Çok Fazla Sarımsak Yemenin Yan Etkileri Nelerdir?
Sarımsak ne kadar tüketilmeli? Çok fazla sarımsak yemek sakıncalı mı? İşte, sağlık açısından çok faydalı olan sarımsağın fazla tüketilmesinde görülen yan etkiler:

Sarımsak, keskin tadı ve aromasıyla yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle sos, güveç, pizza ve makarna yemeklerinde sık sık kullanılır. Bu güçlü bileşen, tıbbi özellikleri ile sağlık açısından faydalıdır. Ancak sarımsağı fazla miktarda tüketmek, yan etkilere sebep olabilir. 

Çok Fazla Sarımsağın Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Kanama riski

Çok fazla sarımsak yemenin en ciddi yan etkisi, kan sulandırıcı kullanmanız veya ameliyat geçirmiş olmanız halinde, kanama riskinin artmasıdır. Sarımsak, antitrombotik özellikleri ile, kan pıhtılarının oluşmasını önleyebilir. Sarımsağın yol açtığı kanama nadir olsa da, bir raporda, bir kişinin ameliyattan önce günde düzenli olarak 12 gram sarımsak (yaklaşık 4 diş) yedikten sonra artan kanama yaşadığı bir vaka ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Bu yüzden ilaç kullanıyorsanız veya yakın zamanda ameliyat geçirdiyseniz, sarımsak tüketmeden önce doktora danışmanız gerekir.

  1. Ağız kokusu

Sarımsak, kükürt bileşikleri içerir. Bu bileşikler, çok fazla tüketildiğinde yoğun ağız kokularına neden olabilir. Ağız kokusu, dişlerinizi fırçalamanıza rağmen bir süre gitmeyebilir.

  1. Sindirim

Soğan, sarımsak gibi besinler, bazı insanlarda gaz, şişkinlik ve mide ağrılarına yol açabilen fruktan bakımından yüksektir. Fruktan intoleransı olanlar, yüksek fruktanlı bir yiyecek yediklerinde, ince bağırsakta tam olarak emilmez. Bunun yerine, kolona bozulmadan gider ve sindirim sorunlarına katkıda bulunabilecek bir süreç olan bağırsağınızda fermente edilir.

  1. Göğüste ağrılı yanma hissi

GÖRH hastalığınız varsa, sarımsak mide ekşimesi ve göğüste yanma hissi gibi semptomların şiddetini artırabilir. Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler, sarımsak tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

  1. Tansiyon

Sarımsak, bazı kişilerde tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Bunun neticesinde sarımsak tüketimi, kişilerin düşük tansiyonla karşılaşmalarına neden olabilir. Ayrıca sarımsak alerjisi olan kişilerde, kızarıklık, kaşıntı, nefes darlığı gibi reaksiyonlar gözlemlenebilir.

Ne Kadar Sarımsak Tüketmeliyiz?

Araştırmalar, günde 1-2 diş sarımsak tüketmenin sağlık açısından yararlı olabileceğini gösteriyor. Sarımsağı yemeden önce pişirmek, ağız kokusu ve mide sorunları gibi yan etkilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak sağlığınızı riske atmamak için, sarımsağı 2 dişten fazla tüketmemeye özen gösterin.

Önemli Not: Düzenli ilaç kullananlar, ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emziren anneler, sarımsak tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Çok fazla kafein tüketmenin yan etkileri
  2. Fazla zerdeçal tüketmenin yan etkileri
  3. Çay fazla çay içmenin yan etkileri
  4. Sarımsağın kötü olduğu nasıl anlaşılır?
  5. Sarımsak tozu nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı