Pirinç pilavı, Türk mutfağının demirbaşlarından biridir. Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu pilav, hemen her yemeğin yanında afiyetle tüketilebilir. Pirinç pilavı yapımında genellikle baldo pirinç kullanılsa da, isteğe göre osmancık, kepekli pirinç gibi farklı çeşitleri de deneyebilirsiniz. Pirinç pilavının mutfaklarımızdaki yer bir başka olsa da, değişiklik isteyenler için 12 nefis pirinç pilavı tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz.
Malzemeler;
Yapılışı: Taze fasulyeyi ayıklayıp büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölün. Az tuzlu suda haşlayıp suyunu süzün. Yumurtaları bir tencerede haşlayın. Kabuklarını soyup dörde bölün. Tencereye tereyağını ve ayçiçeği yağını ekleyip ısıtın. Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip soteleyin. Soğan yumuşayınca yıkadığınız pirinci ilave edip rengi şeffaflaşana kadar soteleyin. Kişnişi, zerdeçalı da ilave edip karıştırın. Son olarak taze fasulyeyi, 3 su bardağı su veya tavuk suyunu ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Ocağı kapatıp pilavın üzerine yumurtaları ekleyin. İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Kepekli pirinci 1 çay kaşığı tuz ve limon suyu ilave edilmiş sıcak suda yarım saat bekletin. Mantarları tereyağında birkaç dakika kavurun. Pirinci zeytinyağında sürekli karıştırarak kavurun. Sebze suyunu, önceden tereyağında 3-4 dakika kavurduğunuz mantarları, tuzu ve bütün olarak 1 dal biberiyeyi ekleyin. Orta ateşte, 1-2 dakika kaynatın. Daha sonra ateşi kısın, tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. 10 dakika dinlendirip kepekli pirinç pilavını servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Tereyağını bir tencerede eritin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyip kavurun. Pirinçler şeffaflaşmaya başladığında, Antep fıstığını ve suyu ekleyip tuz ile tatlandırın. Altını kısıp pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerini bir havlu ile örtün. 15 dakika kadar dinlendirip sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Yemeklik doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarımsakları zeytinyağında 3-4 dakika soteleyin. İnce jülyen doğradığınız havuç, ince kıydığınız kereviz sapı ve enginar kalbini ekleyip birkaç dakika daha sotelemeye devam edin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave edip pirinçler şeffaflaşıncaya kadar soteleyin. Tuz ve kırmızı pul biberle tatlandırıp sebze suyunu ilave edin. Ara ara karıştırarak pişirin. Pirinçler yumuşamaya başladığında limon suyu ve haşlanmış siyah fasulyeyi ilave edip karıştırın. 7-8 dakika daha pişirip ocaktan alın. Kereviz yaprakları ve ince yarım ay dilimlediğiniz lime ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Tereyağını bir tencerede eritin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyip kavurun. İri doğradığınız inciri, Antep fıstığını ve suyu ekleyip tuz ile tatlandırın. Altını kısıp pilav suyunu çekene kadar pişirin. 10 dakika dinlendirip servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Ilık tuzlu suda beklettiğiniz pirinci bol suyla yıkayarak süzün. Tereyağını tavada eritin. Fasulyeleri küçük parçalar şeklinde doğrayarak ekleyin ve kavurun. Pirinci ve baharatları ilave ederek suyu ekleyin. Orta ateşte 10 dakika kaynattıktan sonra kısık ateşte 15 dakika daha pişirin. Ilık servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Soğanı küp doğrayarak ayçiçek yağında pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine su ve safranı ekleyerek kaynatın. Ilık suda bekletip süzdüğünüz pirinci ilave ettikten sonra baharatları ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ocağı kapattıktan sonra 10 dakika dinlendirip servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Küp doğradığınız soğanları zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. İçerisine küp doğradığınız enginarı ekleyerek 2 dakika daha soteleyin. Bezelye ve pirinci ekleyerek karıştırın. Et suyu ve tereyağını ilave edip karıştırın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Pirinç ve mercimeğe tuz ekleyerek ılık suda yarım saat bekletin. Tencereye iki su bardağı su ilave ederek önce mercimeği haşlayın. Başka bir tencereye tereyağı ve ayçiçek yağının bir bölümünü ekleyerek ısıtın. Pirinci ilave ederek kavurun. Suyu ekledikten sonra kısık ateşte suyu çekilene kadar pişirin. Ocaktan almadan önce haşlanmış mercimeği ilave edin. Tavada küp doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Pilava ekleyerek harmanlayın. Servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Börülceleri bol suyla yıkayıp haşlayın. Pirinci yıkayın. Sıcak su ile ıslatın. 30 dakika bekletin. Tereyağını tencereye alıp eritin. İnce doğranmış biberleri ekleyip soteleyin. Suyunu süzdüğünüz pirinci ilave edip 2 dakika kavurun. 3.5 su bardağı tavuk uyu ve tuz ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan almaya yakın börülceleri ilave edin. Yaklaşık 3-4 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavın üzerini kağıt havlu ve kapak ile kapatıp 10 dakika bekletin. Servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Pirinci yıkayıp suyunu süzün. Üzerini geçecek kadar ılık su ekleyip 15 dakika bekletin. Tereyağı tencerede eritin. Suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyip kavurun. Yaklaşık 3-4 dakika sonra küp kesilmiş kuru domatesi ilave edip hafif soteleyin. Rendelenmiş domatesleri de ilave edip karıştırın. 2.5 su bardağı sıcak tavuk suyu, tuz, kimyon ve karabiberi ekleyip karıştırın. Kaynamaya başlayınca üzerine bol suyla yıkanmış ve suyu süzülmüş yeşil mercimeği ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Suyu yeterli gelmezse sıcak su ilave edin. Pirinçler yumuşayınca kağıt havlu ile üzerini kapatıp ocaktan alın ve 20 dakika dinlendirin. Servis yapın. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Börülceleri bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün haşlayıp suyunu süzün. Tereyağını tencerede eritin. Suda bekletmeden pirinçleri ilave edin. Üzerine börülceleri ekleyip 4 dakika kavurun. Tuz ve et suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirip ocağın ısısını düşürün. 10 dakika daha pişirip yarım saat dinlendirin. Ilık servis yapın.
Tane tane pirinç pilavını da mutlaka deneyin.
Şunlara da göz atın;