Çemen Otu Nedir, Faydaları Nelerdir?
Çemen otu nedir? Çemen otunun faydaları nelerdir? Çemen otu ne için kullanılır? İşte, alternatif tıpta sık sık kullanılan çemen otunun faydaları:

Çemen otu bitkisinin tohumları, yaprakları ve diğer kısımları, takviyeler, tozlar, tonikler ve çaylarda kullanılır. Ayrıca bu bitki Hint mutfağının popüler malzemelerinden biridir. Aslında çemen otu, antik Roma'da hamile kadınlara doğum sancılarını tedavi etmeleri için verilmiş ve geleneksel Çin tıbbında bacak zayıflığı ve şişliğini tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir.


Çemen otunun yapraklarının ve tohumlarının tadı; aromatik, fındıksı, tatlı, hafif acı olarak tanımlanabilir.  Çemen otunun yeşil yaprakları, küçük beyaz çiçekleri ve küçük, altın-kahverengi tohumlar içeren baklaları vardır. Binlerce yıldır çemen, alternatif tıpta ve Çin tıbbında cilt rahatsızlıklarını ve diğer birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmıştır.

Çemen otu, uzun süredir alternatif tıpta kullanılan bir bitkidir. Bu ot, çeşitli kullanımları ve birçok potansiyel sağlık yararı olan ilginç bir bitkidir. Healthline.com’a göre bu bitkinin sayısız faydası bulunuyor. 

Çemen Otunun Faydaları Nelerdir?

  1. Anne sütüne fayda sağlar: Araştırmalara göre çemen otunun, anne sütü üretimini ve yeni doğanlarda kilo alma oranını arttırabileceği düşünülmektedir. Reçeteli ilaçlar anne sütü üretimini artırmak için sık sık kullanılırken, çemen otunun doğal ve güvenli bir alternatif olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırma cesaret verici olsa da, en güvenilir bilgi için anne sütü üretimiyle ilgili endişelerinizi doktorunuza danışmalısınız.
  2. Erkeklerde testosteron düzeyini artırır: Çemen otunun erkeklerde cinsel işlevi ve testosteron seviyesini artırabileceği düşünülmektedir. Erkeklerin çemen takviyesi kullanmasının en yaygın nedenleri arasında testosteronu arttırmak vardır. Bazı araştırmalarda çemen otunun artan libido da dahil olmak üzere faydalı etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak bu tarz takviyeleri almadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
  3. Diyabet ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir: Alternatif tıpta büyük bir yeri olan çemen otunun, kan şekeri kontrolüne ve diyabete destek olduğu düşünülmektedir. 
  4. İştah kontrolü: Şimdiye kadar yapılan 3 çalışmada, çemen otunun yağ alımında ve iştahta azalma olduğu gösterilmektedir. 14 günlük bir çalışma, katılımcıların toplam yağ alımını kendiliğinden %17 oranında azalttığını buldu.
  5. Kolesterol seviyeleri: Bazı kanıtlar, çemen otunun trigliserit ve kolesterol düzeylerini düşürebildiğini göstermektedir.
  6. Göğüste ağrılı yanma hissi: Sık mide ekşimesi olan kişilerde yapılan 2 haftalık bir pilot çalışma, çemen otunun semptomlarını azalttığını buldu.
  7. Buna ek olarak, geleneksel tıptan alınan bazı incelemeler ve anekdot raporları, çemen otunun ülseratif kolit, cilt sorunları ve diğer birçok durumda yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Çemen Otunun Zararları Nelerdir?

Çemen otu sağlıklı insanlar için nispeten güvenli görünse de bazı yan etkileri de bulunuyor;

  1. Çemen otu, ishal ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açabiliyor.
  2. Yeme bozukluğunuz olan kişilere önerilmeyen çemen otu kilo almaya çalışanlara önerilmiyor. Bu bitki iştahsızlığa yol açabiliyor.
  3. Kan şekeri üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, diyabet ilaçları veya kan şekeri düzeylerini düşüren takviyeler kullanan  kişiler çemen otunu dikkatli kullanmalıdır.
  4. Ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda çemen otunun çok yüksek dozda kullanıldığında DNA hasarı, doğurganlığın azalması , nörolojik problemler ve düşük yapma riskinin artması dahil olmak üzere birçok sayıda olumsuz yan etkiye neden olduğunu göstermektedir .
  5. Bu yan etkilerin çoğu insanlarda doğrulanmamasına ve kullanılan dozajların alışılmadık derecede yüksek olmasına rağmen, bazı bilim adamları çemen otu takviyelerinin kullanımından endişe duymaktadır.

Uyarı: Çemen otunu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.


Şunlara da göz atın;

  1. Pelin otunun faydaları nelerdir?
  2. Çakşır otu neye iyi gelir?
  3. Kırkkilit otu ne işe yarar?
  4. Eğrelti otu nasıl kullanılır?
  5. Karabaş otunun faydaları ve zararları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları