Okul Yemekleri: Çocuklar İçin 12 Nefis Yemek
Çocuklar okula giderken yanına ne yemek koyacağını düşünüp duranları böyle alalım. İşte, hem lezzetli, hem de doyurucu 12 nefis okul yemeği tarifi:

Yaz tatilinin sona erdiği, havaların soğumaya başladığı bu dönemlerde anneleri de tatlı bir telaş sarmaya başladı. Çocukların beslenmesine her zaman önem veren ebeveynler için, beslenme çantasına konulabilecek yemeklerin seçimleri biraz zorlayıcı olabiliyor. Tam da bu yüzden okula giderken çocukların yanına koyabileceğiniz birbirinden lezzetli ve doyurucu yemek tariflerini yazımızda derledik. Dilerseniz, listedeki tarifleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına çocuk yemekleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, çocuklara özel 12 nefis okul yemeği tarifi:

  1. Tavuklu Sebzeli Mini Sandviç


Tavuk eti, ıspanak, çedar peyniri ve kapya biber ile hazırlanan mini sandviçler, çocukların okulda yiyebileceği en ideal yemeklerden biridir. Protein bakımından zengin olan bu sandviçleri, çocuğunuzun sevdiği malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.

  1. Brokoli Püreli Tortilla


Brokoli, krem peynir, kaşar peyniri ve hindi füme ile hazırlanan tortillaları, tost makinesinde ısıttıktan sonra alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz. Brokoli püreli tortillanın yanına şeftali ve armut dilimleri eklemeyi unutmayın.

  1. Dürümlü Beslenme Çantası


Çocuğunuzun yanına zeytin, çedar peyniri, domates ve havuçlu dürüm koyarak sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca kış aylarında portakal suyu sıkarak bağışıklığının güçlenmesine yardım edebilirsiniz.

  1. Patates Püresi ve Havuç Ezmesi


Krem peynir ve patates ile hafif patates püresi hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuzun patates püresine batırarak tüketmesi için yanına havuç, biber, salatalık gibi sebzeleri de beslenme çantasına koyabilirsiniz.

  1. Kahvaltılık Kek


Zeytin, domates, peynir, maydanoz, dereotu ve nane ile hazırlana tuzlu kek, hem doyurucu, hem de lezzetli tariflerden biridir. Hazırladığınız keki muz ve ananas gibi meyve dilimleri ile birlikte sunabilirsiniz.

  1. Mini Köfte ve Püre


Eğer çocuğunuz okula tam gün gidiyorsa, öğle yemeğinde rahatlıkla yiyebileceğiniz püreli mini köfteleri deneyebilirsiniz. Doyuruculuğunu arttırmak için, köftenin yanına dilimlenmiş ekmek de koyabilirsiniz. 

  1. Ton Balıklı Sandviç


Omega 3 ve protein bakımından zengin olan ton balığı, çocukların zihinsel gelişimini destekler. Evde kolayca hazırlanan ton balıklı sandviçi dökülmeyecek şekilde paketleyerek beslenme çantasına koyabilirsiniz.

  1. Çubuk Kurabiye


Çubuk kurabiye hem görünümü, hem de lezzeti ile ön plana çıkan bir tatlıdır. Evde kendi ellerinizle hazırlayabileceğiniz çubuk kurabiyeleri, ortalama 30 dakikada hazırlayabilirsiniz.

  1. Ispanaklı Kek


Ispanak sevmeyen çocukları kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Ispanak, maydanoz, beyaz peynir ve süt ile hazırlanan bu keki, hava almayan beslenme kaplarında muhafaza edebilirsiniz.

  1. Kuru Meyveli Kek


Potasyum bakımından zengin olan kuru meyvelerle nefis bir kek hazırlamaya ne dersiniz? Kuru elma, kuru üzüm ve kuru incir ile hazırlanan bu keki, sütle birlikte beslenme çantasına ekleyebilirsiniz.

  1. Parça Çikolatalı Top Kurabiye


Damla çikolata ile hazırlanan top kurabiyeler, sütün en lezzetli eşlikçisidir. Portakal dilimleri ve muz kreması ile tatlandırılan bu kurabiyeleri, küçük porsiyonlar halinde çocuğunuzun yanına koyabilirsiniz.

  1. Süt Dilimi


Çocukların severek yediği süt dilimini, evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Krema, bal ve krem şanti ile 20 dakikada hazırlanan süt dilimleri çocuklar için lezzetli bir atıştırmalıktır.


Okula Başlayacak Çocuklar İçin Ne Yapılmalı?

  1. Okul başlamadan önce çocuk kreş/anaokuluna gittiyse okul öncesi eğitim aldıysa; bu onlar için yepyeni bir başlangıç olmayacak, daha önce grup içinde paylaşımı ve oyunu bildikleri için okul onun bir üst safhası olacak. Çocuğu okula anaokulundan itibaren hazırlamak gerek. Bilgilenmenin, öğrenmenin, disiplin ve kurallara uymanın gerekliliği ve getirileri çocuklara aşılanmalıdır.
  2. Aileler çocuğu daha önceden okulla ilgili bilgilendirmelidir, okulda ne yapıldığı, nelere dikkat edilmesi gerektiği, öğretmen, sınıf arkadaşları, sınıf düzeni, okulun nerede olduğu gibi, hatta okul başlamadan önce okula gidilip okul ve sınıflar gösterilebilir; lavabo, bahçe, teneffüsleri geçirecekleri alanlar tek tek gösterilirse bilgi sahibi oldukça çocuğun endişeleri ve korkuları azalır. Okulun ilk günü en azından çocuk için ne kadar yeni olsa da tanıdık bir ortam olur. Daha önceden yazma, okuma denemeleri yapmak da okul için motivasyonu arttırır.
  3. Çocuğu okul seçiminde de karar aşamasına katarsanız çocuk, kendisinin geleceği ile ilgili bir kararda sorumluluk alarak, okulu ve okul hayatını daha fazla sahiplenir ve özgüveni artar. Bunun için Ağustos ve Eylül aylarında çocuğunuzun iyi eğlenmesini ve dinlenmesini sağlayınız.
  4. Anne-babalar okul öncesi okulun ve okumanın çocuğa kazançları hakkında örneklerle konuşabilirler, kendilerinden de örnekler vererek ömür boyu arkadaşlıklar, hoş anılar, eğlenceler, okulda öğrendiklerini özel hayatta nasıl uyguladıklarını; okulun daha sonraki meslek ve eğitim için gerekliliğini ve kazançlarını anlatarak sevdirebilirler. Bütün bunlar çocuğun kaygılarını ve korkularını azaltır.
  5. Anne-baba hiçbir zaman okulu bir zorunluluk olarak sunmamalıdır, hele hele okula göndermekle tehdit etmemelidir. Bu, çocuğun okulu ceza olarak algılamasına sebep olur. Aynı zamanda aile çocuğu öğretmenle de tehdit etmemelidir bu; çocukla öğretmen arasında baştan itibaren negatif bir ilişkinin oluşmasına sebep olur.

Anne ve Babalar Çocukla Nasıl İlgilenmeli?

  1. Çocuğa kendi yaşantımızla ve davranışlarımızla olumlu bir örnek sergilemek.
  2. Ona saygı duymak, onu ciddiye almak, kişiliği hakkında sadece olumsuzlukları değil iyi taraflarını da görüp bunu belli etmek, onunla gurur duyduğumuzu belli etmek.
  3. Sevginizi açık bir şekilde gösterin ki hayır dediğinizde verdiğiniz kurallara saygı duysun, sizi korktuğu için değil saydığı için dinlesin.
  4. Onu anlamaya çalışmak, zor da olsa olayları onun açısından ele alıp ona yaklaşabilmek.
  5. Neleri sever, neleri sevmez, onu merak edip ilgilenmek.
  6. Onunla ailece veya birebir onun hoşlandığı bir uğraşı paylaşmak. Örneğin; oturup birlikte onun müziğini dinlemek. Sonunda fikrimiz ne olursa olsun, çaba önemlidir. Böylelikle saygılı ve dürüst davranış örneği oluşur.
  7. Çocuğa moral verip, güvenini artırmak, kaygı ve endişelerini azaltmak.
  8. Okulun bir sorumluluk ve kişisel gelişme aracı olduğunu unutmamak, anne-baba olarak çocukları yarışa çıkmış bireyler olarak görmemek, sadece okulla ilgili ortak konu yapmayıp, çocuğun başka gereksinimlerini de gözlemlemek ve bu ihtiyaçlarını gidermek.
  9. Sevgi, şevkat, empati, aynı zamanda kurallar, sınırlar, sorumluluklar, güzel bir aile ortamında huzurlu ve mutlu büyümelerini sağlamak.
  10. Çocuklarımızın başarısı için baskı yapmadan onları okula motive etmek.
  11. Ailece birlikte zaman geçirmek ve bu zamanı problem konuşmak için değil birlikte oyunlar oynayarak eğlenceli bir birlikteliğe dönüştürmek.
  12. Anne-babalar okul öncesi okulun ve okumanın çocuğa kazançları hakkında örneklerle konuşabilirler, kendilerinden de örnekler vererek ömür boyu arkadaşlıklar, hoş anılar, eğlenceler, okulda öğrendiklerini özel hayatta nasıl uyguladıklarını; okulun daha sonraki meslek ve eğitim için gerekliliğini ve kazançlarını anlatarak sevdirebilirler. Bütün bunlar çocuğun kaygılarını ve korkularını azaltır.


Dr. İnci Şen

Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmanı


Şunlara da göz atın;

  1. Çocuklar nasıl beslenmeli?
  2. Çocuklarda obezite neden olur?
  3. Çocuklara sağlıklı besinleri sevdirmenin yolları
  4. Sağlıklı fast food tarifleri
  5. Sağlıklı pizza tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?