Buzlukta saklanan tavuk, uygun şekilde dondurulduğunda ve saklandığında uzun süre bozulmadan kalabilir. Ancak, dondurulmuş gıdaların bile sonsuza kadar güvenle tüketilemeyeceğini unutmamak önemlidir. İşte bu konuda dikkate almanız gerekenler:
Tavuk eti, dondurucuda -18°C veya daha düşük sıcaklıklarda saklandığında genellikle 9-12 ay boyunca kalite kaybı olmadan saklanabilir. Bu süre geçtiğinde, et hala güvenli olabilir, ancak lezzet ve doku kaybı yaşanabilir. Tavuk eti uygun şekilde ambalajlanmadıysa (örneğin, hava almayacak şekilde sıkı sarılmadıysa), dondurucu yanığı meydana gelebilir. Bu, etin bozulmasına yol açar. Tavuğun hava almayacak şekilde paketlendiğinden emin olun. Eğer herhangi bir yerinde delik varsa ve uzun süre beklediyse mutlaka çöpe atın.
Dondurulmuş ürünlerin üzerinde belirtilen son kullanma tarihi genellikle dondurulmadan önceki taze durumları için geçerlidir. Eğer tavuk, son kullanma tarihinden önce dondurulmuşsa, bu tarih çok daha uzun bir süre geçerliliğini yitirmez. Dondurulmuş gıdalar, dondurucuda bakteri üremez; ancak çözülme sürecinde bakteri üremeye başlayabilir. Bu nedenle, dondurulmuş tavuğun çözülme ve pişirilme süreci büyük önem taşır.
Tavuk eti, dondurucudan çıkarıldığında hala pembe renkte ve buz kristalleriyle kaplı olmalıdır. Renk değişikliği (gri veya kahverengi tonları) bozulduğuna dair işaret olabilir. Tavuk eti, çözüldüğünde kötü veya ekşi bir koku yayıyorsa tüketilmemelidir. Etin dokusu kaygan veya yapışkan ise, bu bozulduğunu gösterebilir. Bu yüzden renk, koku ve doku bakımından farklılık gösteren tavuk etini çöpe atmanız daha doğru olacaktır.
Eğer tavuk eti dondurucuda uygun şekilde saklanmışsa ve görünüm, koku ve doku açısından herhangi bir olumsuz belirti göstermiyorsa, son kullanma tarihi geçmiş olsa bile tüketilebilir. Ancak, herhangi bir şüphe durumunda, sağlığınızı riske atmamak için tavuğu tüketmemek en güvenli yol olacaktır. Gıda güvenliği, herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için çok önemlidir.
Şunlara da göz atın;