Tıptaki ilerlemelere rağmen Crohn hastalığının neden ve nasıl geliştiği konusu tam olarak aydınlatılamamıştır. Crohn hastalığında bağırsağın bütün katmanları iltihaplanır. Bağırsak tıkanıklığı, vücuttaki yapıların arasında oluşan anormal bağlantılar (fistül), karın içi apseler gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve ilerleyebilir. Genellikle 15-30 yaş arasında görülür.
Crohn hastalığı günümüzde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Genetik yatkınlığın katkısı olsa da çevresel faktörlerin hastalığın gelişiminde daha çok etkili olduğu düşünülmektedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı görülmüştür ve yapılan çalışmalar beslenme tarzı üzerine yoğunlaşmıştır. Diyette yapılan bazı değişiklikler hastalığın seyrini iyileştirir ve akut atakların oluşumunu engeller. Hastalığın belirti vermediği dönemlerde sağlıklı beslenme programı uygulansa da bazı yiyecekleri azaltmak veya artırmak gerekebilir. Oruç tutmak gibi bazı durumlar hastaların beslenme tarzını etkileyebilir.
Ramazan ayında Crohn hastaları eğer hastalığın akut kriz dönemindeyse veya hastalık ilerlemişse oruç tutması önerilmez. Hastalığın pasif aşamasında olan ve rahatsızlığı olmayan hastalar doktorlarına danışarak oruç tutabilirler. Ancak beslenmede dikkat etmeleri gereken noktalar bulunmaktadır.
İshal, kramp gibi hastalığın atak dönemlerinde lif tüketimi sınırlansa da, hastalığın belirti vermeyen dönemlerinde lif tüketimine devam edilmelidir. İftar ve sahurda yüksek lifli besinler az miktarda tüketilmelidir.
Beyaz un ve şeker içeren yiyecekler Crohn hastalığını alevlendirmektedir. Bu sebeple özellikle Ramazan ayında gelenek olan iftardan sonra tatlı tüketimi yanlıştır.
Crohn hastalığında semptomları artıran besinler kişiye göre değişebilir. Bu sebeple hastalar rahatsızlıklarını izlemeli ve kendilerine iyi gelmeyen besinleri tüketmekten kaçınmalıdırlar. Doğru beslenme yönetimiyle hastalar ramazan ayını sorunsuz atlatabilmekte ve akut atakların oluşumunu önleyebilmektedirler.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;