Cold Brew (Soğuk Demleme) Nedir?
Cold brew kahve nedir, nasıl yapılır? Cold brew ve soğuk kahvenin farkı nedir? Evde cold brew yapılabilir mi? İşte, kahveseverlerin favorilerinden biri olan cold brew hakkında merak edilenler:

Cold brew, kelime olarak 'soğuk demleme' anlamına gelir. Türk kahvesi veya espressoya kıyasla daha kalın kahve çekirdekleri ile hazırlanır. Bu çekirdekler soğuk su içerisinde bekletilir. Cold brew yapımında farklı metotlar kullanılsa da, en çok tercih edilen cold drip metodudur. Bu yönteme göre kahvenin üzerine eklenen su ve buzlar saatlerde erir ve yavaşça kahvenin içinden geçer. Bu yöntemle yoğun bir kahve aroması elde edilir. Bu süreç ortalama 20 saat kadar sürebilir. Elde edilen kahve ise buzla birlikte servis edilir. Özellikle sert ve soğuk kahve sevenlerin favorilerinden biridir.

Cold Brew'in Tarihçesi

Cold brewin icadıyla ilgili çok fazla rivayet olsa da, kanıtlanmış kesin bir bilgi yoktur. Ancak en kabul görmüş olanı, Holladalı denizciler tarafından 1600'lü yıllarda bulunduğudur. Hollandalı denizciler, uzun yolculuklar esnasında enerjiye ve kafeine ulaşabilmek için, gemide kahve yapmanın yollarını ararlar. O dönemlerde gemide kaynar suyla kahve yapmak mümkün değil. Bu yüzden okyanus üzerindeki düşük dereceli havada, soğuyan sularıyla ellerindeki kahveyi demlemeyi deniyorlar ve çıkan sonuçtan memnün kalıyorlar. Geliştirilen bu yöntem denizciler arasında yayılıyor ve Japonya'ya ulaşan gemiler aracılığıyla Japon halkında da popülerleşiyor. Japonların etkisiyle geliştirilen cold brew, Kyoto kahvesi olarak da anılır.



French Pressle Cold Brew Nasıl Yapılır?

Daha öncede söylediğimiz gibi cold brew yapmak için farklı yöntemler mevcuttur ve en çok tercih edilen yöntem cold driptir. Ancak cold drip için profesyonel ekipmanlar gerekir. Siz de cold brewin tadını denemek ve evde kendi ellerinizle hazırlamak istiyorsanız, french press yöntemini deneyebilirsiniz.

  1. Öncelikle bir kişi için 250 ml suyu soğuması için en az 2 saat dolapta bekletin.
  2. Daha sonra soğuyan suyu kahveyle birlikte french presse koyun ve tekrar buzdolabına koyarak bekletin.
  3. Ertesi gün (ortalama 10 saat) french pressi dolaptan çıkartın ve pressleyerek kahveyi bir sürahinin içerisine boşaltın.
  4. Hazırladığınız cold brewi sade veya süt ilavesiyle birlikte tüketebilirsiniz.
  5. Ancak bu yöntemle hazırlanan cold brew 1-2 gün içinde tazeliğini kaybeder. Bu yüzden kısa sürede tüketilmesi gerekir.

Cold Brew ve Soğuk Kahvenin Farkı

  1. Soğuk kahve, herhangi bir kahveye buz eklenmesiyle yapılır. Cold brew ise yüksek miktarda kahve ve suyun karıştırılarak buzdolabında 12-20 saat bekletilmesiyle hazırlanır.
  2. Cold brew, daha az keskin tada sahiptir. 
  3. Cold brew de kahve suyun içinde uzun süre beklediği için, suya salınan kafein miktarı da yüksektir.
  4. Cold brew yüksek kafeinli, soğuk, şekersiz ve tatlı bir kahvedir.
  5. Soğuk kahve ise orta kafeinli ve soğuk bir kahvedir.
  6. Cold brew daha az asidik olduğu için, mide açısından sindirimi daha kolaydır.

Cold Brew Nasıl Lezzetlendirilir?

Cold brew, şekersiz kahve sevenlerin tercihlerinden biridir. Ancak tadını yumuşatmak için, üzerine süt ilave edebilirsiniz. Ayrıca fındık, karamel, vanilya aromaları veya meyve aromalarıyla daha tatlı ve lezzetli bir hale gelmesini de sağlayabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Flat white nasıl yapılır?
  2. Filtre kahve nasıl yapılır?
  3. Türk kahvesinin faydaları nelerdir?
  4. Moka pot nedir?
  5. Kahve demleme yöntemleri

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu