Deniz hıyarı, derididikenlilerin Holothuroidea sınıfına ait bir omurgasız hayvandır. 'Deniz patlıcanı' ismiyle de bilinir. Vücutları hıyara benzetildiği için bu ismi almıştır. Ağız ve anüs, vücudun karşılıklı iki ucundadır. Ağız çevresinde, 10-30 kadar duyu, av yakalama ve dokunmaya yarayan dokungaçlar vardır. Genellikle 3-27 cm boyutundadır. 900 kadar türü olduğu bilinen bu canlının, 60 cm uzunlukta olan çeşitleri de vardır. Denizlerin kıyıya yakın, sığ yerlerinde yaşarlar. Yavaş hareket eden deniz hıyarı, kendini yenileme özelliğine de sahiptir.
Deniz hıyarları, midelerini anüsten çıkarıp, bulunduğu çevreyi toksik bir çorbaya bulayabilir. Bu durumda bir akvaryum dolusu balığı öldürebilirler ancak kendileri de ölür. Bazı türleri, kendini futbol topu kadar şişirebilir. Bazıları ise su püskürterek çakıl taşı gibi görünebilir. Bu canlıların en önemli özelliği ise, vücutlarının her yanındaki yakalama kollajeni adlı yapı sayesinde, kendini sıvıya dönüştürebilmesidir. Sıvı haldeyken küçük çatlaklardan geçebilir ve tekrardan eski hallerine dönebilirler.
Deniz hıyarı, dünya mutfaklarında taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Özellikle Güneydoğu Asya ve Avustralya sahillerinde toplanan deniz hıyarları, deniz suyunda pişirildikten sonra kurutulur. Yenileceği zaman ise tatlı suda kaynatılır. Özellikle çorba yapımında kullanılır. Uzakdoğu ülkelerinde, özellikle de Çin'de tüketimi oldukça fazladır. Deniz hıyarı, ülkemizde yalnızca Ege Denizi'nde görülen bir canlıdır. Ülkemizde kontrollü bir şekilde toplanıp başka sularda da yetiştirilmeye çalışan deniz hıyarının, normal bireyler tarafından toplanması yasaktır. Bazı bölgelerde avcılığa izin verilir ve avlanma Kasım ayında başlayıp Haziran'a kadar devam eder. Ancak daha önce söylediğimiz gibi, normal kişilerin deniz hıyarı toplaması ve satması yasaktır. Bu yasağın nedeni, kaçak avcılığın su altındaki yaşamı ciddi şekilde etkileyecek olmasıdır. Şunlara da göz atın;Deniz Hıyarı Yenir Mi?
Deniz Hıyarı Türkiye'de Yasak Mı?