İyi Çorba Yapmanın 15 Püf Noktası: Lezzetli, Tam Kıvamında Çorba İçin Öneriler
Çorba özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Yaz, kış yumuşak ve sıcak bir başlangıç isteyenlerin vazgeçilmezi olan çorbanın yapımı oldukça kolay gözüksede dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Sizlere çorba yaparken dikkat etmeniz gereken 15 püf noktadan bahsettik. İşte, çorba yaparken dkkat etmeniz gereken püf noktalar:

Çorba özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan çorba her mevsim sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için birebirdir. Çorba yapmak oldukça kolay gözükse de bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle çorba yaparken ne tür bir çorba yapmak istediğinize önceden karar vermelisiniz. Salçalı, kremalı, sütlü, baklagilli, terbiyeli gibi farklı çorba çeşitleri vardır. Nasıl bir çorba yapmak istediğinize karar verdikten sonra püf noktaları takip ederek sofralarınıza lezzetli bir başlangıç yapabilirsiniz. İşte, çorba yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar:

  1. Unu Kavurun

Eğer çorbanızı un ile bağlayacaksanız, unu mutlaka önceden kavurun. Un kokusu açığa çıktıktan sonra kalan malzemeleri ekleyerek çorbanızı hazırlayabilirsiniz.

  1. Kaymakları Ayırın

Eğer yoğurt terbiyeli bir çorba hazırlıyorsanız yoğurdun kaymağını alın. Kaymak ile hazırlanan terbiyede karmaklar tam olarak erimeyebilir. Bunun sonucunda çorba üzerinde kaymak parçaları olabilir.


  1. Çok Kaynatmayın

Eğer çorbanızda krema ya da yoğurt varsa çorbanızı çok uzun süre kaynatmamalısınız. Süt ürünleri fazla kaynatıldığında kesilebilir. Bu sebeple eklendikten sonra bir taşım kaynatılmalı ardından kısık ateşte bırakılmalıdır.

  1. Kıvamı Kendiniz Ayarlayın

Çorbanız istediğinizden koyu olduysa su ekleyerek çorbanızın kıvamını isteğinize göre hazırlayabilirsiniz. Kıvamı fazla akışkan olduysa eğer küçük bir kapta un ile suyu karıştırabilirsiniz arından çorbanıza ekleyebilirsiniz. Çorba kıvamını arttırırken çorba türünüze göre patates ilave de edebilirsiniz.


  1. Terbiyeyi Hızla Eklemeyin

Hazırladığınız terbiyeyi çorbanın içerisine bir anda dökmeyin. Bir anda dökerseniz çorbanız kesilir. Bu sebeple temperleme yöntemi ile çorbanızla terbiyeyi buluşturun.

  1. Krema Yerine Alternatif Kullanabilirsiniz

Eğer çorbanızda krema kullanmak istemiyorsanız krema yerine süt kullanabilirsiniz. Aynı yumuşaklığı çorbanıza verecektir.

  1. Bakliyatlarınızı Yıkayın

Bakliyatlarınızı çorba içerisine ilave etmeden önce su içerisinde iyice yıkayın.

  1. Salçayı Kavurun

Çorbanızda salça kullanacaksanız eğer içerisine salça eklerken mutlaka kavurmalısınız. Tereyağı ya da zeytinyağında salçanızı kavurduktan sonra çorbanıza devam edebilirsiniz.

  1. Sade Su Kullanmayın

Sade su kullanmak yerine tavuk suyu, et suyu ya da sebze suyu kullanabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız çorbalar oldukça lezzetli olacaktır.

  1. Malzeme Sırasına Dikkat Edin

Çorba yapımında malzeme sıralaması da önemlidir. Kremalı bir çorba yapıyorsanız kremayı çorba piştikten sonra ekleyin. Sütlü ya da yoğurtlu çorba hazırlıyorsanız tuzu en son eklemelisiniz.

  1. Kısık Ateşte Pişirin

Çorbalarınızı kısık ateşte pişirin. Kısık ateşte pişen çorbalar lezzetlerini yavaşça bırakır. Bu sayede daha lezzetli çorbalar elde edersiniz.

  1. Hamur İşi İlave Edebilirsiniz

Makarna, erişte gibi hamur işlerini çorbalarınıza ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz. Aynı zamanda kıvama da etki edecektir.

  1. Sebzeleri Eşit Doğrayın

Sebze çorbası hazırlıyorsanız eğer içerisine koyulacak sebzeleri eşit büyüklüklerde doğramalısınız. Doğradığınız sebzeleri pişme sürelerine göre yavaş pişenden hızlı pişene şeklinde çorbanızın içerisine ilave edin.

  1. Kavurun

Daha aromatik ve lezzetli bir çorba hazırlamak için çorba içerisine ekleyeceğiniz sebze, soğan, sarımsak ya da taze baharatları önceden yağda kavurun. Yağ ile lezzetleri iyice ortaya çıkan sebzeler ile çorbanızı hazırlayın.

  1. Lezzet Arttırmak İçin Yağ İlave Edebilirsiniz

Çorbanıza lezzet katmak için tereyağı ya da zeytinyağını baharatlar ile ısıtarak çorba içerisine ilave edebilirsiniz. Nane, kırmızı biber genellikle çorba içerisine eklenen baharatlardır.

Şunlara da göz atın;

  1. Çorbayı kaynatırsanız ne olur?
  2. Çorba terbiyesi nasıl yapılır?
  3. Çorbayı servis ettiğiniz kasenin türü neden önemlidir?
  4. Çorbada ekşilik nasıl azalır?
  5. Çorba yapmak için neden tahta kaşık kullanmamalısınız?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu