Çikolata, kavrulmuş, fermente edilmiş ve öğütülmüş kakao ağacı meyvesinden yapılır. Dünyanın hemen her yerinde çok sevilen çikolata, hem sade bir şekilde tüketilir, hem de tatlı yapımında kullanılır. Beyaz, sütlü ve bitter başta olmak üzere birçok çikolata çeşidi vardır. Özellikle ceviz ve fındık gibi kuruyemişler çikolatanın içinde kullanılır.
Çikolatanın bağımlılık yapıp yapmadığı, tartışmalı bir konudur. Bağımlılık yapan yiyecekler, beyin ve sinir sistemi yollarının çoğunu etkiler. Bazı yiyecekler, beynin ödül sistemini tekrar tekrar tetiklerse, yemek bağımlılığı oluşabilir. Birçok çikolata türü gibi şeker ve yağ oranı yüksek olan işlenmiş gıdalar, genellikle meyve ve sebzeler gibi daha az işlenmiş gıdalardan daha fazla bağımlılık yapıcı olarak kabul edilir.
Yüksek karbonhidratlı yiyecekler - çikolata ve diğer şekerli tatlılar dahil - bağımlılık benzeri isteklere neden olabilir. Ayrıca diğer bağımlılık yapan maddelere benzer şekilde kan şekerinizi ve hormon seviyenizi değiştirirler. Kan seviyelerindeki bu değişiklikler vücudunuzdaki dopamini etkiler. Dopamin, beyninizin motivasyon ve ödül yollarında önemli bir rol oynayan kimyasal bir habercidir.
Yale Gıda Bağımlılığı Ölçeği (YFAS), Yale Üniversitesi'nde gıda bağımlılığını ölçmek ve belirli gıdaların ne kadar bağımlılık yapıcı olabileceğini değerlendirmek için geliştirilmiş bir araçtır. Bugüne kadar gıda bağımlılığı araştırmacıları tarafından en sık kullanılan araçlardan biri olmuştur. Bu aracı kullanan 500'den fazla yetişkinin dahil olduğu bir çalışma, çikolatanın sürekli olarak bağımlılık benzeri yeme davranışları için en sorunlu gıdalardan biri olarak sıralandığını buldu. Aşırı kilolu 100 çocuğu içeren başka bir çalışma, ölçeği kullanırken çikolatayı en çok bağımlılık yapan tek yiyecek olarak tanımladı.
Ancak çikolata bağımlılığı hakkında net bir şey söyleyebilmek için, daha fazla araştırmaya ve kanıta ihtiyaç vardır.
Şunlara da göz atın;