Cappuccino Nedir, Nasıl Yapılır?
Kahveseverlerin favorilerinden biri olan cappuccino nedir, nasıl yapılır? Cappuccinonun tarihçesi nedir? Cappuccino çeşitleri nelerdir? İşte, cappuccinonun tarihçesi ve yapılışı:

Cappuccino, espresso bazlı kahve çeşitlerinden biridir. Özellikle üst kısmında bulunan süt köpüğü ve hafif içimi sayesinde çok sevilir. İtalyanca'da 'küçük başlık' anlamına gelen cappuccino, kahvenin üzerinde şapka gibi duran süt köpüğünü tanımlar. Genellikle sabah saatlerinde tüketilen cappuccino, 1 birim kahveye 3 birim süt ve köpüğü olacak şekilde hazırlanır. Espresso bazlı olduğu için, cappuccino yapımında önce mükemmel bir espresso hazırlanması gerekir. Ayrıca kahvenin öğütülmüş ve taze kavrulmuş olması da önerilir.

Cappuccino'nun Tarihçesi

Cappuccino, ilk olarak 1700'lü yıllarda Viyana kahvelerinde 'Kapuziner' olarak ortaya çıktı. Kapuziner 'kremalı ve şekerli kahve' olarak tanımlandı ve 1850'li yıllarda baharat eklendi. Yapılan içecekler keşişlerin giydiği kıyafete benzediği için, 'Kapuzin' ismiyle anıldı Gerçek cappuccino ise İtalya'da icat edilmişti. Cappuccino'nun ilk kaydı 1930'lu yıllardaydı. Espresso makinesi ile hazırlanan bu kahve, ilk önce kafe ve restoranlarda popülerleşmeye başladı. Bu dönemlerde espresso makineleri karmaşık bir yapıda olduğu için, özel kafelerle sınırlı kalıyorlardı. O dönemler cappuccino, krem şanti, çikolata talaşı veya tarçın ile servis ediliyordu. 1980'li yıllarda pazarlanması sayesinde Amerika'ya da yayıldı. 2. Dünya Savaşı'nda durağanlık yaşayan cappuccino, savaşın ardından birçok ülkeye yayılmayı başardı. 


Son yıllarda ise bazı Avrupa ülkelerinde cappuccino adetleri değişti. Bazı Avrupalılar, yalnızca sabahları değil, tüm gün boyunca cappuccino içmeye başladı. 



Cappuccino Nasıl Yapılır?

  1. 1 fincan cappuccino için 30 ml espresso gerekir. Kahve makinesine fincan başına 8 gram öğütülmüş kahve ekleyin.
  2. Hazırladığınız espressoyu fincana aktarın.
  3. Süt potuna soğuk süt alın ve 65 dereceye gelene kadar ısıtın.
  4. Süt köpürtücüsü ile sütünüzü karıştırarak 2-3 cm kalınlığında süt köpüğü elde edin.
  5. Sütü kahvenin üzerine döktükten sonra, süt köpüğünü kahvenin en üst kısmına yerleştirin.
  6. İsteğe göre üzerine çikolata rendeleyebilir veya krem şanti ile birlikte servis edebilirsiniz.



Makinesiz Cappuccino Nasıl Hazırlanır?

  1. Eğer evde espresso makineniz yoksa, cappuccinoyu farklı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
  2. 2 kişilik cappuccino için, 1 fincan süt ve 1 fincan suyu cezveye dökün.
  3. Kaynamasını sağlamak için ocağa alın.
  4. Bir su şişesine fincan başına 1.5 kaşık olacak şekilde hazır kahve ve 2 çay kaşığı şeker ilave edin.
  5. Şişeye 1 parmak yüksekliğinde soğuk su ilave edin.
  6. Şişenin kapağını kapattıktan sonra 30-40 saniye kadar çalkalayın.
  7. Cezvedeki süt kaynamaya yaklaştığında çalkaladığınız sütün üzerine ilave edin.
  8. Kalan sıcak sütü köpürtücü yardımıyla köpürtün ve fincanların üzerine paylaştırın.
  9. Üzerine çikolata rendesi ekleyerek servis edin.

Cappuccino Çeşitleri Nelerdir?

Klasik cappuccino, espresso, buharda ısıtılmış süt ve süt köpüğü şeklinde hazırlanır. Kahvenin içindeki sütün yoğunluğuna göre 2 farklı çeşidi vardır.

  1. Islak/hafif cappuccino: Daha fazla süt, daha az süt köpüğü olacak şekilde hazırlanır. Sütü bol olduğu için, tadı latteyi anımsatır.
  2. Scurro/kuru cappuccino ise: Daha az ısıtılmış süt, daha fazla süt köpüğü içerir. Böylece espressonun tada daha yoğun hissedilir. 
  3. Iced cappuccino/freddo: Cappuccinonun soğuk versiyonudur. İtalya'da içeceğin üzerin soğuk ve köpürtülmüş süt eklenir. Amerika'da ise genelde buzla hazırlanır. Özellikle yaz aylarında tercih edilir.
  4. Aromalı cappuccino: Vanilya, karamel, nane, ahududu, tarçın, çikolata ve fındık gibi aromalarla hazırlanan cappuccinodur. Aroma vermek için genelde şurup kullanılır. Cappuccino köpüğünün üzeri kakao tozu, tarçın veya çikolata ile süslenir.


Şunlara da göz atın;

  1. Cortado nedir?
  2. Americano nasıl yapılır?
  3. Kapsül kahve nasıl kullanılır?
  4. Cold brew nasıl yapılır?
  5. Flat white nedir?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri