Carpaccio, etin çok ince dilimlenmesiyle hazırlanan ve çiğ bir şekilde servis edilen İtalyan yemeğidir. Sığır eti, somon, geyik eti, gibi farklı et çeşitlerinden hazırlanabilir. Ayrıca sebzelerin ince ince dilimlenmesiyle de hazırlanır. Carpaccio, zeytinyağı, çam tohumu ve parmesan peyniri ile lezzetlendirilir. Meze olarak yemeklerin yanında sunulur. Venedikli aşçı Guisseppe Cipriani tarafından bulunan bu yemek, 22. yüzyılda daha popüler bir hale gelmiştir. Günümüzde limon, sirke, tuz, karabiber ve mango gibi farklı malzemelerle zenginleştirilerek sunulmaya başlanmıştır.
Carpaccio birçok farklı şekilde yapılabilir. Eğer sığır etiyle yapılacaksa, et incelene kadar dövülür ve ardından kesilir. Balık veya farklı bir etten yapılacaksa, ince ince dilimlenir. Zeytinyağı ile lezzetlendirilir. Carpaccio sosunda, zeytinyağı, limon suyu, karabiber ve deniz tuzu kullanılır. Hem başlangıç, hem de meze olarak sunulan carpaccio, veganlar için sebzelerle de hazırlanabilir. Orta büyüklükte bir tabağa düzgün bir şekilde dizilir ve üzerine parmesan peyniri serpiştirilir.
Soğan, sarımsak, kekik ve fesleğen ile zenginleştirilen dana carpaccio, en popüler tariflerden biridir. Yeşilliklerle birlikte servis edilir.
Şık görünümü ve lezzetiyle çok sevilen somon carpaccio, somon balığının ince ince dilimlenmesiyle hazırlanır. Somonlar, greyfurt suyunda marine edilir. Portakal dilimleri ile servis edilir.
Kereviz, havuç, ayva ve portakal ile hazırlanan kereviz carpaccio, kereviz sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak niteliktedir.
Okurumuzdan gelen pancar carpaccio, pancarın sumak, bal ve hardallı sosla buluşturulmasıyla hazırlanır. Pesto sos ve mikro filizlerle servis edilir.
Zeytinyağı ve naneli sos ile zenginleştirilen domates carpaccionun yapımında, genelde büyük domatesler tercih edilir. Üzerine mozzarella peyniri eklenir.
Şunlara da göz atın;