Covid-19 Pozitif Hastaları Nasıl Beslenmeli, Nelerden Uzak Durmalı?
Koronavirüs hastaları (Covid-19) karantinada nasıl beslenmeli? Covid 19 testi pozitif çıkanlar koronavirüsle mücadelede neler yemeli? Koronavirüs ile mücadelede uzak durulması gereken besinler neler? Covid-19 hastaları karantina sürecinde ne yapmalı? İşte merak edilen soruların yanıtları:

Kovid-19 testi pozitif çıkan, koronavirüse yakalananlar nasıl beslenmeli? Bu makalede Koronavirüs ve beslenme konusunda merak edilenlere yanıt vermeye çalıştık. Koronavirüs hastaları nasıl beslenmeli, koronavirüsle mücadelede uzak durulması gereken besinler neler? Hangi egzersizler yapılmalı veya yapılmalalı? Bağışıklık nasıl güçlendirilir? sorularına Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Nihan Yakut’un yanıtları şöyle: 




KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKANLAR NASIL BESLENMELİ? 

Halihazırda koronavirüs testi pozitif çıkmış bir kişi beslenmesinde nelere dikkat etmelidir? 

  1. Koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıkmış ve tedavi sürecinde olan bir kişinin en temel ihtiyacı, tüm besin öğelerinin olduğu ve çeşitlilik içeren bir diyet uygulamasıdır. 
  2. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagil, tahıl ve yağlı tohumların olduğu mix bir beslenme örüntüsü bu süreçteki güçlü bağışıklık için olmazsa olmazlardandır. 
  3. Tüm besin öğeleri dengeli şekilde tercih edilmeli, mümkün olabiliyorsa doğal içerikler kullanılmalı. 
  4. Bu dönemde kilo verme sürecinde olan kişiler varsa, çok düşük kalorili ve eksik besin öğeleri bulunan bir diyet uygulanıyorsa bırakılmalı, vücudun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayabilecek ihtiyacın tamamını karşılayabilecek dengeli diyetler uygulanmalıdır.




Koronavirüs Hastaları Neler Yemeli? 

  1. Testi pozitif olan ve tedavisi başlayan bireyler mevsimine uygun ve taze sebze – meyve tüketmeye özen göstermelidir. 
  2. Diyet tüm besin öğelerini içermelidir. Tamamen doğaldan yararlanılmalı, yoğun katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmalıdır. 
  3. Bu süreçte kesinlikle ihmal edilmemesi gereken şey sıvı tüketimidir. Günde minimum 2 Litre sıvı tüketimi hastalıkla savaşan bedeninizin toksinlerini atması için oldukça önemlidir. 
  4. Bu dönemde en büyük hata boş karbonhidrat kaynaklarını yoğun tüketmektir.


Koronavirüs Hastaları Neler Yememeli? 

  1. Basit şeker ve şerbet içeren besinler, 
  2. Ağır yemekler,
  3. Ateşle temas ederek pişen besinlerden,
  4. Fast food gibi gıdalardan,
  5. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. 




Koronavirüs hastasının en ihtiyacı olan vitaminler ve mineraller nelerdir? En çok ihtiyaç duyulan besin grubu gibi bir şey var mıdır? 

  1. Korona virüs tedavisi sürecinde bedenimizin tüm vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. 
  2. Özellikle bir besin grubu veya öğesi kurtarıcı nitelik taşımaz. Tam anlamıyla sağlıklı beslenme için her bir besin öğesi günlük beslenmede yer almalıdır. Buna nazaran azami ölçüde alınması gereken besin öğeleri A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir.
  3. Yağlı tohumlar, önemli miktarda E vitamini, çinko ve selenyum içermektedir. Bu nedenle gün içinde Fındık, badem, ceviz tüketilmelidir. 
  4. C vitamini kaynağı olan turunçgiller her gün muhakkak yenmelidir. 
  5. Yeterli A vitamini almak ve güçlü bir bağırsak florası için çözünür ve çözünmez lifler, tam tahıllı besinlerden ve sebzelerden yeterli düzeyde alınmalı, kefir, yoğurt, turşu, sirke gibi fermente gıdalar diyet içerisinde yer almalıdır. 
  6. Ihlamur, adaçayı gibi bitki çayları boğaz enfeksiyonu yoğunsa zencefil eklenerek tüketilebilir. 
  7. D Vitamini koronavirüste önemli araştırmalara konu olan vitamindir. Ancak Hekim onayı olmadan alınması ve kullanılması risklidir. D vitamini preparatları kullanımı için muhakkak hekime danışılmalıdır. 




Koronavirüs Hastaları Hangi Egzersizleri Yapabilir? Egzersiz İçin Neler Tavsiye Edersiniz? 

  1. Covid pozitif bireylerde egzersiz semptomlara bağlı değişiklik göstermelidir. 
  2. Eğer yoğun kas ağrıları ve ateş varsa egzersiz yapılmamalı, daha ziyade dinlenmeye zaman ayrılmalıdır. 
  3. Ateşin olduğu durumlarda egzersiz vücut ısısını arttırarak hastalık seyrini ağırlaştırabilir. 
  4. Hafif semptomlu veya semptomsuz şekilde geçiriliyorsa egzersizler, düşük tempolu yapılmalı. Yoğun egzersiz programlarından kaçınılmalıdır. 
  5. Yumuşak pilates bantlarından destek alınarak kas gruplarını çalıştırmaya yönelik egzersizler veya hava sirkülasyonu olan bir odada yürüyüş yapılabilir. 
  6. Yürüyüş bandı bulunuyorsa günlük 20 – 30 dk. yavaş tempolu yürüyüşler yapılabilir. Egzersiz vücuda hala güçlü olduğunu hatırlatan önemli bir aktivitedir.




Koronavirüse Karşı Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Ne Gibi Tavsiyeleriniz Olur? 

  1. Bağışıklığı güçlendirmek, yeterli uyku, egzersizin eşlik ettiği bir yaşam, dengeli ve kaliteli bir diyet ile mümkündür. Bunlar bağışıklık puzzleının olmazsa olmazı, olmadığında bütünü bozan parçaları gibidir. 
  2. Covid en çok yorgunluğu seviyor, özellikle bedensel yorgunluklar bu sürede en az indirilmeli, uyku için ayrılan süre arttırılmalıdır. 
  3. Günlük ortalama 8 saat uyku uyunmalı ve mümkünse uyku hijyenine önem verilmelidir. Beden ve zihin yeteri kadar dinlenirse kendini çok daha iyi yenileyebilir.
  4. Egzersiz yapılabildiği ölçüde muhakkak her gün tekrar ettirilmeli, sağlıklı kişiler için mümkünse açık ve geniş alanlarda, Covid tedavisi sürecinde ise evde düzenli şekilde yapılmalıdır. 
  5. Bağışıklığın en önemli unsurlarından olan beslenme için, eğer kişilerin sürekli dışardan yeme veya fast food tüketme alışkanlığı varsa veya sık sık öğün atlanıyorsa bu alışkanlıklar hızlıca değiştirilmelidir.  


Şunlara da göz atın;

  1. Evde koronavirüs hastası olanlar ne yapmalı?
  2. Koronavirüs geçiren kişiler nasıl beslenmeli?
  3. Koronavirüse karşı bağışıklığı güçlü tutmanın yolları
  4. Koronavirüsle mücadele eden mikro besinler
  5. Ev yapımı dezenfektan tarifleri
  6. Meyve ve sebzeler nasıl dezenfekte edilir?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi