Çikolata, dünyanın hemen her yerinde çok sevilen tatlılardan biridir. Kakao ağaçlarının meyvelerindeki tohumlardan elde edilen çikolata, mutluluk hormonunu artırır, enerji ve ruh halini değiştirir. Çikolata, az miktarda kafeinin yanı sıra bazı insanlarda ruh halini veya enerjiyi yükseltmeye yardımcı olabilecek diğer maddeleri içerir. Başta beyaz, sütlü ve bitter olmak üzere, piyasada birçok farklı çikolata türü mevcuttur. Hazır olarak satılan çikolata türleri, şeker, vanilya ve lesitin gibi maddeler içerir.
Kakao çekirdekleri sıvılaştırıldığında, elde edilen sıvı kakao yağı ve kakao katıları içerir. Miktarlar çikolatanın türüne göre farklılık gösterse de her ikisi de çikolata yapmak için kullanılır. Kafein kakao katılarında bulunur, ancak kakao yağında bulunmaz. Çikolatadaki kafein miktarını genellikle ne kadar koyu olduğuna göre belirleyebilirsiniz. Çikolata ne kadar koyu olursa, kafein içeriği o kadar yüksek olur. Beyaz çikolata sadece kakao yağı içerdiğinden ve kakao katıları içermediğinden sıfır kafein içerir.
Teobromin, kakao katılarında kafein ile birlikte bulunur. Bitter çikolataya acı tadını verir. Kafein ve teobromin, merkezi sinir sistemini uyarabilen doğal olarak oluşan maddeler içerir. Bu, uyanıklık duygularınızı yükseltebilir ve ruh halinizi olumlu yönde etkileyebilir. Kakao katıları kafeinden daha fazla teobromin içerir. Elli gram bitter çikolata 19 miligram kafein ve 250 miligram teobromin içerir. Sütlü çikolata genellikle bu miktarın yarısını, bazen daha azını içerir. Çikolata, içeriğinde bulunan kafein ve teobromin sayesinde, enerjinizi artırır, uyanık kalmanıza yardımcı olur vr ruh halini iyileştirebilir.
Çikolatada bulunan teobromin miktarı ruh halinizi olumlu yönde etkileyebilir. Ancak 250 miligramın üzerindeki dozlarda tam tersi etki gösterebilir. Hem teobromin, hem de kafein uyarıcıdır. Kafeine karşı çok hassas olan kişiler, yatma saatine çok yakın bir zamanda bitter çikolata yerler veya sıcak kakao içerlerse uykusuzluk yaşayabilirler.
Şunlara da göz atın;