Çilek Nasıl Kurutulur: 2 Farklı Kurutma Tekniği
Çilek güneşte nasıl kurutulur? Çilek fırında kurutulur mu? Kurutulmuş çilek hangi tariflerde kullanılır? İşte, güneşte ve fırında çilek kurutma yöntemleri:

Çilek, gülgiller familyasında yer alan bir meyvedir. Tohumları meyvenin üzerinde bulunan birkaç meyveden biridir. Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti olan çilek, sade bir şekilde tüketilir. İsteğe göre tatlı yapımında ve süslemelerde de kullanılır. Çileği taze taze yemek yerine, kurutmak isteyenler için evde uygulayabileceğiniz yöntemleri yazımızda derledik. İşte, 2 farklı çilek kurutma tekniği:



Çilek Güneşte Nasıl Kurutulur?

  1. Öncelikle çilekleri bol suyla durulayın ve kuruması için kağıt havlu üzerinde bekletin.
  2. Balkon veya terasa temiz bir örtü serin.
  3. Çilekleri ince dilimler halinde kesin. Çilek dilimlerini örtünün üzerine birbiriyle temas etmeyecek şekilde yerleştirin.
  4. Doğrudan güneş ışığı almayan ama hava sıcaklığının 20 derece ve üzeri olduğu bir yere yerleştirin.
  5. Ortalama 7 gün içinde çilekler kuruyacaktır. Eşit miktarda kuruması için her gün diğer taraflarını çevirin.
  6. Çileğin nemlenmesini önlemek için geceleri içeri alabilirsiniz.
  7. Üzerinin tozlanmasını önlemek için, çileklerin üzerini ince bir bezle örtebilirsiniz.
  8. Dilerseniz kurutma işlemini boş bir odada da gerçekleştirebilirsiniz. Ancak odanın sık sık havalandırıldığından emin olmanız gerekir.



Çilek Fırında Nasıl Kurutulur?

  1. Öncelikle çilekleri yıkayın ve yeşil kısımlarını alın.
  2. Çilekleri boyutuna göre 2 veya 4 parçaya bölün.
  3. Fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirin. 
  4. Çilekleri arka kısımları kağıdın üzerine gelecek şekilde tepsiye dizin. Hiçbir çileğin birbirine değmediğinden emin olun.
  5. Çilekleri 90 dereceli fırında 3 saat veya 60 derecede 4-5 saat kurutabilirsiniz.
  6. Eşit miktarda kurumaları için ara sıra çilekleri diğer tarafına çevirin.
  7. Pişirme işlemini kontrollü bir şekilde yapın. Böylece yanma riskini azaltabilirsiniz.
  8. Çilekleri kuruttuktan sonra oda sıcaklığında yarım saat bekletin.
  9. Soğuduklarında çileği ikiye bölün ve herhangi bir nemli yüzey kalmış mı diye kontrol edin. Eğer nemli yüzey yoksa, çilekler tamamen kurumuş demektir.
  10. Kuruttuğunuz çilekleri cam kavanoza aktarın ve hava almayacak şekilde kapatın. Serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Çilek Kurusu Nasıl Kullanılır?

Kuruttuğunuz çilekleri diyet listenize ara öğün olarak ekleyebilir, atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Müsli, tahıl gevreği, yulaf lapası, süt, granola ve yoğurdun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz. Aroma ve koku verici olarak tariflerinize ekleyebilirsiniz. Pudingin içerisine ilave edebilirsiniz. Pasta ve kekleri süslemek için de çilek kurusunu tercih edebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Kayısı nasıl kurutulur?
  2. Domates kurutma yöntemleri
  3. İncir nasıl kurutulur?
  4. Ayva nasıl kurutulur?
  5. Dut nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı