Deniz Marulu Nedir, Nasıl Kullanılır?
Deniz marulu, hem gastronomi, hem de kozmetik alanında kullanılan bir üründür. Peki, deniz marulu ne işe yarar, hangi alanlarda kullanılır? İşte, deniz marulu hakkında merak edilenler:

Deniz marulu, sığ sularda ve kayalık yakınlarında görülen bir bitkidir. Mercan Adaları ve Ümit Burnu yakınlarında dikkatleri çeken deniz marulu, özellikle İskandinavya, İngiltere, Japonya, İrlanda ve Çin sınırlarında tüketilen bir besin haline gelmiştir. Ülkemizde en çok Karadeniz'in sahil kesimlerinde bulunan deniz marulu, azot ve fosfor bakımından zengin sığ sularda yetişir. Bahar mevsiminde büyür ve sonbahar aylarına kadar toplanabilir. Yaprak kısımlarından tutulan deniz marulu, bıçakla kesilerek toplanır. 

Deniz Marulu Nasıl Kullanılır?

Deniz marulu, toplandıktan sonra fazla tuzunu almak için tatlı suda yıkanır. Dilerseniz, 24 saat tatlı suda bekleterek tuzlarından arındırabilirsiniz. Yaprakları çiğ taneleri ile kaplı gibidir. Bu yüzden kristal marul ismiyle de bilinir. 

  1. Deniz marulu, besin değerleri bakımından zengin olduğu için sandviç ve suşi yapımında kullanılır.
  2. Deniz marulu, tüm deniz ürünleri ile birlikte kullanılabilir.
  3. Ege mutfağında meze yapımında kullanılabilir.
  4. Salata ve çorbalara eklenebilir. 
  5. Deniz marulu, mutfak dışında toprağa gübre olarak da eklenebilir. Toprağa karıştırıldığında vitamin ve mineral sağlar. Bitkileri böceklerden koruyarak çürümelerini önler.

  1. Deniz marulu, kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Cilt maskesi ve krem yapımında kullanılır.
  2. Bazı eczanelerde deniz marulu kapsül halinde satılır. 
  3. Deniz marulu özellikle selülitlerin giderilmesi için kullanılır. Tuzlu sudan arındırıldıktan sonra selülit olan bölgelere sarılarak 5 dakika bekletilebilir. Ancak bölgede kızarıklık, kaşınma gibi reaksiyonlar oluşuyorsa, hemen çıkarılmalı ve bölge bol su ile durulanmalıdır. Deniz marulunu doğrudan kullanmak yerine deniz marulu içeren kremleri tercih edebilirsiniz.
  4. Deniz marulunun çay olarak tüketimi uygun değildir. 

Deniz marulu, daha çok Asya mutfağında ilgi gören bir besindir. Türk mutfağında kullanılmadığı için bulunması zordur. Ayrıca yüksek tuzlu içeriğinden dolayı sağlık açısından bazı sorunlara neden olabilir. Deniz marulu tüketilmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Aksi takdirde bazı kişilerde yan etkilere sebep olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Deniz börülcesi nasıl saklanır?
  2. Deniz tarağı nasıl yenir?
  3. Kabuklu ve yumuşakça deniz ürünleri nelerdir?
  4. Deniz kestanesi nasıl yenir?
  5. Deniz hıyarı yenir mi?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

16 Aralık 2024 Masterchef: İlk Ceket Verildi!
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz
15 Aralık 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim!