Cilveli kahve, Osmanlı'da kız isteme törenleri sırasında damada yapılan geleneksel bir kahve çeşidi. Aslen Manisa'ya ait olan bu kahve, patenti alınmış ve koruma altında olan bir kültürel miras. Türk kahvesiyle aynı şekilde pişirilen cilveli kahvenin yapımında çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem ve baharat kullanılıyor. Sunumu ve lezzetiyle çok sevilen bu kahve, 2009 yılında Tarihi Yeni Han'da patentini aldı. İlk zamanlarda yeniçeri ve şehzadeler için özel olarak hazırlanan cilveli kahve, halk arasında ünlenerek kız isteme merasimlerinde sunulmaya başlanmış. Kahveyi gören baba, kızının rızası olduğunu anlarmış.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle bakır cezvenin içine kahve, şeker ve suyu koyarak karıştırın. Cezveyi ocağa alın ve kısık ateşte hiç karıştırmadan pişirin. Kahve köpüklenmeye başladığında, üzerindeki köpüğü fincana alın ve kahveyi tekrar ateşin üzerine koyun. Taşmaya başlayan kahveyi, fincana ekleyin. 1 tatlı kaşığı badem, muskat ve tarçını bir kasede karıştırın. Hazırladığınız badem karışımını, köpüğün üzerine yavaşça ekleyin. Bir bardak su ve çikolata ile servis edin. Afiyet olsun.
Cilveli kahveyi yaparken, bademler fincana en son eklenir. Bunun sebebi, bademlerin dibe çökmesini önlemektir.
Cilveli kahvenin yanında bir adet temiz çay kaşığı da verilir. Bunun sebebi, kahve içilmeden önce üzerindeki bademlerin yenmesidir. Kahve içilirken, arada bir kahve karıştırılır ve bademlerin dibe çökmesi önlenir. Kahve bittikten sonra, soğuk su içilir.
Şunlara da göz atın;