Çupra Nasıl Pişirilir: Tavada, Fırında ve Izgarada Pişirme Yöntemi
Çupra balığı nasıl pişirilir? Çupra en lezzetli nasıl yapılır? Çuprayı pişirirken marine etmek gerekir mi? İşte, tavada, fırında ve ızgarada çupra balığı pişirme yöntemleri:

Çupra, aslında çipura olarak da bilinir. Sparidae familyasına ait bir balık türü olan çupra, tropikal ve ılıman kuşaklarda yayılım gösterir. Akdeniz ülkelerinde, İngiltere kıyılarında ve Kanarya adalarında çupraya rastlamak mümkündür. Ülkemizde ise Akdeniz sahillerinde ve Ege kıyılarında yaşar. Genellikle 0-30 metre derinliğinde bulunur. Dünyanın en büyük çupra üreticisi Yunanistan'dır ve Türkiye onu izlemektedir. Farklı isimlerle de bilinen bu balık, hem lezzetli, hem de besleyicidir.



Çupra Nasıl Pişirilir?

Çupra balığı fırında, tavada, ızgarada ve mangalda pişirmeye uygundur. Ancak pişirme yöntemine göre izlenecek adımlar değişiklik gösterir. Çupranın lezzetini artırmak için, pişirme işleminden önce balık sosuyla marine edilmesi gerekir.

Çupra Tavada Nasıl Pişirilir?

  1. Öncelikle balığın kılçıkları güzelce temizlenmelidir.
  2. Geniş bir kapta un ve tuz karıştırılır. Balığın üzerine 2 adet çizik atılır.
  3. Temizlenen balıklar, unlu karışıma bulanır.
  4. Hazırlanan balıklar kızgın yağda ve ağır ateşte önlü arkalı bir şekilde pişirilmelidir.
  5. Pişirme işlemi ortalama 15-20 dakika sürer.
  6. Pişen çupraların fazla yağını almak için, kağıt havlu üzerinde bekletebilirsiniz.



Çupra Fırında Nasıl Pişirilir?

  1. Balıkların kılçıkları temizlenir ve daha kolay pişmesi için üzerine iki adet çizik atılır.
  2. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve balıklar dizilir.
  3. Balıkların üzerine limon, soğan dilimi ve baharatlar ilave edilir.
  4. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
  5. Pişirme süresi balığın büyüklüğüne ve fırının performansına göre değişir. Bu yüzden kontrollü pişirme yapılmalıdır.
  6. Pişen balıklar oda sıcaklığında 5 dakika dinlendirildikten sonra servis edilir.

Çupra Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Çupranın en lezzetli hali, ızgarada pişirilmiş olarak kabul edilir.
  2. Öncelikle çupraların kılçıkları temizlenir. Üzerine 2 çizik atılır.
  3. Marine işlemi için bir kapta zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber ve maydanoz (doğranmış) karıştırılır.
  4. İsteğe göre marine sosuna farklı malzemeler de eklenebilir.
  5. Balıklar marine sosunun içerisine yatırılır ve buzdolabında 2 saat dinlendirilir. (1 saatin sonunda balığı ters yüz edebilirsiniz.)
  6. Buzdolabında dinlendirilen balıklar elektrikli ızgarada veya mangalda önlü arkalı pişirilir.
  7. Pişirme işlemi ortalama 15 dakika sürer. Ardından sıcak sıcak servis edilir.



Çuprayla Yapabileceğiniz Tarifler

  1. Deniz börülceli çipura salatası
  2. Fırında balık
  3. Çipura füme
  4. Liguria usulü çipura
  5. Portakallı çipura
  6. Orata all acqua pazza


Şunlara da göz atın;

  1. Mezgit nasıl pişirilir?
  2. Çinekop nasıl pişirilir?
  3. Lüfer nasıl pişirilir?
  4. Sardalya nasıl pişirilir?
  5. Palamut nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede