Çalışmalar, antioksidanlardan zengin, lifli gıdaların tüketilmesinin yaşam süresini uzatabileceğini belirtiyor Özellikle gün boyunca enerjimizi, kan şekeri seviyemizi ve hatta ruh halimizi etkileyebiliyor. İşte bilimsel çalışmalara dayalı, hem kolay hazırlanabilen hem de sağlıklı yaşama katkı sağlayan 10 atıştırmalık önerisini birlikte keşfedelim…
Probiyotik yoğurt bağırsak mikrobiyotasını desteklerken, ceviz kalp sağlığını koruyan omega-3 içerir. Tarçın ise kan şekeri dengesine yardımcı olur.
Nasıl yapılır?
1 küçük kase yoğurdun üzerine 2 tam ceviz kırıp ekleyin.Yarım çay kaşığı tarçın serpin. Karıştırarak afiyetle tüketin.
Salatalık ferahlatır, lor peyniri yüksek protein ve kalsiyum sağlar. Dereotu sindirime destek verir.
Nasıl yapılır?
1 adet salatalığı dilimleyin.Üzerine lor peyniri koyun ve ince kıyılmış dereotu serpiştirin.
Yulaf, kolesterol düşürücü beta-glukan içerir. Hurma doğal tat verir, kakao antioksidan sağlar.
Nasıl yapılır?
1 su bardağı yulaf, 4 hurma, 1 YK fıstık ezmesi ve 1 TK kakao blenderda karıştırılır. Karışımı top haline getirip buzdolabında 30 dk dinlendirin.
Elmadaki polifenoller hücre sağlığını destekler. Fıstık ezmesi, sağlıklı yağlarla tokluk sağlar.
Nasıl yapılır?
Elmayı ince dilimleyin.Üzerine 1 çay kaşığı fıstık ezmesi sürün.
Chia tohumu, omega-3, lif ve protein açısından zengindir. Uzun süre tok tutar.
Nasıl yapılır?
1 su bardağı bitkisel süt + 2 YK chia tohumu karıştırılır. Bir gece buzdolabında bekletin. Servis ederken meyve ve fındık ekleyin.
Zeytin, oleik asit açısından zengin olup antiinflamatuvar etkiler gösterir . Tam buğday grissiniler, rafine karbonhidratlara göre daha fazla lif içerir ve tokluk sağlar.
Nasıl yapılır?
4-5 adet zeytin ile 2 adet grissini birlikte tüketin.Üzerine serpeceğiniz kekik, antimikrobiyal özelliklere sahip uçucu yağlar içerir.
%70 kakao oranı üzerindeki bitter çikolata, flavonoidler içerir. Fındık, E vitamini ve sağlıklı yağ sağlar.
Nasıl yapılır?
2 kare bitter çikolata ile 5–6 adet çiğ fındığı birlikte tüketin.
Avokado, tekli doymamış yağlarla kalp sağlığını destekler. Lif içeriği yüksektir.
Nasıl yapılır?
1 dilim tam tahıllı ekmeği kızartın.Yarım avokadoyu ezin ve üzerine sürün.Limon, tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Kefir probiyotik destek sunar. Yaban mersini antosiyaninlerle hafıza ve bilişsel fonksiyonları korur.
Nasıl yapılır?
1 bardak kefirin içine yarım çay bardağı yaban mersini ekleyin. Karıştırıp tüketin veya kaseye alıp kaşıkla yiyin.
Kabak çekirdeği çinko, magnezyum ve triptofan içerir. Kuru üzümle enerji dengesi sağlar.
Nasıl yapılır?
1 avuç çiğ kabak çekirdeği + 1 avuç kuru üzümü bir kapta karıştırın. Hazırda tutabileceğiniz taşınabilir bir ara öğündür.
Bu 10 sağlıklı atıştırmalık; sadece açlık krizlerini yönetmekle kalmaz, aynı zamanda uzun vadeli sağlığınızı da destekler. Hücresel yaşlanmayı yavaşlatır, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve yaşam kalitenizi artırabilir. Uzun yaşamın sırrı, küçük ama doğru tercihlerde gizlidir.
Yazar: Diyetisyen Berna Hepgüler