Türk mutfağının vazgeçilmezi olan sulu yemekler, genellikle akşam öğününde ana yemek olarak sunulur. Et ve sebzelerle hazırlanan sulu yemekler, baharatlarla zenginleştirilir. Ekmek ve salata eşliğinde tüketilen sulu ana yemeklerin yapımında en çok patlıcan, patates, kabak, mercimek, nohut ve dana kuşbaşı kullanılır.
Faydaları saymakla bitmeyen ayva ve kerevizi bir araya getirerek nefis bir yemek hazırlamaya ne dersiniz? Kerevizin, ayva, portakal suyu ve havuç ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek, ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilen ayvalı kereviz yemeği, dereotu serpiştirilerek sunulur. Lif oranı bakımından zengin olan bamya, özellikle yaz mevsiminde sık sık tercih edilir. Kuru bamya yemeğinin yapımında, ufak boyutlardaki bamyalar kullanılır. Kuşbaşı kuzu eti, nohut ve domates ile zenginleştirilir. Ortalama 1 saatte hazırlanan kuru bamya, limon suyu ile lezzetlendirilir. Kabak, domates ve sarımsak ile hazırlanan çintme, düşük kalorili sulu yemeklerden biridir. Yalnızca 20 dakikada hazırlanan kabak çintmesi kısık ateşte pişirilir. Tarifte kullanılan sebzeler, mutlaka küp küp doğranmalıdır. Verilen ölçülerden 4 kişilik bir yemek hazırlanabilir. Çorba, salata ve yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan bezelye, ilkbahar ve yaz aylarında sık sık tüketilir. Kuşbaşı dana eti, domates ve bezelyeden oluşan bu yemeğin, kıymalı ve sade versiyonları da mevcuttur. Ortalama 30 dakika pişirilen bezelye yemeği, dereotu ile servis edilir. Ana malzemeleri kuşbaşı et, arpacık soğan, domates ve sarımsak olan soğan yahni, bayram sofralarında sık sık tercih edilir. Tarifte kullanılacak et, yağsız olmalıdır. Tuz, yenibahar ve karabiber ile lezzetlendirilen yemeğin yapımında soğanların ezilmemiş ve yumuşamamış olmasına dikkat etmek gerekir. Van yöresine özgü bir yemek olan acem köftesi, sulu köfte çeşitlerinden biridir. Yapımında patates, soğan, havuç, ince bulgur, pirinç ve salça kullanılır. Hazırlanan kıymalı harca, top şekli verilir. Genellikle kıyılmış maydanoz ile birlikte servis edilir. Tavuk ve taze fasulyeyi bir araya getirdik ve ortaya nefis bir yemek çıktı. Kemiksiz tavuk but, taze fasulye, dolmalık biber, kırmızı biber, biber sosu ve zencefil kullanılan bu yemek, sarımsak tozu ile aromalandırılır. Ortalama 1 saat içinde hazırlanan yemek, 4 kişilik sofralar için uygundur. Rus ve Slav kökenli bir yemek olan kapuska, lahana ile birlikte hazırlanır. Ortalama 30 dakikada hazırlanan kapuskanın içinde beyaz lahana, soğan, salça ve baharat kullanılır. İsteğe göre kuşbaşı dana eti eklemek de mümkündür. Porsiyonu 120 kalori olan kapuska, hem öğle, hem de akşam yemeklerinde tüketilebilir. Göğüs kuşbaşı, domates ve farklı baharatlarla hazırlanan tavuk sote, en pratik sulu yemeklerden biridir. Tavuk göğsü, domates ve salça ile hazırlanan yemeğe kekik ve biberiye baharatları eklenir. Domatesli tavuk sote, yaklaşık 30 dakika da sofralardaki yerini alır. Kabak, domates, pirinç, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanan bu yemek, yaz aylarında tercih edilir. Porsiyonu, yalnızca 35 kalori olan zeytinyağlı kabak yemeği, özellikle dereotu ile birlikte sunulur. Tarife başlamadan önce kabakların çekirdekler mutlaka çıkartılmalıdır. Haşlanmış mercimek ile hazırlanan mercimek yemeği 'kara şimşek' olarak da bilinir. Yeşil mercimeğin salça ve soğan ile kavrulmasıyla hazırlanan bu yemek, ortalama 70 kaloridir. Mümkünse yeşil mercimekler bir gece önceden suda bekletilmelidir. Türk mutfağının en sevilen sulu yemeği olan kuru fasulye, genellikle pilav ve cacık ile birlikte sunulur. Porsiyonu 275 kalori olan kuru fasulye, ortalama 1 saatlik pişme süresine sahiptir. Yapımında domates, soğan, kuru fasulye ve salça kullanılır. Bulgur, kıyma, biber, salça ve nohut ile hazırlanan glorik, Bitlis mutfağıyla özdeşleşmiştir. Glorik yemeğinin yapımında hem biber, hem de domates salçası kullanılır. İsteğe göre yoğurt eşliğinde sunulabilir. Nane serpiştirilerek servis edilir. Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşen patlıcan dizme, Doğu Anadolu'da sık sık tüketilir. Patlıcanların ince ince dilimlenmesiyle hazırlanır. İki patlıcan arasında bir köfte olacak şekilde tepsiye dizilir. Salçalı su tepsiye eklendikten sonra 200 dereceli fırında 40 dakika pişirilir. Meksika mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan chili con carne, kıyma, domates, jalapeno biberi, Meksika fasulyesi ve mısır ile hazırlanır. Çok acı sevmeyenler, jalapeno yerine, kırmızı biber kullanabilir. Ortalama 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Fransız mutfağının meşhur tariflerinden biri olan coq au vin, tavuk but, havuç, sarımsak, soğan, mantar, limon suyu ve maydanoz ile hazırlanır. Görünümü yahniyi andıran bu yemek, uzun bir pişirme süresine sahiptir. Özel günlerde sık sık tercih edilir. Özellikle kış aylarında tüketilen pazı, vitamin dolu bir sebzedir. Pazı sapı, nohut, pirinç, pancar sapı, nane, sarımsak ve sirke ile hazırlanan bu yemek, sıcak sıcak servis edilir. Tarifte kullanılacak nohutlar, bir gece önceden suda bekletilmelidir. Yüksek oranda protein içeren kuzu incik, bayram sofralarında tercih edilen yemeklerden biridir. Kuzunun incik bölümüyle hazırlanan bu yemek, yumurta ve limon suyu ile terbiye edilir. Ortalama 1 saatte pişirilir. Kuzu etinin yumuşak olması için, pişirmeden önce sodada bekletmeyi deneyebilirsiniz. Yalnızca 7 malzemeden oluşan zürbiye, kuzu eti, salça ve soğan ile hazırlanır. Videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabileceğiniz zürbiye yemeğinin yapımında biberiye, karabiber gibi sevdiğiniz baharatları ekleyerek aroma elde edebilirsiniz. Tarif ölçüleri, 4 kişiliktir. Sulu yemek tarifleri listesinde önereceğimiz bir diğer tarif, Niğde tavadır. Koyun eti, domates, biber ve tereyağı ile hazırlanan bu yemek, baharatlarla zenginleştirilir. Et yumuşayana kadar orta ateşte pişirme işlemi yapılır. Pişirme işleminin güveç kabında yapılması, etin lezzetini arttırır. Şunlara da göz atın;