Çöp Kovası Kokusu Nasıl Giderilir?
Çöp kovasındaki kötü kokular nasıl giderilir? Çöp kovasında koku oluşmaması için ne yapmak gerekir? İşte, çöp kovasındaki kokuları gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Hijyen ve temizlik kurallarını adım adım uygulamak, sağlıklı bir ev ortamının en önemli şartıdır. Ancak bazen ne kadar titiz olup temizlik yaparsanız yapın, önceden önlem almayı unuttuğunuz bazı durumlarda evinizde kötü kokular olduğunu fark edebilirsiniz. Bunlardan ilk akla gelen ise, çöp kovalarıdır. Özellikle günlük olarak çöp kovasını temizlemeyi unutuyorsanız, kovadaki kokunun odanın tamamına yayıldığını görebilirsiniz. 'Peki, bu kokuyu nasıl engelleyeceğiz?' diye merak ediyorsanız, sizler için birkaç basit çözüm önerimiz var. İşte, çöp kovasındaki kokuları gidermek için uygulayabileceğiniz adımlar:

  1. Doğru çöp kovası kullanmak

Çöp kovaları genellikle mutfakta elinizin altında durur. Evinizde kullanacağınız çöp kutusunun kapaklı olması, çöp kokusunun dışarı sızmasını önler. Kapakları elle açılan kovalar yerine ayağınız ile açıp kapayabileceğiniz kovalar daha hijyeniktir. 

  1. Çöp poşeti seçimi

Çöp kovasını seçerken, günlük ne kadar çöp biriktirdiğinize dikkat edin. Büyük kovalar genelde iyi bir tercih değildir. Çünkü bu tip kovalar daha uzun sürede dolduğu için, atıklar poşetin içinde uzun süre bekler. Ayrıca çöp poşeti seçerken sağlam ve ağzı büzgülü olan poşetleri kullanmayı tercih edebilirsiniz.


  1. Çöp kutusunu silin

Çöp kutusunu silmeyi, günlük temizlik rutininize eklemeyi unutmayın. Çöp kovasının kapağını ve iç kısmını, her poşet değiştireceğinizde ıslak bir bez veya suyun altında temizleyin. Böylece kovanın üzerinde yiyecek atıklarının oluşmasını da önleyebilirsiniz.

  1. Çöp kovasını güneşten uzak tutun

Çöp kovasını, doğrudan güneş ışığı alan bir yere koymayın. Isıya maruz kalan çöpler, daha hızlı bozulur ve bakterilerin üremesine yol açar. Eve girdiğinizde ağır bir çöp kokusuyla karşılaşmak istemiyorsanız, kovayı serin ve güneş almayan bir yerde tutun.

  1. Çöpleri ayrıştırın

Çöp kokuları, genellikle çöpün dibinde biriken sıvılar nedeniyle oluşur. Bu yüzden çöpe dökeceğiniz artıkların suyunu mümkün olduğunca süzün. Çay, yemek artıkları gibi besinlerin suyunu süzdükten sonra kovaya atarsanız, sıvıların birikmesini ve koku oluşumunu önleyebilirsiniz.

  1. Kovanın dibi karbonat serpin

Çöp kovasının kokmaması için, taban kısmına bir avuç karbonat serpin. Karbonat kötü kokuları hapsetme konusunda ustadır. Karbonatı serptikten sonra, çöp kovasına bir poşet geçirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.

  1. Kedi kumundan yararlanın

Kedi kumu, çöp kovasının dibine süzülen kokuyu ve nemi içine hapseder. Çöp kovasını temizledikten sonra, dibini komple kaplayacak şekilde kedi kumuyla doldurun.

  1. Kahve çekirdekleri veya narenciye kabukları

Temizlenmiş çöp kovasının dibine birkaç dilim narenciye kabuğu veya kahve çekirdekleri yerleştirin. Bu sayede çöp kovalarından meyve kokuları alabilir ve kötü kokuları uzaklaştırabilirsiniz. Ancak narenciye kabuklarını günlük olarak değiştirmeniz gerekir, aklınızda bulunsun. 


  1. Kompost yapın

Yiyecek artıkları ve yağ dışındaki sıvıları kompost yapmak, koku probleminin önüne geçmekle kalmaz, aynı zamanda doğa için en iyi sürdürülebilir çözümlerden biridir. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, soğuk kompost yazımızdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  1. Nem emici mendil kullanın

Nem emici mendiller ile çöp kovasının dibini kaplayın. Ardından üzerine çöp poşeti geçirin. Koku sorununu bu şekilde geçirebilirsiniz.

Çöp Kovası Nasıl Temizlenir?

  1. Kovayı temizle işlemine, içindeki çöp poşetini çıkartmakla başlayın. Poşeti sıkıca bağlayıp attıktan sonra, çöp kovası temizliğine geçebilirsiniz.
  2. Daha sonra ellerinize bir eldiven takın ve kovanın içindeki kirli suyu gidere dökün. 
  3. Kovanın üçte birini su ile doldurun. Eğer kovayı uzun süredir temizlemediyseniz ve dibinde kahverengi lekeler oluştuysa, içine az miktarda çamaşır suyu dökün.
  4. Sert bir fırça yardımıyla kovadaki lekeleri ovun. Çöp kovasının dışını ve kapağını da yıkamayı unutmayın.
  5. Çöp kovasını iyice durulayın ve ters çevirerek kurumaya bırakın.
  6. Daha sonra çöp kovasının dibine karbonat, kahve çekirdeği, kedi kumu veya narenciye kabukları ekleyip poşetini geçirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Waffle makinesi nasıl temizlenir?
  2. Mutfak tezgahı nasıl temizlenir?
  3. Küf nasıl temizlenir?
  4. Yeni alınan buzdolabı nasıl temizlenir?
  5. Süzgeç nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede