Çikolata Hakkında Bilmedikleriniz
İsmini duyunca bile insanı mutlu eden çikolata hakkında her şeyi biliyor musunuz? İşte, yemelere doyamadığımız çikolata hakkında hiç duymadığınız ilginç bilgiler..

Mutluluk hormonunu yükseltmesiyle bilinen çikolata, hem sade hem de tatlı tariflerinde sık sık kullanılır. Ham maddesi kakao çekirdeği olan bu besin, dünyanın birçok yerine en sevilen lezzetler arasındadır. Temel olarak sütlü, bitter ve damla çikolata olmak üzere 3 farklı çeşidi vardır. İçerisinde karamel, meyve sosları ve kuru yemişler kullanılabilir. Tadına doyum olmayan çikolata hakkında en farklı ve ilginç bilgileri sizler için derledik.

Çikolata Hakkında 20 İlginç Bilgi

  1. Dünyada en çok çikolatayı İsviçre ve İngiltere tüketiyor. Ayrıca kadınlar erkeklere göre daha fazla çikolata yiyor.
  2. Eski zamanlarda Aztekler, kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullanmıştır.
  3. Araştırmacılara göre çikolata cinsel isteği artırıyor. Çikolatada tansiyonu yükselten, kalp atışlarını hızlandıran uyarıcı bulunuyor.
  4. Kakao ağaçlarının ömrü ortalama 200 yıl olsa da, yalnızca 25 yıl meyve veriyorlar.
  5. Çikolata kokusu, beyinde bulunan theta dalgalarını uyararak rahatlamayı sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde kan basıncının düşmesine de yardımcı olur.
  6. Çikolata önce, tatlı bir yiyecekten çok, baharat ile karıştırılarak hazırlanan bir içecek olarak sunulmuş.
  7. Çikolatada migrene neden olan tyramine az miktarda bulunuyor. Migreni kamçılayan besinlerle yendiği zaman etkisini artırıyor.
  8. Bir insanın bir günde yiyebileceği çikolata sınırı ortalama 10 kilogramdır. Tek seferde bunun üstüne çıkılırsa hayati risk başlar.
  9. ‘Çikolata akneye neden oluyor’ düşüncesi yanlış. Akneye hormonal dengesizlikler neden olur.
  10. Çikolatanın içine süt tozu ilavesi yapılırsa sütlü çikolata elde edilir. Sütlü çikolatada kemiklerin oluşumuna yardımcı olan ve sinir dürtülerinin doğru çalışmasını sağlayan magnezyum var.

  1. Çikolatanın içinde bol miktarda demir bulunuyor.
  2. Bir damla çikolata, insanlara yaklaşık 50 metre kadar yürüme enerjisi verir.
  3. Çikolatadaki yağ, doymuş yağların aksine kolesterol içermiyor.
  4. Çikolatanın ham maddesi kakao, çekirdeklerinin içinde bulunan tohumlardır.
  5. Kakao yağı eskiden ilaç olarak da kullanılırmış. 18. yüzyılda doktorlar kakao yağını sütle karıştırarak ilaç olarak satmışlar.
  6. 500 gramlık bir çikolata yapmak için, yaklaşık 400 adet kakao çekirdeği işlenmektedir.
  7. Dünyada en çok kakao %70'lik bir oranla Afrika'da yetiştiriliyor. Dünyanın en büyük kakao üretimi ise Fildişi Sahilleri'dir.
  8. Çikolatanın erime sıcaklığı 34 derecedir. Bu sayede ağızda eritebilmek mümkündür.
  9. Çikolatanın Türk topraklarına bilinen ilk gelişi 1693 yılıdır. İtalyan gezgin Gemelli Careri, İzmir'de arkadaşlarına sıcak çikolata ikram etmiştir.
  10. Beyaz çikolatanın içerisinde çikolata özütü ve kakao çekirdekleri bulunmadığı için, çikolata çeşitleri arasında sayılmamaktadır.

Daha fazla bilgi edinmek için, çikolatanın tarihi, faydaları ve zararlarından oluşan yazımızı okuyun. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz çikolatalı tatlı tariflerine göz atmayı unutmayın. Çikolata temperleme nasıl yapılır ve benmari usulü eritme nedir yazılarımızı da mutlaka okuyun.

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler