Birlik, beraberlik ve paylaşımların en üst seviyede olduğu Ramazan ayında, sofraya koyulan yemeklerin ve yapılan muhabbetlerin tadı bir başkadır. Ramazan ayında her gün 'İftara ne yemek yapsam?' diyenleri bu zahmetten kurtarıyoruz. Klasik tariflerden sıkılanlar için, iftarda deneyebileceğiniz birbirinden farklı iftar yemeklerini sizler için derledik. İşte, Ramazan ayına renk katacak hem doyurucu, hem de değişik 30 nefis iftar yemeği tarifi:
İftarda hem karnını doyurmak, hem de bol bol protein almak isteyenler için önerimiz, teriyaki soslu dana bonfile. Ortalama 40 dakikada hazırlanan bu yemeği, ince ince dilimleyerek servis edebilirsiniz. Sebze severleri böyle alalım. Eskişehir mutfağıyla özdeşleşen harşıl, bazı yörelerde 'ıspanak boranisi' olarak da bilinir. Sahrap Soysal'ın özel tarifiyle harşıl yemeğini iftar menüsüne eklemeyi unutmayın. Pazı sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Pazı, krema ve dana jambon ile hazırlanan bu yemek, fırında pişirilir. Üzeri kaşar peyniri rendesi ile zenginleştirilir. Klasik çıtır tavuğu, toz tarhana ile kapladık ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Yalnızca 5 malzemeden oluşan tarhanalı çıtır tavuğu 15 dakikada hazırlayabilir, 10 dakikada pişirebilirsiniz. Lübnan mutfağından sofralarımıza kadar uzanan lebeniye çorbası, farklı bir başlangıç yapmak isteyenler için ideal. Ana malzemeleri nohut, kıyma, yoğurt ve pirinç olan lebeniye çorbası hem doyurucu, hem de lezzetli bir yemek çeşididir. Bildiğiniz tüm güveçleri unutun. İftarda değişik yemek tarifi arayanlar için, ekmek içinde sunulan nefis mevsim güveci tarifini veriyoruz. Sofraları ziyafete dönüştüren mevsim güveci, mutlaka denenmesi gereken bir tarif. Ramazan boyunca her gün tekrar eden iftara ne pişirsem sorusunu kafanızdan çıkartın. Kuzu eti ve kuru meyvelerle hazırlanan nefis mutancana tarifi ile iftar sofralarının tadı bir başka olacak. İftar sofralarına sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için de bir tarifimiz var. Değişik çorba tarifleri arasında yer alan yarma mısırlı ısırgan otu çorbası; hem sağlıklı, hem de doyurucu. İçinizi ısıtacak çorbanın ana malzemeleri; yarma mısır, ısırgan otu, patates ve soğandır. Üstelik 45 dakika içinde sofralardaki yerini almaya hazır. İtalyan mutfağına ait bir yemek olan risottoya masanızda yer açın. 15 dakika da hazırlanan mantarlı risottonun pişirme süresi ortalama 40 dakikadır. Bu pratik iftarlık tarifi sade veya et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Değişik iftar yemekleri arayanlar için, bol malzemeli bir tarifimiz var. Semizotu, nohut, mercimek ve fasulyeyi bir araya getirdik ve iftar sofraları için nefis bir yemek ortaya çıkardık. Yüksek proteinli pirpirim aşı tarifini, notlarınız arasına ekleyin. İftara ne yapsam diyenler için nefis bir tarifle karşınızdayız. Biber, fesleğen, domates ve kabak gibi ana malzemelerden oluşan ratatouille, Fransız mutfağından yayılmıştır. Vegan menülerinde sık sık yer verilen ratatouille tarifini, iftara 30 dakika kala hazırlayabilirsiniz. Listemize tavuk ve sebzelerden oluşan nefis buritto tarifi ile başlıyoruz. Yapımı 30-35 dakika süren tavuklu buritto tarifini, lavaş veya tortilla ekmeği ile sunabilirsiniz. İftar sofrasında yer verebileceğiniz bir diğer tarif ise Macar gulaş'tır. Macaristan'dan Orta Avrupa ülkelerine yayılan Macar gulaş, farklı iftar yemeği tarifleri arasında en beğenilen tariflerden biri. İftar sofrası etsiz olmaz diyenler için, çok farklı bir tarifle listemize devam ediyoruz. Pişirilmeden sunulan steak tartar, en değişik iftar tarifleri arasında yer alıyor. Steak tartar yemeğini hazırlamak ise yalnızca 20 dakika. Bildiğiniz tüm köfteleri unutturacak nefis hardal soslu isveç köfte, herkesin favorisi olacak. Klasik tariflerden sıkılanlar için, isveç köfteyi ev yapımı hardal sosuna batırdık ve ortaya muhteşem bir lezzet çıktı. Hem görünümü, hem de lezzeti ile gönülleri fetheden siyah pirinç pilavı tarifi ile karşınızdayız. Uzakdoğu mutfağını sofralara getiren ve farklı iftar yemekleri arasında çok beğenilen siyah pirinç pilavını 30 dakika da hazırlayabilirsiniz. Hamur işi tariflerden vazgeçemeyenler için de farklı bir önerimiz var. Zahmetli pide çeşitlerinden sıkıldıysanız, ana malzemeleri hamur ve kıyma olan pratik ağzı açık tarifini deneyin. Kahramanmaraş mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan sömelek köfte, ince bulgur, irmik ve kıyma ile hazırlanır. Üzeri biberli yağ ile zenginleştirilir. Portakal sosu ile tatlandırılan tavuk, iftar sofralarında farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Süslemek için susam ve file bademler kullanılabilir. Antalya mutfağının sevilen tatlarından biri olan frigya biber dolması, kıymalı harç ile doldurulur. Hazırlanan dolmalar, kızgın yağda kızartıldıktan sonra servis edilir. İftarda protein dolu bir yemeğe yer vermek isteyenler, farklı sebzelerle zenginleştirilen bıldırcın eti tarifini deneyebilir. Dana bonfile, pastırma ve yaban mersini ile hazırlanan biftek, ortalama 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Hazırlanan biftek, sos eşliğinde sunulur. İftar sofralarında yöresel lezzetlere yer vermek isteyenler, Kilis mutfağından teşrübe tarifini deneyebilir. Kuşbaşı et ve patlıcan ile hazırlanan teşrübe yemeği, sarımsaklı yoğurt ile birlikte sunulur. Diyet listelerinde de yer verilen yer elması yemeği, 15 dakikada hazırlanır, 30 dakikada pişirilir. Portakal suyuyla aroma katılır. Karaman mutfağıyla özdeşleşen zeyve kebabı, sac tavanın içerisinde pişirilir. Koyun veya keçi etiyle pişirilir. İsteğe göre pirinç pilavıyla birlikte servis edilir. Kıyma, ıspanak, havuç ve domatesli harç ile doldurulan makarnalar, fırında pişirilir. Pastaya benzer bir görünümü olan bu tarif, klasik tatlardan sıkılanların vazgeçilmezidir. İç harcı kuşbaşı dana etiyle doldurulan kereviz, fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir. Üzeri ince kıyılmış kereviz yaprağı ile süslenebilir. Bolonez soslu spagettiye farklı bir tat kazandıracak tarifimiz var. Parmesan peyniri ve ceviz ile zenginleştirilen spagettiyi, kalabalık sofralarda sunabilirsiniz. Bamyaların pirinçli harçla doldurulmasıyla hazırlanan bamya dolması, Adana'nın pek bilinmeyen lezzetlerinden biridir. Ülkemizde pek ilgi gösterilmeyen kolyoz balığı, aslında çok lezzetli bir balık türüdür. Kapari ve turp ile birlikte sunulan çıtır kolyoz yemeğini, mutlaka deneyin. Şunlara da göz atın;