Denizli, Ege Bölgesi'nde yer alan, turizmin canlı olduğu şehirlerimizden biridir. Denizli mutfağının temelini, sebze yemekleri oluşturur. Özellikle patlıcanla yapılan yemekler, bu bölgede çok sevilir. Börek ve tatlı türlerinde ise Ege Bölgesi'nin özellikleri görülür. Yöredeki beslenme alışkanlıklarına göre, yatmadan önce yenilen besine 'yat geber ekmeği' denir. Kış aylarında darı, kavurga, kestane, ceviz, yaz aylarında ise meyveler ve salatalık tüketilir.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında kuyu kebabı, yaprak sarma, patlıcan gömme, biber tatari, cızlama, sucuklu un, cerpleme, hamur dolması gibi farklı lezzetler bulunur.
Porsiyonu yaklaşık 120 kalori olan tarhana çorbası, özellikle Uşak tarhanasından yapılır ve kış aylarında bol bol tüketilir. Yörelere göre farklı versiyonları da bulunmaktadır.
Hem Antalya, hem de Denizli mutfağıyla özdeşleşen arabaşı çorbası, tavuk göğsü ve hamur bazlı bir çorbadır. Kışın bağışıklığı güçlendirmek amacıyla tüketilir.
İç harcı pilav ile doldurulan patlıcan kapama, üzerine et sote eklenerek sunulur. Daha önce söylediğimiz gibi, Denizli'de patlıcan tüketimi oldukça fazladır.
Koyun eti ile hazırlanan bu köfte, kızartma usulüyle pişirilir. Servis edilmeden önce üzerinde yoğurtlu sos gezdirilir.
İç harcı kıyma ile doldurulan yen böreği, Denizli'nin meşhur tariflerinden biridir. İsteğe göre hamura üçgen şekli verilir veya gül şeklinde sarılarak sunulur.
Kuru patlıcan dolmasına benzetilen çiğ dolma, bulgurlu harç ile doldurulur. Klasik dolmalardan en önemli farkı ise, kızartma usulüyle pişirilmesidir.
Un ve hindistan cevizi ile hazırlanan inge tatlısı, Denizli'nin yöresel tatlıları arasında yer alır. Çayın yanında servis edilen bu tatlı, misafir ağırlarken de sunulur.
İç harcı nohut ile doldurulan bu börek, kahvaltılarda ve çay saatlerinde sunulabilir. Piştikten sonra dilimlenir ve ılımaya bırakılır.
Kuzu eti ve koruk suyu ile hazırlanan çaput aşı, pilav ile birlikte sunulur. Yemeğin içerisine asma yaprağı ve et suyu ilave edilir.
Şerbetli bir tatlı olan nevzine tatlısı, tahin ile hazırlanır. Bayram sofralarında yer verilir. Dondurma ve antep fıstığı ile süslenerek servis edilir.
Şunlara da göz atın;