Değişik Ekmek Tarifleri: Ev Yapımı 10 Farklı Ekmek Tarifi
''Evde ekmek nasıl yapılır?'' diye merak edenler için birbirinden lezzetli tarifleri yazımızda derledik. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz 10 pratik ekmek tarifi:

Türk mutfağının en temel gıdalarından biri olan ekmek, mis gibi kokusuyla tüm sokağı sarar. Genellikle fırınlardan satın alınan ekmeği, kendi elleriyle hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Pandemiyle birlikte artış gösteren ev yapımı ekmek tariflerine bir yenisini daha ekliyoruz. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz 10 farklı ekmek tarifi:


  1. İtalyan Cevizli Ekmek


Malzemeler;

  1. 200 gr ceviz içi
  2. 18 gr yaş maya ya da 9 gr instant maya
  3. 2 çorba kaşığı bal
  4. 240 ml ılık su
  5. 30 ml zeytinyağı
  6. 500 gr un
  7. 8 gr tuz


Yapılışı: Ceviz içlerini yakmadan 10 dakika ocakta kavurun. Maya, bal ve suyun birazını 10 dakika bekletin ardından bu karışıma zeytinyağını ekleyin. Un, tuz ve kavrulmuş ceviz içlerini karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Kıvamına göre yoğurma esnasında un eklemesi yapabilirsiniz. 1 saat 15 dakika içi yağlanmış üstü kapalı bir kapta bekletin. Beklettikten sonra hamura istediğiniz şekli verin ya da istediğiniz kaba koyun. 1 saat kadar daha bekleyin. Önceden ısıtılmış 230 derece fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.


  1. Kepekli Ekmek


Malzemeler;

  1. 200 gr un
  2. 350 gr kepekli un
  3. 75 ml süt
  4. 300 ml ılık su
  5. 12 gr yaş maya
  6. 10 gr tuz
  7. 1 yemek kaşığı bal


Yapılışı: Maya, bal ve süt bir bir kapta eritilir. Kalan bütün malzemeler karışıma eklenir ve yoğurulur. Yoğurma işlemi sonrasında 1 saat kadar üstü kapalı içi yağlanmış kapta mayalandırın. Mayalandırma işlemi sonrasında istediğiniz şekli vererek hamurun iki katına çıkmasını bekleyin. Hamurun hacmi bir kat büyüdüğünde 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.


  1. Rustik Çavdar Ekmeği


Malzemeler;

  1. 286 gr su
  2. 10 gr bal
  3. 272 gr un
  4. 136 gr çavdar unu
  5. 6 gr instant maya
  6. 10 gr tuz


Yapılışı: Su ve balı bir kapta karıştırın. Unu ve mayayı da ekledikten sonra tuzu da ekleyerek yoğurmaya devam edin. Üstü kapalı bir kapta 1 saat mayalandırdıktan sonra şekil vererek 40 dakika daha bekleyin. 180 derece fırında 35 dakika pişirin. Afiyet olsun.


  1. Domatesli Ekmek


Malzemeler;

  1. 1 diş sarımsak
  2. 1 küçük doğranmış soğan
  3. 18 gr maya
  4. 250 gr su
  5. 12 adet yağda bekletilmiş kuru domates
  6. 500 gr un
  7. 10 gr tuz
  8. 3 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı: Yağda küçük küçük doğradığınız sarımsak ve domatesleri 3 dakika kadar sote edin ve soğumaya bırakın. Maya ile suyu karıştırarak 10 dakika bekletin. Başka bir kapta unu ve tuzu karıştırın ve azar azar mayalı karışıma ekleyin. Bu esnada domatesleri ve zeytinyağını da hamura katın. Üstü kapalı bir kapta ekmek hamurunu 1 saat kadar bekletin. Şekil vererek 45 dakika daha mayalandırmaya bırakın. İsteğe bağlı olarak fırına ekmeği koyarken yumurta akı da sürülebilir. 190 derece de 10 dakika pişirin ve 170 dereceye düşürerek 35 dakika daha pişirin. Afiyet olsun.


  1. Mısır Ekmeği


Malzemeler;

  1. 18 gr taze maya
  2. 225 gr ılık su
  3. 60 ml zeytinyağı
  4. 300 gr mısır unu
  5. 200 gr un
  6. 8 gr tuz


Yapılışı: Bir kabın içerisinde maya ve su karıştırılarak 10 dakika bekletin. Zeytinyağı, mısır unu, un ve tuzu karışıma ilave edin. 15-20 dakika hamuru yoğurun. Ilık bir ortamda üstü kapalı bir şekilde hamuru 1 saat kadar dinlendirin. Şekil verdikten sonra 45 dakika daha bekletin ve 200 derece de 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.


  1. Brioche


Malzemeler;

  1. 500 gr un
  2. 15 gr yaş maya
  3. 70 ml sıcak süt
  4. 15 gr tuz
  5. 6 yumurta
  6. 350 gr yumuşamış tereyağı
  7. 30 gr şeker
  8. 3 yemek kaşığı sütle çırpılmış yumurta sarısı (üzeri için)


Yapılışı: Maya sıcak süt ile birlikte mikserle çırpılır. Çırpma işlemi devam ederken un ve yumurtalar eklenir. 20 dakika elde yoğurulduktan sonra yumuşamış tereyağı ve şeker eklenir. 30 derecelik ortamda üstü kapalı olarak 1,5 saat dinlendirilir. 8 eşit parçaya bölünerek yuvarlak parçalar oluşturulur. Üzeri için hazırlanan karışım sürülür ve 30 dakika daha bekletilir. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 40 dakika pişirilir. Afiyet olsun.


  1. Basit Ekmek


Malzemeler;

  1. 13 gr yaş maya
  2. 15 gr bal ya da şeker
  3. 10 gr tuz
  4. 330 gr su
  5. 500 gr un


Yapılışı: Maya ve şeker ya da balı suyun yarısı ile bekletin. Un ve tuzu mayalı karışımla yavaşça birleştirin. 5 dakika boyunca yoğurun. Ilık bir ortamda, üstü kapalı bir şekilde hamur kabaran kadar mayalandırın. Ardından hamura dilediğiniz şekli verin ve tekrar mayalandırmaya alın. 230 derecelik fırında 25-30 dakika pişirin. Afiyet olsun.


  1. Tam Buğday Unu Ekmeği


Malzemeler;

  1. 286 gr ılık su
  2. 19 gr bal
  3. 235 gr un
  4. 156 gr tam buğday unu
  5. 7 gr instant maya
  6. 9 gr tuz


Yapılışı: Su ve balı bir kapta karıştırın. Unu ve mayalı bir süre yoğurduktan sonra tuzu ekleyin. Yoğurma işlemi bittikten sonra 1 saat üstü kapalı ılık bir ortamda mayalandırın. Şekil vererek 40 dakika daha bekleyin. 180 derece fırında 35 dakika pişirin. Afiyet olsun.


  1. Bademli Ekmek


Malzemeler;

  1. 560 gr un
  2. 1 çay bardağı zeytinyağı
  3. 480 ml su
  4. Bir tutam tuz
  5. 20 gr yaş maya
  6. 40 gr toz şeker
  7. 1 avuç file badem


Yapılışı: Badem dışında kalan bütün malzemeler karıştırılarak hamur haline getirilir. Yapılan hamura bademden bir yemek kaşığı katarak tekrar yoğurun. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak istediğiniz şekli verin. Üzerine fırça yardımıyla su sürün ve kalan bademleri dökün. 2 saat kadar dinlendirin. 180 derece fırında 45 dakika pişirin. Afiyet olsun.


  1. Özel Hamburger Ekmeği


Malzemeler;

  1. 400 gr un
  2. 14 gr yaş maya
  3. 30 gr şeker
  4. 8 gr tuz
  5. 120 ml ılık su
  6. 30 ml zeytinyağı
  7. 2 adet yumurta
  8. 1 yumurta sarısı
  9. Susam


Yapılışı: Un ve tuzu karıştırın. Mayayı bir miktar suda eriterek yumurta ve yağ ile birlikte çırpın. 15 dakika kadar yoğurun ve 45 dakika mayalandırma için üzerini kapatarak dinlendirin. Ardından hamuru 6 eşit parçaya bölerek yuvarlayın. 15 dakika bekledikten sonra üzerine yumurta sarısı ve susam dökerek 180 derecede 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.


Tarifler: Başak ÖNGEL


Şunlara da göz atın;

  1. Ekmek üstü tarifler
  2. Ev yapımı ekmekler
  3. Ekşi maya nasıl yapılır?
  4. Milföy tarifleri
  5. Değişik kek tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Baby Shower İçin 12 İkramlık Tarif
Krem Şantili Tarifler: Mutlaka Denemeniz Gereken 15 Nefis Tarif
Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir? 8 Adımda Süper Dekor
Havuçlu Kekinize Lezzet Katacak 10 Malzeme
Ayva Tatlısı Yaparken Bilmeniz Gereken 7 Püf Noktası
Yumurtasız Kahvaltı Tarifleri: Birbirinden Lezzetli 10 Tarif