D vitamini; kalsiyumun emilmesini sağlayan, kasların ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan ve bağışıklığı güçlendiren bir vitamin çeşididir. D vitamini eksikliğinde vücutta bazı belirtiler ortaya çıkar. Eksiklik durumuna göre bu belirtiler şiddetlenebilir. Esas olarak Güneş'ten aldığımız D vitamini, bazı besinlerde de bulunmaktadır. Toplumda yaygın bir şekilde görülen D vitamini eksikliği, takviyeler ve besinler sayesinde normale döndürülebilir.
D vitamini karaciğer, böbrek ve bağırsaklarla ilişkilidir; birçok otoimmün hastalıkla da ilişkisinin olduğu bilinmektedir. Eksikliğinde kalp hastalıkları, diyabet, kanser, depresyon, raşitizm ve osteoporoz gibi hastalıklara yol açabilir ve bağışıklık sistemine kadar bizleri etkileyebilir.
D vitamini vücuttaki kalsiyumun emilimine yüksek oranında etki etmektedir. Dolayısıyla eksikliğinde kalsiyum emiliminde azalma olduğu görülmektedir. Kanser hücrelerinde büyüme ve hücre farklılaşmasını engellemede olumlu etkisinin olduğu bilinmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü yetişkin kişilerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400-800 IU/ gün D vitaminini öneriyor. Yetersizlik veya eksiklik durumlarında hekim kontrolünde doz artabiliyor, doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde takviyenizi kullanmalısınız.
D vitamini eksikliği oluşmasını önlemek için ilk olarak güneş ışınlarından faydalanılmalıdır. Gün içinde 30-60 dakika arası açık alanda durmak ve yeterince güneş ışığı almak, önemli ölçüde D vitaminini karşılar. Bununla birlikte güneş koruyucu kremler, açık havada uzun saatler durulacağı zaman kullanılmalıdır. D vitamini eksikliği tanısı için, yukarıda verdiğimiz belirtilerden birkaç tanesi veya hepsi görülüyorsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Vitamin eksikliğini ve eksiklik oranını belirlemek için kan testi yapılır. Doktor, kişinin sağlık durumuna göre uygun tedavi yöntemini belirler.
Süt bebekleri 10-15 mcg, çocuklar en fazla 10 mcg, kadınlar ve erkekler en fazla 15 mcg, hamileler 10 mcg ve süt veren anneler 10 mcg almalıdırlar. 150 gram konserve tonbalığında 21 mcg ve 1 bardak (200 ml) sütte 0.12 mcg D vitamini bulunur.
D vitaminin fazla alınması, zehirlenme, kanda kalsiyumun artması ve bu mineralin organlarda birikmesine yol açar. Bu da hücre metabolizmasının bozulmasına ve hücrelerin ölümüne neden olur.
Alkolikler, et ve süt ürünlerini tüketmeyen vejetaryenler, böbrek yetmezliği olanlar, güneşi az bölgelerde yaşayanlar, balık ve süt ürünlerini yeterince tüketmeyen kişiler, bebekler ve yaşlılarda gereksinim artar.
Yazar:
Dyt. Mevhibe Erkek
Şunlara da göz atın;