Çiğ Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
Hangi besinler çiğ, hangi besinler pişmiş tüketilmelidir? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, asla çiğ tüketilmemesi gereken besinleri açıkladı. İşte, pişirerek tüketilmesi gereken besinler:

Çiğ mi, Pişmiş mi? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak hangi besinlerin çiğ tüketilmemesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Besinlerden en fazla yararı sağlayabilmek için neyi, ne kadar tükettiğimiz kadar nasıl tükettiğimiz de oldukça önemlidir. Besinlere uyguladığımız hazırlama, depolama, pişirme gibi işlemlerle besin değerlerini arttırabilir ya da azaltabiliriz.


Hangi besinleri pişmiş hangilerini çiğ tüketmeliyiz?

  1. DOMATES: Domateste bulunan antioksidan özellik gösteren likopen pişirildiğinde vücut tarafından kullanılma oranı artıyor. Bu nedenle domates pişirilerek tüketilmelidir.
  2. BROKOLİ: Brokoli çiğ, düşük ısıda-kısa süreli pişirilmiş veya buharda haşlanarak tüketilmelidir. Yüksek ısı antikanserojen etki gösteren sulphoraphane maddesinin azalmasına neden olur. Bu karnabahar, lahana, brokoli ve brüksel lahanası gibi Brassicaceae familyasındaki tüm gıdalar için geçerlidir.
  3. KIRMIZI BİBER: Kırmızı biber yüksek oranda C vitamini içerir. Isı ile C vitamini kayıpları meydana geldiğinden çiğ tüketilmelidir.
  4. SARIMSAK: Sarımsak içeriğindeki ‘allicin’ maddesi sayesinde antimikrobiyal, antioksidan ve kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Allicin etkisi ezilince daha çok ortaya çıkar, yüksek ısıyla ise kaybolur bu nedenle sarımsaktan en iyi çiğ ve ezilmiş şekilde yararlanılır. Pişirme işlemi gerekliyse de ezildikten sonra 10 dakika bekletilip pişirilmelidir.
  5. SOĞAN: Soğan çiğ tüketilmelidir çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir.
  6. KUŞKONMAZ: Kuşkonmaz pişirilmelidir çünkü pişirme sayesinde antikanserojen etki gösteren ferulik asit daha emilebilir hale gelir.


Çiğ Tüketilmemesi Gereken Besinler

  1. Patates
  2. Sosis
  3. Fasulye
  4. Mantar
  5. Karides
  6. Badem
  7. Bambu filizi
  8. Ravent
  9. Manyok


Şunlara da göz atın;

  1. Sebze yemekleri
  2. Sebzeleri pişirirken yapılan hatalar
  3. Taze meyve ve sebze nasıl seçilir?
  4. Açken asla yenmemesi gereken besinler
  5. Besinler buzdolabında bozulmadan nasıl saklanır?
  6. Kanser düşmanı en etkili besinler

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Carnivore Diyeti ile Potansiyel Faydaları, Riskleri ve Temel Prensipleri!
''Neden Daha Önce Yapmamışım'' Diyeceğiniz 15 Tatlı Tarifi
Sıcak Yemekler Neden Buzdolabına Konulmaz?
Dünyanın Dört Bir Yanından 20 Ülkeye Ait 20 İlginç Lezzet
Yunus Eti Yenir Mi?
Memet Özer Nasıl Yemek Programı Yapmaya Başladı?