Kek, hem hazırlama, hem de yeme aşamalarıyla mutfaktaki en tatlı uğraşlardan biridir. Pişmeye başladığında evi saran mis gibi kokusu, pişer pişmez hemen soğusa da yesem heyecanıyla kek tarifleri, yediden yetmişe herkesin sevdiği lezzetler arasındadır. Kuruyemişlerden çikolataya, meyvelerden sebzelere kadar aklınıza gelebilecek birçok malzemeyle hazırlanmaları da mümkün. Ancak klasik tariflerden sıkılıp yeni tatlar denemek isteyebilirsiniz. Kek hazırlarken, öncelikle doğru malzemeleri kullanmak önemlidir. Un, şeker, yumurta, süt, kabartma tozu, vanilya gibi malzemeleri ölçülü bir şekilde kullanmalı ve homojen bir karışım elde edene kadar iyice çırpılmalıdır. Ayrıca kek kalıbının yağlanması da kekin yapışmaması için önemlidir. Kek genellikle kahvaltıda, öğle veya akşam yemeğinde değil, tatlı olarak tüketilir. Ancak öğün aralarında veya atıştırmalık olarak da tercih edilebilir.
Eğer kekiniz yeterince kabarık olsun istiyorsanız malzemelerin sıcaklığına kontrol etmek, ölçülere sadık kalmak, fırını önceden ısıtmak gibi püf noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bununla ilgili tüm detayları kabarık kek yapmanın püf noktaları başlıklı yazımızdan takip edebilirsiniz. Eğer olur da kekiniz artarsa, kalan kekleri dondurma yöntemleri ile sonra tüketmek üzere muhafaza edebilirsiniz.
Farklı kek tarifleri listemize, un, mascarpone peyniri, muzlu süt ve boya ile hazırlanan gökkuşağı kek ile başlıyoruz. Özellikle doğum günlerinde tercih edilen bu kek, pandispanya hamurlarının kırmızı, mor, sarı ve mavi gibi renklere bulanmasıyla hazırlanır. Üst üste dizilen pandispanya kekinin dışı, krema ile tatlandırılır. Hazırlaması süresi 2 saat olsa da, hem görünümü, hem de lezzetiyle mutlaka denemeniz gereken tarifler arasındadır. Yalnızca 8 malzemeden oluşan volcano kek, görünümü ile sufleyi andırır. İçinde akışkan çikolatanın kullanıldığı bu kek, 30 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanır. Çikolatalı tatlı severlerin mutlaka denemesi gereken volcano kek, böğürtlen ve frambuaz gibi kırmızı meyvelerle süslenebilir. Restoran menülerinde de yer verilen volcano keki, bir top dondurma eşliğinde sunabilirsiniz. Değişik kek tariflerinden bahsederken kraliyet ailesinin çok sevdiği söylenen victoria sponge kek tarifini de sizlerin beğenisine sunuyoruz. Aslında yumuşak kek anlamına gelen sponge kek, 25 dakikada kolayca hazırlanır. Kekin yapımında un, tereyağı ve süt kullanılır. Pişen kek ikiye bölünür ve ortasına krema ile çilek sosu eklenir. Kalan kek üzerine kapatılır ve pudra şekeri serpiştirerek servis edilir. Farklılık yapmak isteyenler, çilek sosuna ek olarak çilek dilimleri de kullanabilir. Daha önce hiç ıspanaklı kek yapmayı düşündünüz mü? Un, ıspanak ve yumurta karışımından oluşan bu kek, yeşil rengini doğal ıspanak yapraklarından almıştır. Tart kalıbında pişirilen kekin üzerine ev yapımı muhallebi dökülür. En üst kısmında ise nişastayla koyulaştırılmış vişne suyu kullanılır. Karpuza benzer bir görünüme sahip olan bu kekin üzerinde, çekirdek görünümü vermek için damla çikolatalar kullanabilirsiniz. İsmini görünümünden alan yanardağ magma kek, un, maden suyu, kakao, süt ve çikolata sosu ile hazırlanır. Pişirilen kakaolu kek, çikolata sosuyla zenginleştirilir. İsteğe göre üzerine antep fıstığı ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 45 dakikada hazırlanan yanardağ keki için, küçük kek kalıpları kullanabilirsiniz. Hazırladığınız keki, küçük porsiyonlar halinde sunabilir, dondurma ile zenginleştirebilirsiniz. Yumurta, süt ve şeker ile hazırlanan portakal jöleli kek, ortalama 45 dakika içinde hazırlanır. Sade bir şekilde hazırlanan kek, portakal jölesiyle bir araya getirilir. Portakal jöleli keki hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, jöleyi dökmeden önce kekin soğumasını beklemektir. Sıcak sıcak ekleme yaparsanız, jölenin kıvamı yumuşar ve ince bir tabaka haline gelir. Kekin üzerine pasta süsleri ilave edebilirsiniz. Hazırlanışı 25, pişirmesi ise 50 dakika olan tahinli kek, yoğun aromalar sevenler için idealdir. Özellikle çay saatlerinde tercih edilen bu kek, un, yumurta, ceviz ve tahin ile hazırlanır. Tahin, hem kekin içerisinde, hem de üzerinde kullanılır. Dilerseniz, kuru üzüm gibi meyvelerle zenginleştirebilirsiniz. Porsiyonu 415 kalori olduğu için, bir öğünde yalnızca bir dilim yemeye dikkat edin. İtalyan mutfağından dünyaya yayılan panettone, ortalama 2 saat içinde hazırlanır ve pişirilir. Kabarık kek çeşitlerinden biridir. Özellikle Noel zamanı tercih edilen panettone'nin pandispanyası un ve maya ile hazırlandığı için, yapım aşamalarına çok dikkat etmek gerekir. Yapımında 3 farklı hamur kullanılan panettonenin birinci hamurunda un ve yumurta, ikinci hamurunda bal, portakal suyu ve vanilya, son hamurunda ise kuru üzüm, portakal kabuğu ve limon kabuğu kullanılır. Uğraştırıcı bir tarif olsa da, çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak niteliktedir. Yalnızca 20 dakika içinde nefis bir kek hazırlamaya ne dersiniz? Un, yumurta, kakao, çikolata ve tahin helvası ile hazırlanan bu kek, benmari usulü eritilmiş çikolata sayesinde akışkan bir kıvama sahiptir. Küçük kek kalıplarında pişirilen helvalı çikolatalı kek, frambuaz gibi kırmızı meyvelerle süslenir. İsteğe göre dondurma ile servis edebilirsiniz. Market raflarında sık sık rastladığımız süt dilimini evde denemek ister misiniz? Çocukların çok sevdiği süt dilimini, un, kakao ve yoğurt karışımından oluşan bir kek yardımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız keki dikdörtgen şeklinde keserek ayırın. Krema, bal ve krem şantiden oluşan kremayı kek dilimi sürdükten sonra üzerini kapatın ve sıkıştırın. Ortalama 20 dakikada hazırlanan süt dilimini, buzdolabında beklettikten sonra servis edin. İrlanda mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan Guinness kek, frambuaz aromasıyla dünyaya yayılan tariflerdendir. Krema, kakao ve un ile hazırlanan Guinness kekin çikolata kremasında, labne peyniri, frambuaz ve pudra şekeri kullanılır. Tarifi hazırlarken vakit kazanmak için, ilk olarak kremasını hazırlayıp buzdolabında bekletmeniz daha iyi sonuç verir. Kremayı keke sürmeden önce, kekin ılık olmasına çok dikkat edin. Değişik kek tarifleri listemize fincanda kek tarifi ile devam ediyoruz. Mug kek ismiyle de bilinen fincanda kek, seramik fincanlarda pişirilir. Un, çikolata ve kakao ile hazırlanan kek harcı, yağlanmış fincanlara paylaştırılır. Isıya dayanıklı fincanlarda 20 dakika pişirilen kekler, oda sıcaklığında bekletilir. Üzeri meyveli sos ve frenk üzümü ile süslenen fincan kek, tatlı kaşıklarıyla birlikte sunulur. Cheesecake severlerin çok yakından bildiği bir tarifle listemize devam ediyoruz. İspanyol mutfağından dünyaya yayılan san sebastian cheesecake, bisküvi ve tereyağı ile klasik cheesecake tabanından oluşur. Üst kısmında krem peynir, krema, labne peyniri ve yumurta kullanılır. Kelepçeli kalıplarda pişirilen cheesecake, bir gün buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir. Pişirme aşamasında kekin çatlamaması için, fırına bir kap su koymayı unutmayın. Sadece fırın kullanarak yapabileceğiniz çikolatalı cupcake, un, süt, yumurta ve drop çikolata ile hazırlanır. Hazırlanan kek harcı cupcake kalıplarına paylaştırıldıktan sonra fırında 25 dakika pişirilir. Bu esnada çikolata ganaj hazırlanır. Ganaj, cupcakelerin üzerine sıkılır ve isteğe göre meyvelerle süslenerek servis edilir. 2 malzeme ile kek yapılır mı dediğinizi duyar gibiyiz. Yapımında hiç un kullanılmayan bu kek, yumurta ve antep fıstıklı çikolata ile hazırlanır. Sadece 15 dakika hazırlanan unsuz keki, 25 dakika fırında pişirdikten sonra servis edebilirsiniz. Farklı versiyonları için, fındıklı çikolata da kullanabilirsiniz. Un, kakao, ayva ve mısır nişastası ile hazırlanan yastık kek, borcamda pişirilir. Harcı hazırlarken, katı malzemeler mutlaka elekten geçirilmelidir. Önce 180 derecede 25 dakika, sonra 160 derecede 15 dakika pişirilen bu kek, labneli krema ile hafifletilir. Hazırlama ve pişirme süresi ortalama 1 saat olduğu için, vakit sıkıntınızın olmadığı günlerde denemenizi öneriyoruz. Rotamızı yine İrlanda mutfağına çeviriyoruz. Görünümü yumurtalı ekmeği andırsa da, patatesli pankek, diğer adıyla boxty, İrlanda ve çevresindeki ülkelerde en sevilen atıştırmalıklardan biridir. Hem patates püresi, hem de rendelenmiş çiğ patates kullanılan boxty, tavada kızartma usulüyle pişirilir. Fazla yağını çekmesi için kağıt havluda bekletilir. Tarifin ortalama hazırlanma süresi, 25 dakikadır. Ana malzemeleri un, yumurta ve şeker olan İngiliz keki, üçgen şeklinde sunulur. Özellikle beş çayının vazgeçilmezi olan bu tarifte, kakaolu sütlü sos kullanılır. Pişen kekler kakaolu süte batırıldıktan sonra, kenarları hindistan cevizine bulanır. İsteğe göre ufalanmış ceviz veya fındıkta kullanabilirsiniz. Tarif ölçülerinden yaklaşık 30 adet İngiliz keki hazırlamak mümkündür. Marketlerde sık sık gördüğümüz kekstrayı evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Dyt. Özge Uğur'un gönderdiği kekstra tarifinde, muz, badem unu, kabartma tozu ve vanilya kullanılır. Küçük cupcake kalıplarında 20 dakika pişirilen kek, oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Üzerinde çilekli limonata, bal ve nişasta ile koyulaştırılmış sos kullanılır. Sosun dökülmesini önlemek için, kekin orta kısmına kaşık yardımıyla oyabilirsiniz. Tam bir kış keki olan mandalinalı alt üst kek, 1 saat içinde hazırlanır ve dilimlenerek servis edilir. Alt üst kekin yapımında mandalina, süt, vanilya ve pudra şekeri kullanılır. Kek kalıbının tabanına dizilen mandalinalar, kek ters çevrildiğinde şık bir görünüm sunar. Kekin üst kısmında ise mandalina veya herhangi bir meyve marmelatı kullanılır. Antep fıstığı serpiştirildikten sonra sunuma hazır bir hale gelir. Son zamanlarda tatlı yapımında sık sık kullanılan oreo ile nefis bir brownie yapmaya hazır mısınız? Bitter çikolata, un ve kakao ile hazırlanan kek harcı, borcama aktarılır. Fırında yaklaşık 30 dakika pişirilen brownie, oreo parçaları ve çilek dilimleri ile süslenir. Hem göze, hem de damaklara hitap eden bu tarifi, yaklaşık 50 dakika içinde kolayca yapabilirsiniz. İngiliz mutfağında kırıntı turtası anlamına gelen crumble, kekin ufalanması ile hazırlanır. Genelde elma, armut, çilek gibi farklı meyvelerle hazırlanan türleri de mevcuttur. Ekşi tatlar sevenlerin favorisi olacak vişneli crumble'ın bir dilimi, 190 kalori değerindedir. İsteğe göre vişneye ek olarak kiraz, frambuaz gibi kırmızı meyveler de kullanabilirsiniz. Kuru üzüm, kurutulmuş yaban mersini, kuru dut gibi kuru meyvelerle hazırlanan yılbaşı keki, yeni yıla farklı bir kek hazırlamak isteyenler için idealdir. Üzüm kurusu, erik kurusu, portakal kabuğu ve limon kabuğu gibi meyveler, bir süre pekmezde bekletilerek tatlandırılır. Kek harcı hazırlanırken mikserle kabarması sağlanır. Üst kısmında krem peynirli krema karışımı kullanılır. Hazırlanan karışım, sıkma torbasına aktarılırsa, kekinize daha iyi şekil verebilirsiniz. Kek tarifleri denildiğinde aklımıza genellikle tatlı kekler gelse de, patates, havuç ve maydanoz ile hazırlanan tuzlu rulo pastaya bayılacağınızdan eminiz. Sebzeli kek harcının fırında 30 dakika pişirilmesiyle hazırlanan bu kek, labne peyniri ile doldurulur. İsteğe göre bu aşamada kekin arasında peynir veya yeşillik eklemek de mümkündür. Rulo şeklinde sarılan kek, buzdolabında 2 saat dinlendirildikten sonra dilimlenerek servis edilir. Bu kez yemeklerinde portakal ve portakal suyunu yaygın olarak kullanan Brezilya mutfağına konuk oluyoruz. Bolo De L’aranga, un, şeker, portakal kabuğu rendesi ve portakal suyu ile hazırlanır. Fırında 40-45 dakika pişirilen kek, oda sıcaklığında ılıyana kadar bekletilir. Portakallı sos, soğuyan kekin üzerine dökülür ve emmesi için bir süre beklenir. Badem ve pudra şekeri serpiştirilerek servis edilir. Yalnızca 45 dakikada hazırlanan blondie, özellikle Amerikan mutfağında yaygın olarak tüketilir. Beyaz çikolata, ahududu, fındık ve vanilya özütü ile hazırlanan bu kek, hem hafif, hem de aromalı bir tada sahiptir. Hazırlanışı 10, pişirmesi 35 dakika olan blondie'yi, çay ve kahvenin yanında servis edebilirsiniz. Artan kekleri değerlendirmenin en lezzetli yolunu sizlerle paylaşıyoruz. Önceden hazırlayıp artan kekleri ufalayın ve krema ekleyerek hamur haline getirin. Elinizle yuvarlak şekli verdiğiniz hamurlara kürdan takın. Kek hamurlarını benmari usulü eritilmiş çikolataya batırın ve pasta süslerine bulayın. Çikolata katılaştıktan sonra servis edebilirsiniz. Kayısı püresi, karbonat ve süt ile hazırlanan bu kek, fırında 35 dakika pişirilir. Daha sonra üzerine kürdan batırılarak delikler açılır. Hazırlanan krema, kekin üzerine dökülür. Bu sayede kekin sosu emmesi sağlanır. Genelde küçük porsiyonlar halinde sunulan bu kek, frenk üzümü ve böğürtlen eşliğinde servis edilir. Pasta Şefi Didar Yanar'dan Alman mutfağının gözdesi olan bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz. Elma şeklinde dilimlenen ayvalar şekerle birlikte karamelize edilir. Kek kalıbına dizilen ayvaların üzerine, un, süt ve şeker karışımından oluşan kek harcı dökülür. Ortalama 25 dakika pişirilen ayvalı alman kekinin en önemli püf noktası, kek pişer pişmez kalıbın ters çevrilmesidir. Bu sayede ayvalar daha şık ve lezzetli olur. Yumurta, un, süt ve vanilya ile hazırlanan tart kek, yumuşacık bir kıvama sahiptir. Klasik kek gibi pişirilen tart kekin üzerine ılık muhallebi dökülür. Sütle ıslatılan kek, mevsim meyveleri ile süslenir. Ortalama 1 saat içinde hazırlanan tart kekin daha şık görünmesi için, muhallebiyi sıkma torbasına koyabilirsiniz. Üstelik bu keki, farklı malzemelerle süsleyerek pastaya da dönüştürebilirsiniz. Portakal kabuğu, çilek, un ve damla çikolata ile hazırlanan bu kek, çay saatlerinde veya misafir ağırlarken sunabileceğiniz tariflerden biridir. Şık görünümü ile herkesi kendine hayran bırakan bu keki 1 saat içinde kolayca yapabilirsiniz. Hem videolu, hem de resimli anlatımıyla çilekli keki defterinize eklemeyi unutmayın. Değişik kek tarifleri listemizde, bu kez çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olanlar için nefis bir tarif veriyoruz. Haşlanmış siyah fasulye, hindistan cevizi yağı, dut kurusu tozu, kakao ve karbonat ile hazırlanan glütensiz kekin içinde hiç şeker kullanılmaz. 25 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanan glütensiz kek, damla çikolata ile zenginleştirilir. Farklı ve çok lezzetli bir cheesecake tarifi ile sizlerleyiz. Tabanı yulaflı bisküvi ve tereyağı ile hazırlanan bu cheesecake, krema, portakal kabuğu rendesi ve ceviz ile zenginleştirilir. Cheesecake pişirildikten sonra üzerine hem elma sosu, hem de karamel sosu eklenir. İnce kesilmiş elma dilimleri ve ceviz ile süslendikten sonra bir gece buzdolabında dinlendirilir. Şunlara da göz atın;