Balık yemeklerini hep aynı şekilde pişirmekten sıkılanları ve yeni tarifler arayanları böyle alalım. Her balığın lezzeti farklıdır elbet. Ancak önemli olan balığı nasıl kullanacağınızda saklı. Kimi fırında yumuşacık olur, kimi çorba yapımında kullanılır. Sofranızı zengin ve farklı balık yemekleriyle süslemek isteyenler için birbirinden lezzetli tariflerimiz var. Listemizdeki yemekleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına balık yemekleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, tavada, fırında, ızgarada pişirilen ve sofraları ziyafete dönüştüren değişik balık yemekleri:
Levrek, limon, tuz ve zeytinyağı olmak üzere yalnızca 4 malzeme ile hazırlanan limonlu levrek, airfryer'da 12 dakikalık pişirme süresinin ardından servis edilir. Levreğin çok kalın veya çok ince olmamasına özen gösterin.
Hamsi ile nefis bir suşi yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Suşi pilavı, nori, hamsi ve çilek ile hazırlanan bu yemeği çok seveceksiniz. Ancak tarife başlamadan önce balıkları marine etmeyi unutmayın.
Şef Yılmaz Öztürk'ten bol malzemeli bir tarifle karşınızdayız. Levrek fileto, yeşil mercimek, zeytinyağı, lime ve baby patates ile hazırlanan bu yemeği, davet sofralarında sunabilirsiniz.
Somon, kinoa, avokado, portakal ve limon suyu ile hazırlayabileceğiniz somon marin, hem şık sunumu, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak niteliktedir. Ortalama 50 dakikada hazırlanan bu tarifi, portakal ve lime kabuğu ile süsleyebilirsiniz.
Klasik tariflerden sıkılanlar için, mor lahana, hamsi, pirinç ve çam fıstığı ile hazırlanan lezzetli sarma tarifini öneriyoruz. Ortalama 25 dakikada pişen yemeği, ılık veya soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.
Şef Mithat Yalçınkaya'dan İskandinav mutfağından dünyaya yayılan bir tarifle karşınızdayız. Somonun lime, kişniş ve tuz ile buluşmasıyla hazırlanan gravlaksı, kapari çiçeği ve turp eşliğinde servis edebilirsiniz.
Kırlangıç balığı ile hazırlayabileceğiniz nefis bir çorba tarifi ile listemize başlıyoruz. Kış aylarında bağışıklığınızı güçlendirecek kırlangıç çorbasını, havuç, patates ve defne yaprağı ile lezzetlendirebilirsiniz.
Kırlangıç yerine farklı bir balık ile çorba hazırlamak isteyenler için diğer önerimiz palamut çorbası. Terbiyesi ile birlikte sunulan palamut çorbasını, 30-40 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Fırın ve tavada balık yapmaktan sıkılanlar için, bol baharatlı nefis balık köftesini öneriyoruz. Hazırlayıp kızarttığınız balık köftesini, bol limonlu salata eşliğinde sunabilirsiniz.
Balık tava denildiğinde ilk akla gelen hamsidir elbet. Ancak bu kez istavritleri kılçıklarından ayırıp tavada pişiriyoruz. Servis ederken limon ve kırmızı soğan eklemeyi unutmayın.
Balığı ana yemek yerine salata olarak sunmaya ne dersiniz? Balık salatalarında genellikle ton balığı kullanılsa da, bu kez lezzetli mi lezzetli çirozlara yer veriyoruz. Çiroz salatasına siyah zeytinin çok yakıştığını da söylemeden geçmeyelim.
Hamsiyi kızartma, buğulama ve pilav tariflerinde kullanmaktan sıkılanlar için de bir önerimiz var. Kinoanın yanına çok yakışan hamsileri bütün veya parçalanmış halde sunabilirsiniz.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan balık ekmek, Eminönü'nün meşhur sokak lezzetlerinden biridir. Bu lezzeti mutfağınıza taşımak için ihtiyacınız olan francala ekmek ve fileto balık.
Pilaki, balık, barbunya gibi malzemelerin soslanarak sunulmasına denir. Balık pilaki tariflerinde ise en çok levrek ve uskumru kullanılır. Uskumruyu nefis sosla birlikte servis edebilirsiniz.
Balığı sadece ana yemek olarak sunmak istemiyorsanız, nefis bir meze tarifimiz var. Sardalya, yeşil zeytin ve zeytinyağı ile hazırlanan sardalya ezmesini, çıtır ekmek ile birlikte sunabilirsiniz.
Mezgit balığı ve remulade sos ile hazırlayabileceğiniz fish and chipsleri, patates kızartması ile birlikte sunun. Kalabalık sofralarda atıştırmalık olarak sunulan fish and chipsleri, 30 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Ana malzemeleri bal, susam, somon ve soya sosu olan bu yemek, Meksika biberi ile birlikte sunulmaktadır. Omega 3 bakımından zengin olan ballı soyalı somonu, fırında 20 dakikada pişirebilirsiniz.
Okurumuzdan gelen ekşili levrek sarma, 35-40 dakikada hazırlanmaktadır. Yapımında pirinç, ıspanak, pancar ve farklı baharat çeşitleri kullanılır.
Sonbahar ve kış aylarında levreğin en lezzetli halini balıkçı tezgahlarında bulabilirsiniz. Levreği fırında ya da tavada kızartmak yerine kremalı mantarlı buğulama tarifini deneyebilirsiniz.
İç harcı pirinç, kuş üzümü ve baharatla tatlandırılan uskumru dolmayı, galeta ununa bulayarak tavada kızartabilirsiniz. Hazırladığınız uskumru dolmaları dilimleyerek kırmızı soğan ve maydanozla servis edin.
Şunlara da göz atın;