Çocuklar İçin Omega 3'ün Faydaları Nelerdir?
Omega 3'ün çocuklar üzerindeki faydaları nelerdir? Omega 3'ün çocuklara zararı var mı? İşte, omega 3'ün çocuklar üzerindeki faydaları ve etkileri:

Omega 3 yağ asitleri, sağlıklı beslenmenin en önemli bileşenlerinden biridir. Büyüme ve gelişmede önemli rol oynayan omega 3 asitleri, özellikle çocuklar için önemlidir. Temel yağ asitleri olarak kabul edilen omega 3 asitleri, vücutta kendi başına üretilemez ve yiyeceklerden alınması gerekir. Bitkisel yağlar, tohumlar, yemişler ve bazı sebzelerde bulunur. Ayrıca somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar, omega 3 bakımından son derece zengindir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, omega 3 takviyelerinin faydalarını ve yan etkilerini yazımızda paylaşacağız. 

Omega 3'ün Çocuklar İçin Faydaları

  1. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, hiperaktifivite ve odaklanma güçlüğü gibi semptomlarla kendini gösterir. Bazı araştırmalar, omega 3'ün, çocuklarda DEHB semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterir. 79 erkek çocukta yapılan 16 haftalık bir çalışma, günde 1.300 mg omega-3 almanın DEHB olan ve olmayanlarda dikkati artırdığını gösterdi. Bu sonuçlar umut verici olsa da, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
  2. Astım, hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde görülebilen, nefes alma zorluğu, öksürük ve hırıltılı solunum gibi semptomlara neden olan bir hastalıktır. Omega 3 takviyeleri, astım semptomlarını hafifletebilir. 135 çocukta yapılan bir çalışma, daha yüksek omega-3 yağ asitleri alımını, iç mekan hava kirliliğinin neden olduğu astım semptomlarında azalma ile ilişkilendirdi.
  3. Uyku bozuklukları, 18 yaşın altındaki çocukların bir kısmını etkileyen bir durumdur. 395 çocukta yapılan bir çalışma, düşük kan omega-3 yağ asitleri seviyelerini daha yüksek uyku sorunları riskine bağladı. Ayrıca 16 hafta boyunca 600 mg DHA takviyesi almanın uyku kesintilerini azalttığı ve her gece yaklaşık 1 saat daha fazla uykuya yol açtığı bulundu.
  4. Araştırmalar, omega 3 asitlerinin çocuklarda beyin işlevini, öğrenme, hafıza, beyin gelişimi ve ruh halini iyileştirebileceğini göstermektedir.
  5. 6 aylık bir çalışmada, yüksek oranda omega-3 yağ asitleri yiyen 183 çocuk, gelişmiş sözel öğrenme yeteneği ve hafıza yaşadı.

Omega 3'ün Potansiyel Yan Etkileri

Balık yağı gibi takviyelerin yan etkileri genelde çok hafiftir. En yaygın görülen yan etkiler şu şekildedir;

  1. Ağız kokusu
  2. Ağızda kalan tat
  3. Göğüste ağrılı yanma hissi
  4. Baş ağrısı
  5. Mide bulantısı
  6. İshal
  7. Mide bozukluğu

Not: Balık ve deniz ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler, deniz ürünleri ve balık yağı gibi takviyeleri almaktan kesinlikle kaçınmalıdır. 


Omega 3 Dozajı Ne Kadar Olmalı?

Günlük omega 3 ihtiyacı, kişinin yaşına ve cinsiyetine bağlıdır. 

  1. 4-8 yaş: 0,9 gram
  2. 9-13 yaş (kızlar): 1 gram
  3. 9-13 yaş (erkekler): 1,2 gram
  4. 14-18 yaş (kızlar): 1,1 gram
  5. 14-18 yaş (erkekler): 1,6 gram

Omega 3 içeren besinleri, çocuğun beslenmesine eklemek genelde ihtiyaç duyulan omega 3'ün alınmasını sağlar. Ancak takviye alınacaksa, mutlaka doktora danışmak gerekir.

Önemli Not: Çocuklarda omega 3 ve vitamin takviyelerine başlanmadan önce, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Uzman doktorlar gerekli tahlilleri yaptıktan sonra, çocuğun ihtiyaçlarına göre en iyi takviyeleri önerebilir. Hiçbir vitamin takviyesi bilinçsizce kullanılmamalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Omega 3 hangi besinlerde bulunur?
  2. Omega 6 içeren besinler
  3. Çocuklar için kahvaltı tarifleri
  4. Enerjik çocuklar nasıl beslenmeli?
  5. Çocuklar için okul yemekleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pastacılık Mutfak Terimleri: Pastacılıkta Kullanılan 35 Terim
Kürt böreği mi? Küt böreği mi?
Termal Suyun Cilde Faydaları Nelerdir?
6 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Öğün Atlamanın Yan Etkileri Nelerdir?
Somer Şef Dubai Çikolatasını Eleştirdi: Masterchef'te Asla Yapılmayacak