Gümüş renkli, ağır bir metal olan cıva, zehirli ve pahalıdır. Dünyada bulunan denizler, özellikle şehirleşmenin çok yoğun olduğu yerlerde endüstriyel atıkların hedefi konumundadır. Bu da su kaynaklarının aşırı kirlenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep olur. Kirli sularda yaşayan balıkların bünyesinde zamanla cıva birikir. Cıva metali, insan sağlığı bakımından çok tehlikelidir. Özellikle bebeklerin gelişimini olumsuz etkiler, böbrek ve sinir sistemi bozuklarına yol açar Yüksek oranda cıva içeren balıklar tüketilmemeli veya tüketimleri sınırlandırılmalıdır. Aksi takdirde, hayati tehlikelere yol açabilecek cıva zehirlenmesi yaşanabilir.
Yüksek miktarda olmasa bile, tüketimi ayda 170 gramla sınırlandırılması önerilen balıklar;
Hamile ve emziren kadınların, haftada 350 grama kadar tüketebileceği balıklar;
Önemli Not: Hamileler ve emziren kadınlar, balık tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, bebek sağlığı için faydalı olacak balıkları tercih etmelidir.
Şunlara da göz atın;