Çok Fazla Balık Yağı Almanın 8 Yan Etkisi
Balık yağı, vücuttaki omega 3 ve B12 vitaminini artırmanın bir yoludur. Ancak çok fazla balık yağı kullanmak, sağlık açısından bazı sorunlara yol açabilir. İşte, aşırı balık yağı kullanımının 8 yan etkisi:

Balık yağı, sağlığı geliştiren özelliklerinin zenginliği ile bilinir. Sağlıklı omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan balık yağının kan trigliseritlerini azalttığı, iltihabı hafiflettiği ve hatta romatoid artrit gibi durumların semptomlarını hafiflettiği gösterilmiştir. Bununla birlikte, çok fazla balık yağı kullanmak, yarardan çok zarar verebilir. Balık yağı kullanarak aşırı omega 3 almak, sağlık açısından sakıncalıdır.

Aşırı Balık Yağı Tüketmenin Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Kan şekeri yüksekliği

Bazı araştırmalar, yüksek miktarda omega-3 yağ asidi takviyesinin diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini artırabileceğini göstermektedir. Örneğin küçük bir araştırma, günde 8 gram omega-3 yağ asidi almanın, sekiz haftalık bir süre boyunca tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri seviyelerinde %22 artışa yol açtığını buldu. Bu yüzden özellikle diyabetli kişiler, aşırı balık yağı tüketiminden kaçınmalıdır.

  1. Kanama artışı

Diş eti kanaması ve burun kanaması, aşırı balık yağı tüketiminin ayırt edici yan etkilerinden ikisidir. 56 kişide yapılan bir araştırma, dört haftalık bir süre boyunca günde 640 mg balık yağı takviyesinin sağlıklı yetişkinlerde kan pıhtılaşmasını azalttığını buldu. Bu nedenle kan sulandırıcı kullanıyorsanız veya ameliyat olacaksanız, balık yağı kullanımını bırakmanız gerekir.

  1. Tansiyon düşüklüğü

Balık yağının kan basıncını düşürme kapasitesi iyi belgelenmiştir. Diyaliz tedavisi alan 90 kişiyle yapılan bir araştırma, günde 3 gram omega-3 yağ asidi almanın, plaseboya kıyasla hem sistolik, hem de diyastolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığını buldu. Bu etkiler tansiyonu yüksek olanlar için kesinlikle faydalı olabilirken, tansiyonu düşük olanlar için ciddi sorunlara neden olabilir. Balık yağı ayrıca tansiyon düşürücü ilaçlarla etkileşime girebilir.

  1. İshal

İshal, balık yağı alımıyla ilişkili en yaygın yan etkilerden biridir ve özellikle yüksek dozlarda alındığında yaygın olabilir. Balık yağına ek olarak, diğer omega-3 takviyeleri de ishale neden olabilir. Örneğin keten tohumu yağı, balık yağına karşı popüler bir vejetaryen alternatiftir, ancak müshil etkisi olduğu ve bağırsak hareket sıklığını artırabileceği gösterilmiştir. 

  1. Asit reflü

Balık yağı kalp sağlığı üzerindeki güçlü etkileriyle bilinmesine rağmen, birçok kişi balık yağı takviyeleri almaya başladıktan sonra mide ekşimesi hissettiğini bildirmiştir. Geğirme, mide bulantısı ve mide rahatsızlığı gibi diğer asit reflü semptomları, büyük ölçüde yüksek yağ içeriği nedeniyle balık yağının yaygın yan etkileridir. Ayrıca balık yağı, hazımsızlığı da tetikleyebilir.

  1. Felç

Hemorajik inme, beyinde genellikle zayıflamış kan damarlarının yırtılmasının neden olduğu kanama ile karakterize edilen bir durumdur. Bazı hayvan çalışmaları, yüksek miktarda omega-3 yağ asidi alımının kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltabileceğini ve hemorajik inme riskini artırabileceğini bulmuştur. Omega-3 yağ asitlerinin hemorajik inme riskini nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla insan çalışması yapılmalıdır.

  1. A vitamini toksisitesi

Bazı omega-3 yağ asidi takviyesi türleri, büyük miktarlarda tüketilirse toksik olabilen A vitamini açısından yüksektir. A vitamini toksisitesi baş dönmesi, mide bulantısı, eklem ağrısı ve cilt tahrişi gibi yan etkilere neden olabilir. Uzun vadede, ciddi vakalarda karaciğer hasarına ve hatta karaciğer yetmezliğine de yol açabilir.

  1. İnsomnia

Bazı araştırmalar, orta dozda balık yağı almanın uyku kalitesini artırabileceğini bulmuştur. Ancak bazı durumlarda, çok fazla balık yağı almak aslında uykuyu bozabilir ve uykusuzluğa katkıda bulunabilir. Bir vaka çalışmasında, yüksek dozda balık yağı almanın, depresyon öyküsü olan bir hastada uykusuzluk ve kaygı semptomlarını kötüleştirdiği bildirildi.

Balık yağı, herkeste aynı etkileri yaratmaz ve aşırı alımında ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve tansiyon hastaları balık yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Ayrıca doktorun belirttiği dozlar dışına çıkılmamalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Balık yağı faydaları nelerdir?
  2. Balık yağı kilo aldırır mı?
  3. Aşırı çinkonun işaretleri
  4. Çok fazla D vitamininin yan etkileri nelerdir?
  5. Aşırı E vitamininin yan etkileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan