Batılıların "tamarind" dedikleri, bizdeki eski adıyla "temr-i hindi", yani Hint hurması isimli demirhindi meyvesinden yapılıyor.
Demirhindi tropik ülkelerde yetişen kalın gövdeli, zümrüt yeşili yapraklı bir sıcak iklim ağacı. Anavatanı Afrika'nın doğusu, Habeşistan olduğu tahmin ediliyor ise de bugün bütün tropikal bölgelerde yetişiyor. Özellikle ekşimsi, mayhoş meyvelerinden yararlanılan demirhindi, Afrika mutfağında hala yaygın olarak kullanılıyor. Hatta Hint, Asya ve Latin Amerika mutfağında, yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile çok popüler. Demirhindi meyvesinin kabukları siyah renkte, eti yumuşak ve ekşi tadıyla besleyici ve ferahlık verici.
Demirhindi özellikle Osmanlı döneminde, altın çağını şerbetiyle yaşıyor. Tüm kutlamalarda, özel günlerde, evlerde ve sokaklarda bulunabilecek bir şerbet çeşidi olan demirhindinin meyvesi şimdi de büyük aktarlarda, Mısır çarşısında bulunabiliyor. Aynı diğer meyvelerle yapılan şerbetler gibi kaynatılıyor ve soğuk içiliyor. Mısır çarşısının yanı sıra kurutulmuş veya toz halinde aktar ve baharatçılarda bulmak da mümkündür. Ayrıca güvenilir online alışveriş sitelerinden de temin edebilirsiniz.
Karaciğeri gençleştirdiği söylenen demirhindi kürü, yalnızca 2 malzeme ile hazırlanır. 1 litre suyun içerisine, 100 gram demirhindi parçalanarak atılır. Karışım orta ateşte kaynatıldıktan sonra tülbent yardımıyla süzülür. Sabah ya da akşam 1 bardak olacak şekilde içilir. Ancak demirhindi kürü tüketilmeden önce mutlaka uzmana danışmak gerekir.
Bir litre su kaynatılır. Su kaynamaya başlamadan önce içerisine 20 gr. demirhindi meyvesi eklenir. Su kaynadıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Hazırlanan demirhindi çayı sabah-akşam, aç veya tok karna tüketilebilir. Ancak demirhindi çayı tüketilmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekir.
Demirhindinin fazla tüketilmesi, bazı yan etkilere sebep olabilir. Kusma ve midede yanma en çok görülen yan etkilerdendir. Demirhindinin aşırı tüketilmesi karaciğer tahribatına neden olabilir. Bu meyvenin uzun süre kullanılması karaciğerin işlevini yitirmesine ve ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden demirhindi tüketiminde hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, düzenli ilaç kullananlar ve alerjik bünyesi olan kişiler, demirhindi meyvesini (çay, kür vs.) tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir. Bebeklerin ve çocukların demirhindi meyvesi tüketmesi önerilmemektedir.
Şunlara da göz atın;