Çipura Nasıl Temizlenir?
Çipura balığı nasıl temizlenir? Çipuranın pulları nasıl temizlenmelidir? Çipura yıkanır mı? İşte, adım adım çipura temizleme yöntemleri:

Çipura, 'çupra' adıyla da bilinen ve Akdeniz'de yayılım gösteren bir balık türüdür. Akdeniz ülkelerinin yanı sıra İngiltere kıyıları, Verde Burnu ve Kanarya Adaları'nda görülen bir balıktır. Çipura, ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege'de görülür. Gümüş pulları ve kalın bir gövdesi vardır. Kafası da büyük olan bu balığın vücudu, elips şeklindedir. Taze olarak alınan çipuralar, pişirilmeden önce mutlaka temizlenmelidir. Eti az kılçıklı, beyaz ve serttir. Çipura balığının en çok ızgarada pişirilmesi tercih edilir.

Çipura Nasıl Temizlenir?

  1. Çipura balığını temizleme işlemine, pullarıyla başlanmalıdır. Bunun için tıraşlama aparatı kullanılabilir. Eğer tıraşlama aparatı yoksa, bıçağın keskin tarafıyla da pullar temizlenir.
  2. Balık yan bir şekilde tutulur ve bıçağın keskin tarafıyla dikkatli bir şekilde, üzerindeki pullar kazınır. İki tarafa da aynı işlem uygulanır.
  3. Daha sonra balığın karnı yarılır. Bu yarık sayesinde, içindeki pislikler dışarıya çıkartılır. 
  4. Balığı temizlerken leke ve pislikler komple çıkartılmalıdır. Balığın karnında havyar varsa, bunlar değerlendirmek üzere kenara alınabilir.
  5. Temizleme işleminin sonunda, çipuraların üzerine uzunlamasına çizik atılmalıdır. Bu çizik her iki tarafa da atılmalıdır.
  6. Çipuraya atılan çizik, balığın daha güzel pişmesini sağlar.

Çipura Yıkanır Mı?

  1. Temizleme işleminden sonra, hiç vakit kaybetmeden yıkamaya geçilmelidir.
  2. Balığı yıkamak için, mutlaka temiz su kullanılmalıdır.
  3. Bunun için, çipuralar süzgece alınır. Ayrı bir kovaya su doldurulur. Çipuralar tek tek kovadaki suyla yıkanır. İç kısmında bir şey kalmamasına özel gösterilmelidir.
  4. Yıkama esnasında balıkları ezmemeye de dikkat edin. Yıkadığınız balıkları temiz suyla doldurulmuş bir kaba alın ve bekletin.
  5. Kovadaki su berraklaşana kadar birkaç kez suyunu değiştirin.
  6. Su tamamen berraklaştığında, balıklar süzgece alınır ve suyu süzülür. 10 dakika süzülmesi yeterli olur.
  7. Temizlenen balıklar, pişirilmeden önce marine edilmelidir. 
  8. Marine için, bir kapta limon suyu, tuz, rendelenmiş sarımsak, zeytinyağı, pul biber ve kekik karıştırılır. Çipuralar bir kaba alınır ve üzerine marine sosu dökülür. 
  9. Üzeri streç film ile sarıldıktan sonra, buzdolabında 1-2 saat bekletilir. 
  10. Marine edilen çipuralar, isteğe göre tavada, fırında veya ızgarada pişirilebilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Çipuralı tarifler
  2. Balık sosları
  3. Hamsi nasıl temizlenir?
  4. İstavrit nasıl temizlenir?
  5. Levrek nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?