grup Temelli Müdahale Programı, öğrencilere uygulanmaya başlanacaktır.

Psikososyal destek planının ayrıntılarına göz atabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Deprem sırasında sakatlanmamak için ne yapılmalı?
  2. Deprem anında ne yapılmalı?
  3. Travma sonrası stres bozukluğu nedir?
  4. Crush sendromu nedir?
  5. Deprem sonrası çocuklara nasıl davranılmalı?

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı