Demirhindinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Demirhindi nedir? Çok iyi bir antioksidan kaynağı olan demirhindinin faydaları nelerdir? Demirhindi nasıl tüketilir, hangi yemeklerde kullanılır? İşte, demirhindinin faydaları ve kullanımı:

Batılıların "tamarind" dedikleri, bizdeki eski adıyla "temr-i hindi", yani Hint hurması isimli demirhindi meyvesinden yapılıyor.

Demirhindi tropik ülkelerde yetişen kalın gövdeli, zümrüt yeşili yapraklı bir sıcak iklim ağacı. Anavatanı Afrika'nın doğusu, Habeşistan olduğu tahmin ediliyor ise de bugün bütün tropikal bölgelerde yetişiyor. Özellikle ekşimsi, mayhoş meyvelerinden yararlanılan demirhindi, Afrika mutfağında hala yaygın olarak kullanılıyor. Hatta Hint, Asya ve Latin Amerika mutfağında, yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile çok popüler. Demirhindi meyvesinin kabukları siyah renkte, eti yumuşak ve ekşi tadıyla besleyici ve ferahlık verici.

Demirhindinin Faydaları Nelerdir?

  1. C vitamini, protein, karoten, tiamin, niasin, folat, potasyum, bakır, demir, kalsiyum, fosfor, selenyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller içerir.
  2. Kan basıncını kontrol altına alır.
  3. Kan şekerini dengeler ve insülinin düşmesine yardımcı olur.
  4. Lifli bir yapıya sahip olduğu için bağırsakların düzenli çalışmasına destek olur.
  5. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır.
  6. Tansiyonu dengeler. Kalp sağlığını korumasıyla bilinir.
  7. Hücrelerin yenilenmesinde ve dokuların onarılmasında önemli bir payı vardır. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
  8. Vücuttaki yağlanmanın önüne geçer.
  9. Cilt sağlığını korur.
  10. Hazımsızlığı giderir. Bu sayede kilo alımına da yavaşlatabilir.
  11. Mide asitlerini dengelediği için ülser, reflü gibi mide hastalıklarının oluşumunu önler.
  12. Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
  13. Anemi tedavisi için önerilen meyvelerden biridir. Demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.
  14. Sinir fonksiyonları ve kas gelişimini destekler. Böylece reflekslerinizin güçlenmesini ve aktif kalmanızı sağlar.
  15. Karaciğer sağlığını korumasıyla bilinir.

Demirhindi Nasıl Yenir?

  1. Demirhindi, ülkemizde en çok şerbet yapımında kullanılır. Kökeni oldukça eskiye dayanan demirhindi şerbeti, özellikle bayramlarda, doğum ve düğün gibi kalabalık sofralarda ikram edilmesiyle bilinir.
  2. Demirhindi meyvelerini sade bir şekilde tüketmek de mümkündür. Ancak bunun için demirhindi meyvelerinin üzerine bir miktar şeker serpiştirilir ve afiyetle yenir. Özellikle Afrika'da bu şekilde tüketilmesi yaygındır.
  3. Demirhindinin etli kısımları, mutfaklarda baharat olarak kullanılır. Çorba, salata ve turşu yapımında hem renk verdiği, hem de lezzetli olduğu için sık sık kullanılır.
  4. Demirhindi kurutulup baharat haline getirildikten sonra, tatlı yapımında da kullanılır. Özellikle reçellerde ve soslarda kullanılması yaygındır.
  5. Son yıllarda demirhindi çayı tüketimi de oldukça yaygındır.


Demirhindi Nereden Alınır?

Demirhindi özellikle Osmanlı döneminde, altın çağını şerbetiyle yaşıyor. Tüm kutlamalarda, özel günlerde, evlerde ve sokaklarda bulunabilecek bir şerbet çeşidi olan demirhindinin meyvesi şimdi de büyük aktarlarda, Mısır çarşısında bulunabiliyor. Aynı diğer meyvelerle yapılan şerbetler gibi kaynatılıyor ve soğuk içiliyor. Mısır çarşısının yanı sıra kurutulmuş veya toz halinde aktar ve baharatçılarda bulmak da mümkündür. Ayrıca güvenilir online alışveriş sitelerinden de temin edebilirsiniz.

Demirhindi Kürü Nasıl Yapılır?

Karaciğeri gençleştirdiği söylenen demirhindi kürü, yalnızca 2 malzeme ile hazırlanır. 1 litre suyun içerisine, 100 gram demirhindi parçalanarak atılır. Karışım orta ateşte kaynatıldıktan sonra tülbent yardımıyla süzülür. Sabah ya da akşam 1 bardak olacak şekilde içilir. Ancak demirhindi kürü tüketilmeden önce mutlaka uzmana danışmak gerekir.

Demirhindi Çayı Nasıl Yapılır?

Bir litre su kaynatılır. Su kaynamaya başlamadan önce içerisine 20 gr. demirhindi meyvesi eklenir. Su kaynadıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Hazırlanan demirhindi çayı sabah-akşam, aç veya tok karna tüketilebilir. Ancak demirhindi çayı tüketilmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekir.

Demirhindinin Zararları Nelerdir?

Demirhindinin fazla tüketilmesi, bazı yan etkilere sebep olabilir. Kusma ve midede yanma en çok görülen yan etkilerdendir. Demirhindinin aşırı tüketilmesi karaciğer tahribatına neden olabilir. Bu meyvenin uzun süre kullanılması karaciğerin işlevini yitirmesine ve ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden demirhindi tüketiminde hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.


Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, düzenli ilaç kullananlar ve alerjik bünyesi olan kişiler, demirhindi meyvesini (çay, kür vs.) tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir. Bebeklerin ve çocukların demirhindi meyvesi tüketmesi önerilmemektedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Karahindiba ne işe yarar?
  2. Kestane balının faydaları nelerdir?
  3. Akçaağaç şurubu nasıl kullanılır?
  4. Ökse otu neye iyi gelir?
  5. Üzerlik tohumu nasıl kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif