Çilingir Sofrasına Özel Pratik Meze Tarifleri
Muhabbetin asıl maksat olduğu çilingir sofralarının keyfine lezzet katan meze yapımını işlemek istedik bu sayımızda. Sevgili Aydan Üstkanat ustalığını konuşturarak; ‘Bir dakika, bu çok keyifli bir konu, ben de kalıpların dışına çıkarak doğaçlama yapmak istiyorum, ölçüsüz tarifsiz, içimden geldiği gibi” dedi ve mutfağa girdi. İşte, çilingir sofrasına özel kolay meze tarifleri. Haydi sıra sizde…



AYDAN ÜSTKANAT
Yemek Yazarı, Stilisti ve Fotoğrafçısı
@aydanustkanat
aydanca@aydanustkanat.com


Yerinizden kalkmak dahi istemediğiniz, yorucu bir günün sonunu hayal edin. Hatta belki de o gün, bu gün. Ve telefondaki ses “Çok yakınlardayız, yarım saat sonra sizdeyiz” diyor. Hislerinizi samimiyetle itiraf etme zamanı! Peki ne ikram edeceksiniz? Elbette maksat muhabbet ama iki lokma olmadan da olmaz. İşte tam bu noktada pratiklik önemlidir. Biz İzmirliler böyle durumlarda hazırladığımız tabaklara ‘mırt-cırt’ deriz. Bunun Türkçe mealiyse dolapta ne varsa meze haline getirmektir.  

Meze candır… Kimi zaman bir mezeyi hazırlamak itinalı bir hazırlık isteyebilir ancak benim için meze kurtarıcı olmalı, lezzeti yerinde, keyfe keyif katan tabaklardan ibaret olmalı.


Bu çekimi yapmak için mutfağa girdiğimde market veya manava gitmeme kararı ile rafları kurcalıyordum. E madem ki,  size ‘dolapta ne varsa’ diyor ve bu yazıyı yazıyorum. O halde ne bulursam onunla bu çekim yapılmalıydı. Bazılarınız kızabilir tabi;  bana “deniz fasulyesi” de hazır mı bekler, diyebilir. Ciddiyim buzdolabımda 3 gündür deniz fasulyesi duruyordu. Bostanda 4 adet minicik patlıcan vardı, humus veya fava meze sofrasının olmazsa olmazı ama nohut haşlamak istemedim. Dondurucumda da az miktar vardı. Kırmızı fasulye buldum. Derken derken bu tabaklar çıktı ortaya, siz hepsinin malzemesini değiştirebilirsiniz. Küçücük de olsa fikir versin yeter. Afiyetle!


Pratik Meze Tarifleri

HAŞLAMA OT 


Ispanak dahi ottur nihayetinde. İster Ege otu, ister deniz börülcesi, ister tarla börülcesi hatta yeşil fasulye bile olabilir fark etmez. Kararında haşlayıp soğuk sudan geçirip servis tabağına alın. Üzerine bir domatesi rendeleyin, sarımsak ezin. Biraz limon ve iyi bir zeytinyağı gezdirin. İşte ilk meze servise hazır.


PEYNİR OLMADAN OLMAZ


İster tek başına, ister ızgara, ister farklı bir karışımla sofraya getirin. Hangimizin evinde beyaz peynir yok ki? İster keçi, ister koyun isterse manda sütü ile yapılmış olsun fark etmez. Ona biraz malzeme ekleyip mezelerin yanına iliştirdiğinizde bir tabak daha olur. İyi de olur. Önerim: Peyniri dilimleyin, servis tabağına alın. Yanına en beğendiğiniz zeytinleri iliştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve en sevdiğiniz baharatları serpin. İkinci meze de hazır…


PANCARLI FASULYELİ HUMUS


Humus bir tekniktir, istediğiniz her bakliyatla humus yapılabilir. En iyisi kesinlikle nohuttur ancak diğerleriyle de fena lezzetler çıkmaz. Bu tabak için 1 adet orta büyüklükteki haşlanmış pancarı küp küp doğrayıp dondurun. Donmuş pancar, 200 gram haşlanmış Meksika fasulyesi, bir avuç haşlanmış nohut ve 1 yemek kaşığı tahini hep birlikte blenderdan geçirin. İçine biraz limon suyu ve zeytinyağı ekleyip karıştırın.  Servis etmeden önce zeytinyağında hafifçe kızarttığım bir avuç Meksika fasulyesi ve kıtır kuru soğanla süsledim. Etti 3…


YOĞURTLU ASMA YAPRAĞI

Dolapta asma yaprağım ve biraz Girit kabağım vardı. Bir kuru soğanı halka doğrayıp tencereye dizin, üzerine asma yaprağı ve kabakları koyup bir kaşık domates püresi koyun ve az zeytinyağı ile kendi suyunda pişirin. Saldığı suyun içinden malzemeyi alıp kesme tahtasında minik minik kesin tekrar tencereye atın. Biraz bulgur ekleyip pilav gibi demleyin. Su yeterli değilse az su ekleyin, tuzu unutmayın. 5-10 dakikada bulgur şişince tencerenin kapağını açmadan soğutun. Soğuyunca süzme yoğurt ile karıştırın, servis tabağına alın ve üzerine tercihen acı pul biler ekleyin. Dördüncü meze de masaya…

Not
Bu meze bu çekim için spontane yapıldı ama  bundan böyle yapacaklarım arasına girdi.


LORLU ACI BİBER


Evde kendi lorunu yapanlar için şahane mezeler yapmak da kolay. Ev yapımı lor peyniriyle bin bir çeşit meze yapabilirsiniz. Bu tarif en sık yaptığım ve sevdiğim mezelerden biridir. Bir kase orta acılıkta yeşil biberi doğrayıp zeytinyağında kavurun. Bir kasede;  lor peyniri, kavrulmuş biber ve bol ezilmiş sarımsağı karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine tercihen zeytinyağında kavrulmuş pul biber ekleyip servis edin. Mezeler oldu mu, 5...


PATLICANLI SALATA


Dolapta patlıcan veya kabak varsa bingo! Bu iki sebzeyle ne mezeler yapılmaz ki? Fotoğrafta gördüğünüz klasik bir patlıcan salatasının fiyakalı hali. Minik patlıcanları boydan ikiye kesin. Üzerine çizik atıp zeytinyağı sürdükten sonra altın rengi alana kadar 230 derecede ve 20 dakika süreyle fırınlayın. Arkadan kabuğunu alın. Söğüş doğranmış domates, piyaz doğranmış kırmızı soğan, biraz nar ekşisi, limon ve zeytinyağı karışımını tabağa alın üzerine patlıcanları koyup biraz maydanoz serpin. Bu da 6. Meze… Afiyetler olsun, yarasın…


Şunlara da göz atın;

  1. Dünyanın en meşhur 19 tatlısı
  2. Osmanlı mutfağından 15 nefis tarif
  3. Denenmiş, kolay 13 sulu yemek tarifi
  4. En iyi 30 köfte tarifi
  5. 10 pratik kıymalı yemek tarifi

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!