Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Çocuklarda diş bakımı nasıl yapılır? Çürükler nasıl önlenir? Çocuklar hangi diş fırçalama tekniğini kullanabilir? İşte, çocuklar için evde uygulayabileceğiniz diş bakım yöntemleri:

Minik dişlerin ağız içinde görünmeye başlamasıyla birlikte diş bakım zamanı da başlıyor. Bunu bir oyun haline getirerek alışkanlığı kazandırmak ömür boyu bakımlı dişlerin ilk adımı aynı zamanda.


Bebeklerde diş fırçalama ve diş eti masajı şeklinde yapılacak günlük ağız bakımına ilk dişlerin çıkmasıyla birlikte başlanmalıdır. Bu dönemde diş fırçası kullanımı oldukça zor olan bir uygulama. Diş temizliğinin diş fırçası yerine sabah ve gece beslenmeleri sonrası temiz nemli bir tülbent ile dişleri silerek yapılması gerekir.

Diş çürüğüne neden olan mikroorganizmalar ilk dişlerin çıkmaya başlamasıyla birlikte ağız boşluğuna yerleşir. 1-1.5 yaş civarında kesici dişler tamamlandıktan sonra yumuşak, küçük başlı bir diş fırçası ile diş temizliği yapılmalı. 3 yaşına kadar macunsuz fırçalanmalıdır. Küçük çocuklar flor içeren macunları yutabilirler ve bu da vücutta fazla flor birikimine yol açar. Anne ve babaların çocuklarına örnek olmaları için beraber diş fırçalamaları ve fırçalama süresini uzun tutmaları gerekir. Özellikle şekerli gıdaların alınmasından hemen sonra dişlerin fırçalanması çürük oluşumunun önlenmesi açısından etkilidir.

Çocuklarda Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Dişlerimiz sahip olduğumuz en önemli organlarımız arasında yer alır. Dişlerin günlük bakımı, onları yaşam boyu kullanabilmemizin basit ve en kolay yöntemidir. Ağız içindeki bakterilerin sayısı normalin üzerine çıktığında diş çürümeleri ve diş hastalıklarına yol açarlar. Bu nedenle düzenli olarak diş fırçalayarak bakteri sayısını kontrol altında tutmamız gerekir.

  1. Diş hekimleri tarafından önerilen diş macunu ile çocuklarınızın dişlerini günde 2 kez fırçalamasını sağlayın.
  2. Çocukların şekerli ve nişastalı gıdaları ölçülü bir şekilde tüketmesine dikkat edin. Özellikle çikolata, şeker, kola gibi şeker ve asit içerikli besinleri, beslenme programından çıkartın.
  3. Çocuklarınızın içtiği suyun (içme suyu) florürlü olduğundan emin olun.
  4. Düzenli diş muayenesi için 6 ayda bir çocuklarınızı diş hekimine götürün.
  5. Çocuğunuzun dişlerinde çürük veya apse varsa, en kısa sürede diş hekimine başvurun.


Çocuklar Dişlerini Nasıl Fırçalamalı?

  1. Florürlü diş macunundan yalnızca bezelye tanesi büyüklüğünde alın ve diş fırçasına sürün. Çocukların macunu yutmamasına dikkat edin.
  2. Çocuklar için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. 
  3. Dişlerin iç kısmını ileri geri hareketlerle nazik bir şekilde fırçalayın.
  4. Daha sonra dişlerin dış yüzeyini bastırmadan yavaşça fırçalayın.
  5. Diş fırçasının sırt kısmı ile, dili bastırmadan fırçalayın.
  6. Çocuğunuzun bol suyla gargara yaparak ağzını temizlemesini sağlayın.

Çocuklar Diş İpi Kullanmaya Ne Zaman Başlamalı?

Diş ipi, dişte oluşan plakları temizlemek için kullanılır. Çocuklarda diş ipi kullanımı genellikle 4 yaşından itibaren başlar. Ancak 8 yaşına kadar ebeveyn yardımıyla kullanılması önerilir. 8 yaşından sonra çocuklar diş ipini kendi başlarına kullanabilir.

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Gerekli Mineraller Nelerdir?

Çocuklarda diş çürüklerini en az seviyeye indirmek, ağız ve diş sağlığı korumak için, çocukların beslenmesinde florür, kalsiyum ve fosfor içeren besinlere yer vermek gerekir. Bu minerallerin eksiklikleri, diş sağlığı için olumsuz etkilere yol açabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Dişleri güçlendiren besinler
  2. Evde diş beyazlatma yöntemleri
  3. Diş ağrısına ne iyi gelir?
  4. Çocuklar nasıl beslenmeli?
  5. Çocuklarda dikkat dağınıklığına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!