Çuha Çiçeği Faydaları Nelerdir, Çuha Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Çuha çiçeği nedir, neye iyi gelir? Çuha çiçeği nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır? Çuha çiçeği nasıl kullanılmalıdır? İşte, mucizevi etkileriyle çuha çiçeği faydaları, kullanımı ve bakımı:

Evinizde bitkiler yetiştirmeyi, yetiştirdiğiniz bitkilerden yararlanmayı seviyor musunuz? Cevabınız evet ise, sizi böyle alalım. Parklarda, bahçelerde sık sık gördüğümüz bir çiçeği sizlere sunuyoruz: Çuha çiçeği. Bakımı oldukça kolay olan çuha çiçeği, çok yıllık bir bitkidir. Sarı, pembe, mavi, kırmızı gibi renkleri mevcuttur. Soğuk hava koşullarına dayanıklı olan bu bitki, genellikle sonbahar aylarında ekilir. Evlerde de yetiştirilen çuha çiçeği; hem bitki çayı, hem de yağ olarak da kullanılıyor. Peki, çuha çiçeğinin faydaları nelerdir? Evde çuha çiçeği nasıl yetiştirilir ve nasıl kullanılır? İşte, çuha çiçeği hakkında merak edilenler..

Çuha Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

  1. Baş ağrılarına ve migrene iyi geldiği düşünülür.
  2. Uykusuzluk sorununa karşı etkilidir. Özellikle düzensiz uykunun giderilmesine yardımcı olur.
  3. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına destek olur, stres, kaygı ve gerginlik hallerine iyi gelir.
  4. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip, nezle gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  5. Tansiyonu dengeleyen çuha çiçeği kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.
  6. Kan şekerini dengeler. Diyabeti olan kişilere destek olur.
  7. Felç, kalp krizi gibi aniden gelişebilecek ciddi hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
  8. Ciltte oluşan sivilce ve siyah noktalara karşı etkilidir.
  9. Cildin temizlenmesine yardımcı olur, hücrelerin yenilenme hızını arttırır.
  10. Basur sorunu yaşayan kişilere tavsiye edilen bitkilerden biridir.
  11. Menopoz dönemindeki kadınların stresini azaltır, sinirleri yatıştırır.

Çuha Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Çuha çiçeği hem taze olarak toplanabilir, hem de aktar ve bitkisel ürünler güvenilir yerlerden temin edilebilir. Çuha çiçeği çay ve bitkisel yağ olarak satın alınabilir. Çuha çiçeği çayı hazırlamak için, bir bardak su kaynatın. Kurutulmuş çuha çiçeğinden bir tutam alarak kaynar suyun içerisine ekleyin. Çayı 5-10 dakika demlenmesi için bırakın. Ardından süzerek içebilirsiniz. Tatlandırmak için bal, tarçın ve limon ekleyebilirsiniz. Çuha çiçeği direkt olarak da yenilebilir. Ancak taze olarak bulunması zor olduğu için, çay olarak tüketilmesini öneriyoruz.

Çuha çiçeğini yağ olarak kullanacaksanız, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi ağrı olan bölgelerinize birkaç damla dökebilirsiniz. Bu bölgeleri masaj yapar gibi ovalayın. Saç bakımı için kullanacaksanız, kullandığınız şampuana 2 damla çuha çiçeği yağı ekleyin. Saç diplerinize masaj yaparak sürün ve bol suyla durulayın. Cilt üzerindeki etkilerinden yararlanmak için parmak ucunuza 2-3 damla yağ dökün ve cildinize sürün. Yarım saat sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.

Evde Çuha Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Çuha çiçeği yetiştirmek için tohumlarını kullanabilir veya fide olarak satın alabilirsiniz. Tohumları yetiştirmek hem zahmetli, hem de zaman alan bir iş olduğu için fide olarak almanızı tavsiye ediyoruz.

  1. Saksıda çuha çiçeği yetiştirmek için uygulamanız gereken ilk adım, doğru yeri seçmektir. Çuha çiçeğini güneş alan ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bir balkonda yetiştirebilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz yerin çok rüzgarlı olmaması da önemli. 
  2. Çuha çiçeğini yetiştireceğiniz saksı çok büyük olmamalıdır. Fide kabından yalnızca bir kap büyük saksı kullanabilirsiniz. Ayrıca saksının altında suyun akabilmesi için delik ve tabla olmasına da özen gösterin.
  3. Çuha çiçeğini, torf bakımından zengin olan saksı çiçeği toprağı ile yetiştirebilirsiniz.
  4. Fideyi köklerine zarar vermeden çıkartarak toprağa yerleştirin. Ardından toprağı çok sıkı olmayacak şekilde fidenin köklerini kapatın. Fideyi toprağa yetiştirdikten sonra ilk suyunu verebilirsiniz.
  5. Çuha çiçeğine yaz aylarında haftada 2, soğuk havalarda ve kış aylarında ise haftada bir kez su vermelisiniz.
  6. Çiçeği sulamadan önce toprağın nemini parmağınızla kontrol edin. Eğer toprak nemliyse, sulama zamanını erteleyebilirsiniz.
  7. Çiçeği sulamadan önce alttaki tablayı da kontrol edin ve içinde su olmadığından emin olun. Aksi takdirde fazla su çiçeğin köklerinin çürümesine neden olabilir. Tablada birikmiş su varsa, bu suyu boşaltabilirsiniz.
  8. Çuha çiçeğinin toprağı ve saksısını yılda bir kez değiştirebilirsiniz.

Çuha Çiçeğinin Yan Etkileri Nelerdir?

Çuha çiçeğinin bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak her üründe olduğu gibi fazla kullanımı, sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara neden olur. Bu yüzden çuha çiçeği çayını günde en fazla bir fincan tüketin. Çuha çiçeği yağını ise çok sık ve çok fazla kullanmamaya özen gösterin. Çuha çiçeğinin aşırı kullanımında, çiçeğin faydaları zararlı etkilere dönüşecektir.

Önemli Not: Hamilelik, emzirme döneminde, kronik hastalığınız varsa, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, her gün düzenli ilaç kullanmanız gerekiyorsa ve alerjik bir bünyeye sahipseniz çuha çiçeğini kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Doktorun onay vermediği hiçbir ürünü kullanmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Nane nasıl hasat edilir?
  2. Kılıç çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  3. Frezya bakımı nasıl yapılır?
  4. Portakal ağacı nasıl yetiştirilir?
  5. Sarı kantaron çiçeği hangi mevsimde olur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!