Çilek Nasıl Dondurulur?
İster bahçeden yeni toplanmış, ister yerel çiftçi pazarından satın alınmış veya süpermarketten alınmış olsun, taze çilekler hakkında bir şey doğrudur: Kısa raf ömürleri vardır. Çilekleri dondurucuda saklayarak sonrasında tüketebilirsiniz. Sizler için çilek nasıl dondurulur anlattık. İşte, çilek nasıl dondurulur:

İster bahçeden yeni toplanmış, ister yerel çiftçi pazarından satın alınmış veya süpermarketten alınmış olsun, taze çilekler hakkında bir şey doğrudur: Kısa raf ömürleri vardır. Buzdolabında saklandığında bile kırışmadan veya küflenmeden önce sadece üç ila dört gün dayanırlar. (Mükemmel olmayan çilekleriniz mi var? Onları kızartmayı veya meyveli bir salata sosuna dönüştürmeyi deneyin.)

Ekstra çileği bozulmadan korumanın en iyi yolu onları dondurmaktır. Ama onları bir çantaya atıp bir gün diyemezsiniz. Bu, büyük, buzlu, kaya benzeri bir meyve kümesiyle sonuçlanacaktır.

Bunun yerine, meyveleri en yoğun sezon tatlarında kilitlemek ve birbirine yapışmalarını önlemek için hızlı bir şekilde dondurun, böylece daha sonra daha kolay kullanabilirsiniz. Hızlı dondurma, sinir bozucu buz kristallerinin oluşmasını ve meyvelerinizi tatsız buz küplerine dönüştürmesini de önler. İşte taze çilekleri nasıl donduracağınız ve donmuş çilekleri aldıktan sonra onlarla ne yapacağınız.

Çilek Nasıl Dondurulur?

Çilekleri mevsimsel lezzetlerini koruyacak ve taze tutacak şekilde dondurmanıza yardımcı olmak için ihtiyaç duyabileceğiniz bazı şeyler ve izlenecek adımlar.

  1. Kevgir
  2. İki kurulama bezi veya kağıt havlu
  3. Soyma bıçağı veya çilek soyucu
  4. Büyük fırın tepsisi(ler)
  5. Parşömen kağıdı
  6. Fermuarlı silikon veya plastik torbalar
  7. Tükenmez kalem

Adım 1: Meyveyi Yıkayın ve Kurutun

Çilekleri bir kevgir içinde bir lavaboya koyun ve çilekleri soğuk akan su altında temizleyin. Zaten duygusal olan veya küf belirtileri gösteren meyveleri atın. Bunlar iyi donmaz.

Yıkandıktan sonra, meyveleri çay veya kağıt havluların üzerine yayın ve her meyveyi ayrı ayrı başka bir havluyla kurulayın. 30 ila 60 dakika kurumaya bırakın.

Sonraki adımlara geçmeden önce meyvelerin mümkün olduğunca kuru olduğundan emin olun. Fazla su, onları daha yumuşak hale getirecek ve çözüldüğünde lezzetini bozacaktır.

Adım 2: Meyveleri Soyun

Meyveler kuruduktan sonra yeşil üstleri ve beyaz ortaları çıkarın. Bunun için çilek soyucu kullanabilirsiniz. Eğer yoksa, küçük bir soyma bıçağı da iş görecektir. Çileğin omzunun üst kısmına, sapın hemen yanına yerleştirin. Gövde boyunca dairesel hareketlerle dikkatlice kesin ve gövdeyi çıkarın.

Çilekleri bütün olarak bırakabilir veya ikiye veya dörde bölebilirsiniz. Büyük meyveleri dondurduklarında kesmek zordur ve büyük meyveleri bir karıştırıcıda parçalamak zordur. Hangi boyutta istediğinizi biliyorsanız, onları bu adımda kesmek idealdir.

3. Adım: Dondurmaya Hazırlanın

Kabuklarını soyduktan sonra, dondurucunuza sığacak şekilde parşömen kaplı bir fırın tepsisine çilekleri yerleştirin. Çilekleri birbirine değmeyecek şekilde yayın. Meyveler temas ederse, parçalanması zor olan büyük bir blok halinde donarlar.

Çok sayıda meyveniz varsa, birden fazla fırın tepsisi kullanın ve her bir meyve tepsisi için işlemi tekrarlayın.

Adım 4: Katılaşana Kadar Dondurun

Meyvelerin boyutuna ve şekline bağlı olarak bu işlem iki ila dört saat sürebilir. Daha büyük partiler için gece boyunca dondurun.

Adım 5: Kilitli Dondurucu Torbaya Aktarın

Dondurulmuş meyveleri parşömen kaplı fırın tepsisinden çıkarın ve plastik veya silikon fermuarlı, dondurucuya dayanıklı bir torbaya koyun. Torbayı yiyecekle ve dondurduğunuz tarihle etiketleyin. Mümkün olduğu kadar havayı sıkın veya bir gıda mühürleyici kullanın.

Çilekleri kullanmaya hazır olana kadar dondurucuda bırakın. Bir derin dondurucunuz veya derin dondurucunuz varsa, meyveleri uzun süreli saklamada daha iyi kalite için içinde tutun. Poşetleri dondurucu kapısında saklamayın—Bu, dondurucu açıldığında poşetleri daha yüksek sıcaklıklara maruz bırakır ve çabuk bozulur.

Çilekleri Dondurmak İçin İpuçları

Taze çileklerin nasıl dondurulacağını öğrendikten sonra, meyveleri dondurmayla ilgili bazı ek ipuçlarını burada bulabilirsiniz:

  1. Çok Erken Yıkamayın

Çilekler yıkandıktan veya ıslatıldıktan sonra suyu emerek ayrışmalarını hızlandıracaktır. Bunun yerine, yemeden, pişirmeden veya dondurmadan önce çilekleri yıkayın.

  1. Sadece En İyi Meyveleri Dondurun

Taze, sert, mevsim meyveleri daha iyi çözülmüş, bir kez donmuş meyveler yapacaktır. Buruşuk veya lapa gibi görünen çilekleri atın. Çözüldüklerinde sulanırlar ve sizi hüzünlü bir çilek yapışkan yığınıyla bırakırlar.

  1. Ellerinizi yıkayın

Mutfaktan veya bahçeden bakteri ve mikropları meyvelerinizden uzak tutun. Çilekleri yıkamadan önce ellerinizi yıkayın, kabuklarını soyun ve donmaları için düzenleyin. Dondurma, gıda kaynaklı hastalığa neden olan bazı bakterileri öldürebilirken, tüm bakteriler ölmez.

Çilekleri Ne Kadar Süre Dondurabilirsiniz?

Dondurulmuş çilekler, donmuş halde kalmaları halinde bir yıla kadar dayanır. En iyi lezzet için altı ay içinde kullanın.

Çilekleri Dondurmadan Önce Yıkamanız Gerekiyor Mu?

Evet. Çilekler, çiftlikten, paketlemeden ve nakliyeden çeşitli bakteri ve mikropları taşıyabilir. Meyveler arka bahçenizden olsa bile, kullandığınız herhangi bir böcek ilacından, topraktan ve hatta böceklerden kalıntılar içerebilir. Bu nedenle, meyveleri dondurmadan önce yıkadığınızdan emin olun, ancak çok erken değil. Çilekler yıkandıktan sonra parçalanmaya ve lapalaşmaya başlayacaktır.

Dondurulmuş Çilekleri Nasıl Çözersiniz?

Çilekleri çözmenin en iyi yolu, onlara ne kadar çabuk ihtiyacınız olduğuna bağlıdır. Bu kılavuzu kullanın:

Onlara şimdi ihtiyacım var: İhtiyacınız olan sayıda çileği mikrodalgaya uygun bir kaseye koyun ve mikrodalganızdaki buz çözme işlevini kullanın, meyveler eriyene kadar bir dakikalık artışlarla pişirin, ancak yine de soğuk.

Birazdan ihtiyacım olacak: Çilekleri tek sıra halinde bir tabağa koyun ve oda sıcaklığında mutfak tezgahına koyun. Tüm sıvıları boşaltın. Torbanın tamamının çözülmesi gerekiyorsa, bir kaseyi soğuk suyla doldurun ve torbayı doğrudan suya yerleştirin. Çileklerin çözülmesine yardımcı olmak için her 15 dakikada bir torbaya hafifçe masaj yapın.

Onlara yarın ihtiyacım var: Böğürtlen torbasını buzdolabına taşıyın ve gece boyunca erimelerine izin verin.

Dondurulmuş Çilek Nasıl Kullanılır?

Önceden donmuş meyveler bir kez çözüldükten sonra eski halleri kadar canlı olmayacaktır. Daha koyu ve yumuşak olacaklar ve nem sızdıracaklar. Ama onları lezzet için saymayın. Hala onları topladığınız günkü kadar lezzetliler. Taze ve Sulu Çilek Tariflerinde bu meyveyi kullanmanın birçok yolu vardır.

Ancak dokudaki farklılıklar, donmuş çilekleri kullanma şeklinizi değiştirecektir, bu nedenle, dondurulmuş çilek zulanızı nasıl kullanacağınızı planlarken şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  1. Turtalar İçin

Dondurulmuş meyveleri taze gibi kullanın, hamurlara veya tavalara eklemeden önce şekere veya mısır nişastasına atın. Çanak pişerken meyveler eriyecek ve fazla nem çoğunlukla buharlaşacaktır. Sadece 10 dakikada bir araya gelen bir tatlı için donmuş çilekleri kullanabilirsiniz.

  1. Kek veya Ekmek İçin

Büyük donmuş meyveleri daha küçük dilimler veya çeyrekler halinde kesin. Sonra donmuş meyveleri hamurun içine katlayın. Kek, eridikçe meyvelerden herhangi bir nemi emebilir. Gerçek profesyoneller, donmuş meyveleri hamurun içine katlamadan önce una atabilir, böylece çilekler pastanın dibine kaymaz. Un, meyvelerin hamuru "kavramasına" yardımcı olur.

  1. Smoothie'ler, Shake'ler veya Dondurulmuş İçecekler İçin

Onları donmuş halde bırakın ve doğrudan karıştırıcıya atın. Çilekleri dondurduğunuzda bütün olarak bıraktıysanız, karıştırmadan önce daha küçük parçalara ayırmayı düşünün çünkü bazı karıştırıcılar ekstra büyük donmuş meyvelerde zorluk yaşar.

  1. Kokteyller veya Mocktailler için

Bir kez donmuş meyveler iyi garnitürler yapmaz, ancak donmuş meyveleri çözebilir ve taze meyveler gibi ezebilir veya bulandırabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Armut nasıl dondurulur?
  2. Muz nasıl dondurulur?
  3. Elmalar nasıl dondurulur?
  4. Bal kabağı nasıl dondrulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?