Chili Biber Nasıl Yetiştirilir?
Küçük bir bahçeniz varsa chili biber nasıl yetiştirilir? Sizler için chili biber nasıl yetiştirilir anlattık. İşte, chili biber nasıl yetiştirilir:

Biber, Capsicum annuum adı altında çok çeşitli biberleri kapsar. Anaheim, ancho, cayenne, jalapeño, habanero gibi biber türlerini içerir ancak bunlarla sınırlı değildir. Biber bitkileri her yerde yetişebilir ancak güneşli, sıcak koşulları tercih ederler. Bu bitkileri yetiştirdikten ve acı biberin harika tadının tadını çıkardıktan sonra, bunu neden daha önce yapmadığınızı merak edeceksiniz. Sizler için biber nasıl yetiştirilir anlattık. İşte, chili biber nasıl yetiştirilir:


Chili Biberleri Hazırlamak

  1. Biber çeşitlerini seçin. Biberler, yetiştirilecek en harika bitkilerden biridir çünkü çok çeşitli renklerde, boyutlarda, tatlarda ve baharat seviyelerinde bulunurlar.
  2. Biberler ya yıllık (her yıl yeniden ekilmelidir) ya da çok yıllık (kendi başlarına yeniden büyürler) olabilir. Ayrıca üç genel biber türü vardır: tatlı, sıcak ve süs. Her üç türün de bir miktar baharatı vardır, ancak tatlı biberler en yumuşak olanlardır, süs bitkileri güzel renklere ve şekillere sahiptir (ancak çok sıcak olabilir) ve sıcak biberler öncelikle yoğun baharatları ve lezzetleri için kullanılır.
  3. Biberler yeşil, tereyağı sarısı, şeftali turuncusu ve itfaiye aracı kırmızısından erik ve zifiri siyah renk tonuna kadar çeşitlilik gösterir. Rengin, her bir acı biberin lezzeti veya baharat seviyesiyle doğrudan bir ilişkisi yoktur.
  4. Dikim için en iyi yeri bulun. Biber sıcağı seven bitkilerdir ve bol güneş alan bölgelerde en başarılı şekilde yetiştirilir. Bahçenizde tam güneş alan veya günün büyük bir bölümünde en azından çoğunlukla güneş alan bir arsa seçin. Çöl bölgesinde yaşıyorsanız, biberlerin güneşte yanmaması için biraz gölgeli bir yere ihtiyacınız olabilir. Çok yağmur alan bir bölgede yaşıyorsanız, bol güneş alan ve drenajı iyi olan bir yer bulmaya çalışın; çok fazla su biberleri boğar ve daha az meyve vermesine neden olur.
  5. Toprağını değiştirin. En büyük, en sağlıklı ve en doyurucu biber mahsulünü üretmek için bahçenizdeki toprağın biraz değiştirilmesi gerekebilir. Biberler, iyi drenaja sahip ve bol miktarda besin içeren toprakları tercih eder. Bu nedenle, daha iyi akmasına yardımcı olmak için toprağınıza biraz kum karıştırın ve ekimden birkaç hafta veya ay önce kompostla birleştirin.
  6. Toprağınızın drenajı zayıf veya ortalamaysa, biraz kumla karıştırarak iyileştirebilirsiniz. Potasyum zaten yeterli miktarda mevcut değilse, topraktaki potasyum miktarını da artırırsanız önemli bir büyüme artışı fark edeceksiniz.
  7. Toprağınızın pH'ını test edin ve daha fazla ayarlama yapmanız gerekip gerekmediğini belirleyin; biberler, pH'ı 6.5-7 olan nötr veya hafif asidik toprak gibi.
  8. Toprağınızı ne kadar önceden hazırlarsanız, biberleriniz o kadar iyi büyür.


Çekirdekleri Ayıklamak

  1. Tohumları hazırlayın. Yeni büyümenin nüfuz etmesi için tohumun kaplanmasını kolaylaştırmak için, onları yumuşatmak için nemli bir kağıt havlu ve plastik torba kullanabilirsiniz.
  2. Katlanmış nemli bir kağıt havluyu plastik bir torbaya koyun ve ardından tohumları havlunun içine yerleştirin. Torbayı mutfağınızdaki bir dolap gibi kuru ve sıcak bir yere koyun ve iki ila beş gün orada bırakın. Tohumlar bu zaman dilimi içerisinde filizlenmeye başlamalı ve daha sonra onları ekebilirsin.
  3. Tohumları küçük kaplara ekin. Fidanlarınız için tohum tepsisi satın alabilir veya her tohum için ayrı dikim saksıları kullanabilirsiniz. Her küçük tepsiyi veya kabı toprağınızla doldurun.
  4. Tohumları toprak içerisine yerleştirin.
  5. Tohumları sulayın. Toprağın her zaman nemli kalması için tohumların günlük olarak sulanması gerekecektir. Tohumlara en fazla suyu ilk ekimden sonra verin ve bundan sonra her gün yaklaşık bir çay kaşığı su eklemeye devam edin.
  6. Onları ısı ve güneş ışığı alan bir yere yerleştirin. Daha önce tohum ektiyseniz, elinizde bir ısı lambası olabilir; ısı lambaları, tohumlarınızın hızla büyümesine yardımcı olmak için mükemmeldir. Değilse, tohumlarınızı güneye bakan bir pencere gibi bol güneş ışığı alan ve radyatör yakını gibi çok ısı alan bir yere yerleştirin. Sadece tohumların ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat edin, çünkü ikisi de çok az veya hiç büyümeye neden olmaz.
  7. Tohumların filizlenmesini izleyin. Tohumların ilk filizlenmesi birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Tohumlar, başlamak için 'tohum yaprakları' olarak bilinen bir çift yaprak filizleyecektir. Biraz sonra ikinci bir çift yaprak filizlenecek; bunlar 'gerçek yapraklar' olarak bilinir ve biberlerin ekime hazır olduğunu gösterir. Büyümelerini ve dışarıdaki ısının yükselmesini beklemeye devam edebilir ya da gerçek yaprakları geldiğinde olduğu gibi dikebilirsiniz.
  8. Fidelerinizi sertleştirin. İç mekanda yetiştirilen tohumlar, çok az dalgalanma ile sabit bir sıcaklığa alışır; "Vahşi" ortama girdiklerinde, değişen sıcaklıklar, nem seviyeleri ve değişen güneş ışığından dolayı biraz şok yaşayabilirler.
  9. Tencerelerini veya tepsilerini her gün birkaç saat açık havada bırakarak sertleştirin. Yaklaşık bir hafta boyunca günde sadece 2 saat ile başlayın ve daha sonra tam 24 saat boyunca dışarıda durabilene kadar açık havada yerleştirildikleri her ek güne bir saat ekleyin. Bu noktada, şok korkusu olmadan dışarıya ekilmeyi başarabilirler.


Chili Biberleri Ekmek

  1. Doğru zamanda ekin. İlkbaharın son donundan sonra, yerel hava durumunuza bağlı olarak tipik olarak Mart veya Nisan aylarına kadar açık havada dikmeyi bekleyin.
  2. Deliklerini kazın. Tohumları doğrudan dışarıya ekiyor olsanız bile, kalabalıklaşmayı önlemek için biberler ayrı ayrı dikilmelidir.
  3. Biberlerinizi ekin. Her bir biber bitkisini veya tohumunu kazdığınız deliklere yerleştirin. Toprağı her birinin üzerine yerleştirin.
  4. Biberleri sulayın. Biberler, toprakları nemliyken ancak ıslanmadığında gelişirler. İlk ekimden sonra biberlere biraz fazla su verin. Ardından, toprağı nemli olacak şekilde günlük olarak sulayın.
  5. Bitkileri koruyun. Biberlerin çiçek açmaya ve meyve vermeye başlaması bir ay veya daha uzun sürecektir, bu nedenle bu süre zarfında sağlıklarını korumanız gerekecektir.
  6. Biberlerinizi hasat edin. Hasat zamanı, biber türlerine göre değişir, ancak genellikle boyutlarına göre ne zaman hazır olduklarını anlayabilirsiniz.
  7. Biberler renk değiştirecektir, bu nedenle olgun biberin ne renk olacağına dair net bir fikriniz yoksa, olgunluk göstergesi olarak renge güvenmeyin. Biberin toplanmaya uygun olup olmadığını sorguluyorsanız, tadına bakın
  8. Biberlerinizle pul biber yapmayı planlıyorsanız, hasattan önce onları buruşmaya ve dalda kendi başlarına kurumaya bırakın.


Şunlara da göz atın;

  1. Kırmızı biber nasıl temizlenir?
  2. Biberin faydaları nelerdir?
  3. Dünyanın en acı biberleri
  4. Evde kapya biber nasıl yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?