Çikolata Glüten İçerir Mi?
Birçok besinde bulunan glüten, hassasiyeti olan kişilerde sindirim problemlerine yol açabilir. Peki, çikolata glüten içerir mi? İşte, tatlı krizlerinin vazgeçilmezi olan çikolatanın glüten içeriği hakkında merak edilenler:

Glüten, çavdar, arpa ve buğday dahil birçok tahıl türünde bulunan bir protein türüdür. Çoğu insan glüteni sorun yaşamadan sindirebilir. Bununla birlikte, glüten içeren yiyecekleri yemek, çölyak hastalığı veya glütene duyarlılığı olanlar kişilerde yan etkilere neden olabilir. Çölyak hastalığı olanlar için glüten tüketmek, vücudun sağlıklı dokulara saldırmasına neden olan bir bağışıklık tepkisini tetikler. Bu, ishal, beslenme yetersizlikleri ve yorgunluk gibi semptomlarla sonuçlanır. Glüten duyarlılığı olanlar, glüten içeren yiyecekleri yedikten sonra şişkinlik, gaz ve mide bulantısı gibi sorunlar yaşayabilir.

Çikolata Glüten İçerir Mi?

Kavrulmuş kakao çekirdeklerinden elde edilen saf, şekersiz çikolata, doğal olarak glütensizdir. Bununla birlikte, tadı çoğu kişinin aşina olduğu tatlı şekerlemelerden çok farklı olduğu için çok az insan saf çikolata yer. Piyasadaki çeşitli yüksek kaliteli çikolata türleri, tümü glütensiz olarak kabul edilen sıvılaştırılmış kakao çekirdekleri, kakao yağı ve şeker gibi yalnızca birkaç basit bileşen kullanılarak üretilir. Ancak yaygın olarak kullanılan birçok çikolata markası, süt tozu, vanilya ve soya lesitini dahil olmak üzere 10-15 bileşen içerir. Saf çikolata glüten içermezken, hazır olarak aldığınız çikolatanın glüten içerip içermediğini anlamak için mutlaka etiketine bakmanız gerekir. 

Çikolatanın tadını ve dokusunu iyileştirmek için, hem tatlandırıcılar, hem de emülgatörler kullanılır. Bu bileşenlerden bazıları glüten içerdiği için, hassasiyeti olan kişileri kötü etkileyebilir. Örneğin, çıtır çikolatalı şekerlemeler genellikle her ikisi de glüten içeren buğday veya arpa maltı kullanılarak yapılır. Ayrıca, kek ve kraker gibi çikolatadan yapılan unlu mamuller, başka bir glüten içerikli buğday unu da içerebilir. Aldığınız ürünün glüten içeriğini kontrol etmek için, içindekiler kısmında şunların olup olmadığına bakın.

  1. Arpa
  2. Arpa maltı
  3. Bulgur
  4. Graham unu
  5. Buğday unu
  6. Malt özü
  7. Malt şurubu
  8. Hamursuz ekmek
  9. Çavdar unu

Eğer içeriğinde bunlar varsa, aldığınız çikolata glütenlidir.

Bir çikolata ürünü glüten içeren herhangi bir bileşen içermese bile yine de glütensiz olmayabilir. Bunun nedeni, glüten içeren gıdalar da üreten bir tesiste işlenirse çikolataların çapraz kontamine olabilmesidir. Glüten parçacıkları bir nesneden diğerine aktarıldığında ortaya çıkan bu durum, glüteni tolere edemeyenler için sakıncalıdır. Bu yüzden mutlaka glütensiz sertifikalı ürünleri tercih etmeniz gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Yulaf glüten içerir mi?
  2. Patates glüten içerir mi?
  3. Pirinçte glüten var mı?
  4. Glütensiz unlar nelerdir?
  5. Glüten diyeti nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!