Yaz aylarında sık sık duyduğumuz 'Çay harareti alır' cümlesi gerçekten doğru mu, yoksa bir efsane mi? Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan siyah çay, her mevsimde olduğu gibi yaz aylarında da tüketilir. Ancak yaz aylarının getirdiği yoğun sıcaklık, aşırı hararete neden olur. Ayrıca yoğun terlemeye de yol açabilir. Sıcak havalarda serinlemek için genellikle soğuk içecekler tercih edilse de, bir efsane haline gelen çay harareti alır cümlesi, ikilemde kalmamıza neden olabilir.
Yapılan araştırmalara göre sıcak içecekler vücudun kendisini olduğundan daha sıcak hissetmesine yol açar. Bu da vücudun daha fazla terlemesine neden olur. Terlemek, ısı kaybını sağladığı için sıcak içecekler genellikle harareti alır. Çay tükettiğimizde vücudumuz normalden daha fazla terler. Ancak bu terleme spor yaptıktan sonra oluşan terle aynı değil. Vücut kontrollü bir şekilde terlediği için serinlemeye başlar ve üzerinizde hararette gitmiş olur.
Ama 'Çay harareti alır.' deyimindeki çay bildiğimiz çay değil. Bu deyimdeki çay, aslında dere manasında kullanılır. Fakat çay Türk kültürünün geleneksel içeceklerinden biri olduğu için, sıcak yaz akşamlarında bile tercih edilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi yalnızca çay değil, tüm sıcak içecekler ısı kaybetmemize yol açarak hararetimizi alır.
Şunlara da göz atın;