Çarkıfelek meyvesi, 'tutku meyvesi ve passiflora' olarak da bilinir. Çarkıfelek meyvesi, olgunluğunu değerlendirmeye çalışırken biraz yanıltıcı olabilir çünkü yemeye hazır olmadan önce eski ve buruşuk görünmeye başlar. Ancak ne arayacağınızı biliyorsanız, olgun ve lezzetli çarkıfelek meyvesini bulabilirsiniz. İşte, çarkıfelek meyvesinin olgun olduğu nasıl anlaşılır?
Olgun Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Gözükür?
- Olgun meyveyi rengine göre tanıyabilirsiniz. Yeşil çarkıfelek meyvesinden kaçının. Bu tüm çeşitler için geçerlidir. Olgunlaşan meyveyi renk değişimleriyle tespit edin. Mor, kırmızı ve/veya sarıya dönüşen meyveleri arayın. Bazılarının tek tip bir renk tonu, diğerlerinin ise renkler arasında bir karışım olmasını bekleyin.
- Cildin dokusunu inceleyin. Olgunlaşmamış meyveyi pürüzsüz kabuğundan ayırt edin. Olgun meyveyi kırışıklıklarından ve çukurlarından tanıyın. Aşırı kırışık yerine orta derecede kırışmış meyveleri tercih edin. Çok kırışmış meyvelerin tazeliğin zirvesini çoktan geçmiş olmasını bekleyin.
- Hasar olup olmadığını inceleyin. Küçük kesikler ve lekeler bulmayı bekleyin, bu normaldir ve genellikle kendi başına sorun yaratmaz. Çürük meyveler de tamamen yenilebilir, sadece daha yumuşaktır. Ancak, alttaki çürük meyvenin küflenme riski daha fazla olduğundan, morarmış bölgeleri deride herhangi bir kesik olup olmadığını kontrol edin.
Ağırlığa ve Dokunmaya Göre Değerlendirin
- Büyüyen meyvelerin kendi kendine düşmesine izin verin. Meyveyi doğrudan ağaçtan seçiyorsanız toplamayın. Yer çekiminin işi yapmasına izin verin. Artan ağırlık nedeniyle olgunlaşmış meyvelerin kendiliğinden düşmesini bekleyin.
- Ağır meyveleri seçin. Elinizde tartın. Olgunlaşmamış meyveyi hafifliğinden tanıyın. Bedenlerine göre beklediğinizden daha ağır hissedenleri tercih edin
- Sert meyveleri seçin. Meyveye çok nazik bir şekilde sıkın. Basıldığında cilt biraz gevşemeli ancak yine de sıkı hissedilmelidir. Eğer kaya gibi sert bir meyve hissediyorsanız, olgunlaşmamış olduğunu düşünün.
- Çarkıfelek Meyvesini Olgunlaştırmak, Kesmek ve Saklamak
- Oda sıcaklığında olgunlaştırın. Henüz tam olarak olgunlaşmamış meyveniz varsa, daha da olgunlaşması için birkaç gün verin. Doğrudan güneş ışığından uzakta, oda sıcaklığında bekletin. Her gün kontrol edin, böylece çok kırışmadan ve içi kurumaya başlamadan önce tadını çıkarabilirsiniz.
- Kabuğu yemeyin. Açmak için bir bıçak kullanın. Olduğu gibi yemek için üst kısmını dilimleyin ve sanki kaseden yiyormuş gibi bir kaşık kullanın. Başka bir yemeğin malzemesi olarak eklemek için ikiye bölün, böylece kaşıkla daha kolay çıkarabilirsiniz.
- Açılmış meyveleri buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın. Meyvenizi kestikten sonra, bozulmasını önlemek için buzdolabında saklayın veya dondurun. Soğutulmuş meyvelerin en fazla bir hafta dayanmasını bekleyin. Daha uzun süre saklamak için, yüksek kaliteli bir dondurucu poşetine koyun ve dondurun; bu, onu on iki aya kadar koruyacaktır.
Şunlara da göz atın;
- Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir?
- Papaya çekirdeği nasıl yenir?
- Guava nedir nasıl yenir?
- Çarkıfelek çiçeği nasıl yetişrtilir?