Dana Pöç Nedir, Nasıl Pişirilir?
Son yıllarda adından sıkça bahsettiren dana pöç, en lezzetli kırmızı etlerden biridir. ''Pöç hayvanın neresinden elde ediliyor, nasıl pişiriliyor?'' diye merak edenleri böyle alalım. İşte, dana pöç hakkında bilmeniz gerekenler:

Dana pöç, dana veya sığırın kuyruk bölgesi olarak biliniyor. Dana omurgasındaki 5. ve 6. boğumlardan, pöç denilen kısım elde ediliyor. Dananın kuyruk sokumundan elde edilen bu bölüm, yalnızca büyükbaş hayvanlarda bulunuyor. Yani koyun, kuzu gibi küçükbaşlarda pöç bulunmuyor. Genelde sakatat olarak bilinen pöç, hem yemeklerde, hem de çorba yapımında kullanılıyor. Hareketli bir bölgeden elde edildiği için, pöç etinde kaslar ve sinirler bulunuyor. Bu yüzden yeni kesilmiş danadan elde edilen pöç etinin mutlaka dinlendirilmesi gerekiyor ve pişirmesi diğer etlere göre daha uzun sürüyor.

Pöç Nasıl Temizlenir?

  1. Pöç, dananın kuyruk bölgesinde yer aldığı için temizlenmesi gereken bir ettir.
  2. Öncelikle kuyruk derisi, deri soyma bıçağı yardımıyla soyulur.
  3. Et, deriden ayrıldığında üzerinde kıl ve benzeri şeyleri olmamasına dikkat etmek gerekir.
  4. Kuyruğu gerdirip içindeki eti çıkardıktan sonra, derinin altında beyaz renkli bir zar bulunur. Zara benzeyen bu tabaka, mutlaka etten ayrılmalıdır. Aksi takdirde, pişirme esnasında etten ağır kokular yükselebilir.
  5. Temizlenen etler, suyun altında yıkandıktan sonra süzülmesi için dinlendirilir. Ardından pişirme aşamasına geçilebilir.

Dana Pöç Nasıl Pişirilir?

  1. Dana pöç, genellikle ya tandır, ya da güveçte pişirilir.
  2. Kısık ateşte ağır ağır pişirilen pöç, güveçte yapılacaksa içerisine mutlaka arpacık soğan ve sarımsak eklenir.
  3. Dana pöç, özellikle kış aylarında çorba yapımında kullanılır. Yaklaşık 3 saat tencerede pişirilen dana pöç, kemiklerinden ayrılır. Terbiye edilerek çorbanın içerisine eklenir. Dana pöç çorbası tarifimizden yardım alabilirsiniz. 
  4. Dana pöç, özellikle Kayseri'de meşhur bir yemektir. Güvece konulan dana pöç, meşe odununun közünde 16 saat boyunca kendi yağında pişirilir.
  5. Dana pöç, genelde kuş üzümlü ve fıstıklı pilavla birlikte servis edilir.
  6. Sert bir et olduğu için, haşlama yöntemiyle pişirilir. Güveç veya tandırda pişirilecekse, en az 2-3 saat pişirme işleminin ağır ağır yapılması gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sakatatlar nasıl pişirilir?
  2. Ciğer nasıl pişirilir?
  3. Pirzola nasıl pişirilir?
  4. Bonfile nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı