Çiğ Sosis Yenir Mi?
Kahvaltı ve atıştırmalık tariflerde yaygın olarak kullanılan sosis, farklı et türlerinin işlenmesiyle elde edilir. Peki, sosis çiğ yenir mi? İşte, çiğ sosis tüketmenin sakıncaları:

Sosis, kıyma, dana ve kuzu eti gibi farklı et çeşitlerinin işlenmesiyle elde edilir. Özellikle kahvaltı sofralarında yer verilen sosis, hot dog gibi atıştırmalık tariflerde de yaygın olarak kullanılır. Yalnızca ülkemizde değil, dünya çapında sevilen bir üründür. Hazır paketler halinde satılan sosis, genellikle çiğ bir şekilde alınır ve paket açıldıktan sonra pişirilerek kullanılması önerilir. 

Sosis Çiğ Yenir Mi?

Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için, sosisin çiğ bir şekilde tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Sosisin en az 70 dereceli ısıda pişirilmesi gerekir. Örneğin tavada, yağda veya fırında kızartıldıktan sonra tüketilmesi, gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Peki, çiğ sosis yenildiğinde ne olur? Çiğ sosis tüketmek, bakteri kaynaklı hastalıklara yakalanma riskini artırır. İşte, çiğ sosis tüketmenin sağlık açısından olumsuz etkileri;

  1. Çiğ sosis tüketmek, trichinella adı verilen kurt larvalarının vücutta üremesine neden olabilir. Bu larvalar yani kurtçuklar vücuda yayılır ve kas dokularına yerleşebilir. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  2. Çiğ sosis tüketmek, özellikle sosis kıyma içeriyorsa E. coli enfeksiyonu geliştirmenize neden olabilir. E. coli enfeksiyonu, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı, karın ağrısı ve ateş gibi semptomlara yol açar ve kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. 

  1. Çiğ sosisten kaynaklanan bir diğer bakteri ise, salmonelladır. Salmonella, gıda zehirlenmelerinin ana kaynaklarından biridir. Araştırmalara göre ABD'de her yıl 420 salmonella zehirlenmesinden kaynaklanan ölümler yaşanıyor. Salmonella bakterisi sıvı kaybına ve daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden hem sosis, hem de diğer et ürünleri iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.
  2. Botulizm, nadir görülen bir durum olsa da, çiğ sosis tüketme sonucunda gelişebilir. Özellikle konserve ve kavanozlanmış yiyeceklerden bulaşma riski daha yüksektir. Eğer sosis, fermente edilmemişse botulizme yol açabilir. Bu bakteri aşırı durumlarda ölümcül olabilir.

Çiğ sosis tükettikten sonra 24-48 saat içinde belirtiler görülebilir. Bu belirtiler hafif olabileceği gibi, ciddi sonuçlara da yol açabilir. Bu yüzden sosisi tamamen pişirmeden çiğ bir şekilde tüketmeniz kesinlikle önerilmez.

Şunlara da göz atın;

  1. Sosis nasıl pişirilir?
  2. Sosisli tarifler
  3. Dondurucudaki sosis nasıl çözülür?
  4. Çiğ sucuk yenir mi?
  5. Pastırma nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı