Danilo Zanna ile Buluştuk: Masterchef Yorumu
Şef Danilo Zanna’nın İzmir’deki restoranı Filo D’olio’yu ziyaret ettik. Lezzet’in Yayın Yönetmeni Başak Okşak sizler için şefimize merak edilenleri sordu.

Sizler için Danilo Şef'le birlikte restoranı Filo D'olio'dayız. 

Bize biraz menüden bahseder misiniz?

İzmir'deki restoranımız, fine dining tarzı bir restoran. Bütün yaptığımız yemeklerin arkasında çok ciddi bir çalışma var. Geleneksel İtalyan yemeklerini modern dokunuşlarla yorumluyorum. Başlangıçlarda vitella tonnato bulunuyor. Malzeme olarak ördek, kaz gibi kaliteli malzemeler kullanıyoruz. Özellikle gastronomi dünyasını merak edenler için bir İtalyan restoranı açtık diyebiliriz. 

Menüde en çok hangi yemekler seviliyor?

Carpaccio, vitello tonnato, fettucine alfredo, lazanya gibi lezzetler çok seviliyor. Bu yaz yeni menüye koyduğumuz yengeç tortellini de çok ilgi görüyor. Yengeç çok bilinen bir yemek olmadığı için ilk zamanlarda şüpheye düştük ama şimdi en beğenilen tabaklardan biri haline geldi. Ana yemekte bir sürprizle karşılıyoruz, çünkü menüde filetto alla rossini var. Kars'tan getirttiğimiz kaz ciğerini trüf mantarı ile birlikte servis ediyoruz. En popüler olan bu şuan ama tavşan yemeği de çok beğeniliyor.

Rezene carpacciodan hazırlanan burrata da çok seviliyor. Burratayı İstanbul'daki fabrikada kendimiz üretiyoruz. Tüm tabakları kendimiz hazırlıyoruz. 

Sizce Masterchef Türkiye'deki yemek kültüründe neleri değiştirdi?

Masterchef, bütün Türk gastronomisine dokundu bence. Gastronomiyi restoranlardan ve fuarlardan çıkarttı, evlere taşıdı. Zaten Masterchef All Star şampiyonu, bir ev hanımı oldu. Esra bir ev hanımı olarak başvurdu, profesyonel aşçılarla yarışarak kazandı. Gastronomi terimleri evlerin mutfaklarında da konuşulmaya başlandı. 

Türkiye'de yaşamaya başladıktan sonra damak zevkinizde bir değişiklik oldu mu?

Ben Türkiye'ye ilk geldiğimde köfteyi sevmemiştim. Ama burada yaşamaya başladıktan sonra, damak tadı da eğitim alıyor ve değişmeye başlıyor. Avrupa dönerleri farklı olduğu için, ilk geldiğimde hiç döner yemiyordum. Şuan da neredeyse haftada iki kez döner yiyorum. Normalde biz enginarın kalbini yiyoruz, bu yüzden çanak enginarı gördüğümde çok şaşırmıştım. Ama şuan zeytinyağlı enginara bayılıyorum. Yemeği çok bölgeselleştirsek de, aslında yemek kültürü hepimize ait. 

İtalya'daki restoranlarda her zaman yüksek kaliteli malzemeler kullanılır. Bu yüzden İtalyan restoranı açarken bu malzemeleri bulmakta zorlanmak yerine, Türkiye'deki malzemelerle nasıl yorumlayabileceğimi düşündüm. Şuan menülerimizde 32 tane Türkiye'nin coğrafi işaretli ürününü kullanıyoruz. 

Haber Kategorileri

Söyleşiler

Lezzetli Haberler

Elma Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem
15 Ekim 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Neden Margarin Kullanmaktan Kaçınmalıyız?
Ruşeym Nedir, Nasıl Kullanılır?
Pudra Şekeri Yerine Ne Kullanılır: 5 Farklı Alternatif
Dut Kurusu Çayı Nasıl Yapılır?