Değişik Dolma Tarifleri: Klasik Tariflerden Sıkılanlara 15 Farklı Dolma Tarifi
Dolma çeşitleri nelerdir? Hangi malzemelerle dolma yapılabilir? İşte, zeytinyağlı biber dolmasından sıkılanlar için mutlaka denemeniz gereken 15 kolay ve farklı dolma tarifi:

Dolma, ülkemiz başta olmak üzere Kafkasya, Akdeniz, Ege, Orta Doğu ve Orta Asya mutfağında yeri olan bir yemek çeşididir. Sebzelerin içinin oyulup farklı malzemelerle doldurulmasıyla hazırlanan dolmanın, balık ve et ürünlerinden yapılan çeşitleri de mevcuttur. Türk mutfağında dolma denildiğinde ilk akla gelen zeytinyağlı biber dolması olsa da, hemen hemen birçok malzemeden farklı dolma çeşitleri hazırlamak mümkün. İşte, mutlaka denemeniz gereken 15 farklı dolma tarifi:

  1. Mantar Dolması

Mantarların kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan mantar dolması, hem ana yemek, hem de atıştırmalık olarak sunabileceğiniz lezzetlerden biridir. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirebilirsiniz.

  1. Bütün Lahana Dolması

Orta boy lahananın iç kısmının oyulup kıyma, pirinç, kuş üzümü gibi farklı malzemelerle doldurulmasıyla hazırlanan bu dolma, tencerede pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.

  1. Mumbar Dolması

Gaziantep, Adana, Batman ve Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşen mumbar dolması, temizlenmiş mumbarların pirinç ve bulgur ile doldurulmasıyla hazırlanır. 

  1. Kabak Çiçeği Dolması

Ege mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması, yalnızca ülkemizde değil, Kıbrıs ve Yunan mutfağında da sık sık tüketilen tariflerden biridir.

  1. Kestaneli Tavuk Dolması

Özellikle yılbaşı sofralarında tercih edilen tavuk dolması, kestaneli iç pilavla hazırlanır. Kalabalık sofralar için idealdir. Dışı marine edilen tavuk, çıtır çıtır lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır.

  1. Mantarlı Patates Dolması

Mantar, jambon ve biberle hazırlanan bu dolmanın yapımında, genellikle orta ve büyük boy patatesler tercih edilir. Fırında pişirilen patateslerin üzerine kaşar veya mozzarella peyniri serpiştirilebilir.

  1. Bıldırcın Dolması

Badem, pirinç gibi farklı malzemelerle hazırlanan bıldırcın dolması, mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir. İkiye bölünerek servis edilebilir.

  1. Balkabağı Dolması

Kuşbaşı et, fıstık ve kuş üzümü ile hazırlanan bal kabağı dolmasının yapımında, kişi sayısına göre orta boy dolmalar tercih edilir. Ancak küçük porsiyonlar hazırlamak istiyorsanız, mevsimlik en küçük kabakları kullanabilirsiniz.

  1. Bamya Dolması

Özellikle yaz aylarında tüketilen bamya dolması, Adana'nın çok sevilen lezzetlerinden biridir. Dolma yapımında, iri boyutlardaki bamyalar tercih edilmelidir.

  1. Alabalık Dolması

Alabalıkların tavuk ciğeri ve jambon ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. 

  1. Kuskuslu Enginar Dolması

Kuskus ve şehriyeli harç ile hazırlanan bu yemekte, sakız enginarı kullanılır. Zeytinyağlı olarak sunulan enginar dolması, limon dilimleri eşliğinde servis edilir.

  1. Arpa Şehriyeli Domates Dolması

Arpa şehriye, kıyma, beyaz peynir ve ıspanaklı harçtan oluşan domates dolması, domateslerin içinin boşaltılmasıyla birlikte hazırlanır.

  1. Kavun Dolması

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan kavun dolması, özellikle yaz aylarında tercih edilir. İç harcında kıymalı soğan kullanılır. Dilimlenerek servis edilir.

  1. Zeytinyağlı İncir Dolması

Biber dolmasına benzer şekilde hazırlanan incir dolmasında, kuru incir kullanılır. Ilık veya soğuk bir şekilde servis edilir.

  1. İç Pilavlı Gerdan Dolması

Kuzu gerdan eti ile hazırlanan bu yemek, pilavlı harç ile doldurulur. Üzeri farklı baharatlarla lezzetlendirildikten sonra, fırında kızarana kadar pişirilir ve servis edilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Terbiyeli çorba tarifleri
  2. Çipuralı tarifler
  3. Farklı sarma tarifleri
  4. Etsiz sulu yemek tarifleri
  5. Tavuklu sulu yemek tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti