Çikolata Bağımlılık Yapar Mı?
Çikolata bağımlılık yapan bir besin mi? Çikolata bağımlılığı nasıl anlaşılır? Mutluluk seviyesini yükseltmesiyle bilinen, tatlıların vazgeçilmezi olan çikolata ve bağımlılık hakkında merak edilenler:

Çikolata, kavrulmuş, fermente edilmiş ve öğütülmüş kakao ağacı meyvesinden yapılır. Dünyanın hemen her yerinde çok sevilen çikolata, hem sade bir şekilde tüketilir, hem de tatlı yapımında kullanılır. Beyaz, sütlü ve bitter başta olmak üzere birçok çikolata çeşidi vardır. Özellikle ceviz ve fındık gibi kuruyemişler çikolatanın içinde kullanılır. 

Çikolata Bağımlılık Yapar Mı?

Çikolatanın bağımlılık yapıp yapmadığı, tartışmalı bir konudur. Bağımlılık yapan yiyecekler, beyin ve sinir sistemi yollarının çoğunu etkiler. Bazı yiyecekler, beynin ödül sistemini tekrar tekrar tetiklerse, yemek bağımlılığı oluşabilir. Birçok çikolata türü gibi şeker ve yağ oranı yüksek olan işlenmiş gıdalar, genellikle meyve ve sebzeler gibi daha az işlenmiş gıdalardan daha fazla bağımlılık yapıcı olarak kabul edilir. 

  1. 45 gram çikolata; %44 şeker, %19 yağ ve %10 karbonhidrat içerir. 
  2. Beyaz çikolata; %53 şeker, %19 yağ ve %10 karbonhidrat içerir.
  3. Çikolata şurubu; %54 şeker, %0 yağ ve %11 karbonhidrat içerir.

Yüksek karbonhidratlı yiyecekler - çikolata ve diğer şekerli tatlılar dahil - bağımlılık benzeri isteklere neden olabilir. Ayrıca diğer bağımlılık yapan maddelere benzer şekilde kan şekerinizi ve hormon seviyenizi değiştirirler. Kan seviyelerindeki bu değişiklikler vücudunuzdaki dopamini etkiler. Dopamin, beyninizin motivasyon ve ödül yollarında önemli bir rol oynayan kimyasal bir habercidir. 

Çikolata Bağımlılığı Nasıl Ölçülür?

Yale Gıda Bağımlılığı Ölçeği (YFAS), Yale Üniversitesi'nde gıda bağımlılığını ölçmek ve belirli gıdaların ne kadar bağımlılık yapıcı olabileceğini değerlendirmek için geliştirilmiş bir araçtır. Bugüne kadar gıda bağımlılığı araştırmacıları tarafından en sık kullanılan araçlardan biri olmuştur. Bu aracı kullanan 500'den fazla yetişkinin dahil olduğu bir çalışma, çikolatanın sürekli olarak bağımlılık benzeri yeme davranışları için en sorunlu gıdalardan biri olarak sıralandığını buldu. Aşırı kilolu 100 çocuğu içeren başka bir çalışma, ölçeği kullanırken çikolatayı en çok bağımlılık yapan tek yiyecek olarak tanımladı.

Ancak çikolata bağımlılığı hakkında net bir şey söyleyebilmek için, daha fazla araştırmaya ve kanıta ihtiyaç vardır. 

Hangi Maddeler Bağımlılık Yapar?

  1. Kakao yağı: Kakao yağı, çekirdeklerin geri kalanından ayrılmış ve konsantre edilmiş saf, doğal kakao çekirdeği yağlarıdır.
  2. Şeker: Kullanılan miktar ve türler değişkenlik göstermekte ve bazen bunun yerine diğer doğal veya yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır.
  3. Vanilya: Vanilya, lezzet arttırıcı olarak veya bazı kavrulmuş kakao çekirdeklerinin acılığını kesmek için kullanılır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kafein bağımlılığı nedir?
  2. Bağımlılık yapan besinler nelerdir?
  3. Aşırı yemek yeme bağımlılığı nedir?
  4. Çikolata alerjisi belirtileri nelerdir?
  5. Çikolata soslu tatlılar

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!