Camembert peyniri, ismini Fransa'nın Camembert kasabasından almışt��r. 18. yüzyılın sonlarında üretilmeye başlanan bu peynir, küflü peynir türleri içinde yer alır. İlk üretilmeye başladığından beri günlük taze inek sütüyle yapılır. Özellikle I. Dünya Savaşı sırasında çok fazla tüketilmiştir. Sıcak havalarda, ülkemizdeki kaşar peyniri gibi eriyen bir yapıya sahiptir. Keskin bir aromaya ve ağır kokuya sahip olduğu için, kendine has bir kitlesi bulunur. Gurme damakların vazgeçilmezi olan camembert peyniri, Fransa'nın en özgün küflü peynirlerinden biridir.
Camembert Peynirinin Özellikleri Nelerdir?
- Dışı açık sarı rengindedir. İçi ise oldukça yumuşak ve kolayca eriyen bir yapıya sahiptir.
- Genelde silindirik kutuların içinde satılır.
- Peynirin ilk üretiminde, Normandiya ve Brie tekniğinin bir araya getirildiği iddia edilmektedir.
- Kaliteli bir camambert peynirinin rengi, ortalara doğru beyaza yakın sarı olarak kalmalıdır. Tam anlamıyla beyaz olmamalıdır.
- Kendini hemen belli eden keskin bir kokusu vardır. Bu kokuya alışanlar için, lezzeti vazgeçilmezler arasına girmeyi başarır.
- Peynirin 100 gramı, ortalama 300 kalori değerindedir. Yağ miktarı 25 gram, protein miktarı ise yaklaşık 20 gram civarındadır.
- Kalsiyum, potasyum ve sodyum bakımından zengindir.
Camembert Peyniri Nasıl Yapılır?
- İlk zamanlar günlük süt ile yapılsa da, günümüzde pastörize edilmiş inek sütü kullanılır.
- Isıtılan sütün içine peynir mayası eklenir ve kıvamı artırılır.
- Koyulaşan süte tuz eklenir ve kepçe yardımıyla silindir kalıplara dökülür.
- Peynirin suyu süzülür. 2 gün sonra katı ve yassı bir ürün elde edilir.
- Peynirin dış tarafı penicillium camamberti ile kaplanır. Olgunlaşma evresinde çok fazla neme ihtiyacı olduğu için, 3-4 hafta boyunca mahzen benzeri yerlerde bekletilir.
- Olgunlaşan peynirin dışı kabuk, iç kısmı ise kremsi bir hal alır. Küf oluşumu ile birlikte, bazı enzimler peynirin içine işler.
Camembert Peyniri Nasıl Yenir?
- Tüketim alanı oldukça geniştir. Kahvaltıda tek başına veya kızartıldıktan sonra tüketilebilir.
- Peynir yumuşayana kadar üzerine reçel sürülebilir.
- Kızarmış ekmek ile birlikte tüketilebilir.
- Üzerindeki kabuğu çıkartıldıktan sonra, kanepelerin üzerine sürülebilir.
- Tatlı yapımında sık sık kullanılır. Snack hazırlamak isteyenlerin de vazgeçilmezidir.
- İsteğe göre fırında pişirilerek eritilebilir.
- Meyvelerle birlikte tüketilebilir.
Şunlara da göz atın;
- Krem peynir yerine ne kullanılır?
- Ricotta peyniri nasıl yenir?
- Lor peynirli tarifler
- Parmesan peynirinin faydaları nelerdir?
- Ev yapımı peynir tarifleri